Închisoarea Doftana, închisoarea nepăsării

Cea mai celebră închisoare din România este pe cale să devină amintire.
Este vorba despre închisoarea Doftana din localitatea Telega, locul unde personalităţi importante ale României au fost întemniţate. Clădirea a fost dată în folosinţă în anul 1895 şi a fost folosită până în anii ‘60 pentru încarcerarea deţinuţilor politici şi a celor de drept comun. Ulterior, închisoarea a fost transformată într-un muzeu, însă din anii 1990, din cauza lipsei de fonduri, acesta a ajuns o ruină. După Revoluţie, din lipsa fondurilor, obiectivul a fost părăsit. ”Închisoarea Doftana a fost construită după un model belgian, între anii 1894-1897. În 1897 a şi fost dată în folosinţă. A fost împărţită în opt secţii, de la secţia «A» până la «H». Aceasta din urmă era folosită pentru oamenii periculoşi şi timp de 42 de ani nimeni, niciodată, nu a evadat”, a declarat administratorul fostei închisori, Tatiana Grigore.
Pradă nepăsării
”În momentul de faţă, clădirea închisorii este într-o stare avansată de degradare şi asta pentru că după anii 1980 nu au mai fost investite fonduri pentru reparaţii sau renovări. Acoperişul este aproape în totalitate distrus”, a declarat viceprimarul localităţii Telega, Costel Brezeanu.
Închisoarea Doftana era împărţită în sectoare luminoase şi sectoare întunecoase, avea încălzire centrală şi curent electric. Venirea iernii, însă, este pe cale să distrugă şi ceea ce a mai rămas din clădire. Încercările consiliului local de a scoate la concesiune închisoarea au rămas fără niciun rezultat. ”Am ţinut trei licitaţii până acum, însă nimeni nu a vrut să concesioneze. Probabil evaluarea făcută de specialişti este considerată prea mare. Din păcate, iarna acesta ar putea să distrugă şi mai mult clădirea”, a mai adăugat viceprimarul Costel Brezeanu.
În închisoarea de la Doftana au mai fost închişi răsculaţii de la 1907 şi militanţi ai mişcării muncitoreşti din România, ca să nu mai vorbim de fostul preşedinte comunist Nicolae Ceauşescu. Mariana BADEA