Incendiu în Munţii Bucegi

Aproape o sută de persoane au acţionat pentru stingerea incendiului izbucnit în masivul Bucegi cu câteva zile în urmă, dar misiunea a fost una extrem de dificilă.
Focul s-a aprins pe versantul prahovean, în zona Claia Mare şi a fost anunţat prin Dispeceratul 112 de directorul Parcului Natural Bucegi, dar şi de alţi turişti aflaţi în zonă.
La sosirea echipajelor de intervenţie în apropierea incendiului s-a constatat că suprafaţa de ardere era de aproximativ 200 de metri pătraţi, direcţia de propagare fiind Nord-Est. ”Orice activitate cu impact antropic asupra unei arii protejate este deosebit de gravă.
Acest incendiu, prin efectele pe care le are asupra unui habitat protejat, este destul de grav pentru patrimonial natural al Parcului Natural Bucegi.
Cu grijă şi luând toate măsurile necesare, pagubele pot fi limitate astfel încât impactul pe termen lung
să nu fie deosebit de periculos pentru aria protejată”, a declarat directorul Parcului Natural Bucegi, Horia Iuncu.
Arie extinsă
În cursul zilei de duminică s-a constatat extinderea incendiului. Acesta se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ 1.500 de metri pătraţi, arzând lizieră şi coronament de răşinoase într-o zonă inaccesibilă, cu o pantă de 80%. Intervenţia pompierilor cu autospecialele a fost imposibilă, iar la faţa locului au acţionat pentru localizarea şi lichidarea incendiului peste o sută de lucrători ISU, jandarmi montani, pădurari, salvamontişti din Buşteni şi voluntari.
”Cei care au ajuns în zonă nu au putut face mai mult decât o recunoaştere.
Au încercat să dea apa care a fost la ei, dar apa transportată la marginea focarului nu a fost eficientă”, a declarat prim-adjunctul comandantului ISU Prahova, mr. Mihai Drăgan. “Echipa formată a ajuns în mijlocul focarului. Concluzia trasă de această echipă este că nu se poate interveni la momentul acesta cu mijloace rudimentare, adică bidoane cu apă…
Aşteptăm intervenţia unui elicopter sau ca evoluţia incendiului să ducă spre o zonă în care poate fi izolat”, a spus şeful Salvamont Buşteni, Gheorghe Haiduc.
Suprafaţa afectată este inclusă într-o arie naturală protejată de interes european şi în rezervaţia naturală Abruptul Prahovean, perimetrul de interes naţional fiind în pericol de propagare din cauza stratului gros de vegetaţie uscată. Incendiul este monitorizat de toate autorităţile cu responsabilităţi în gestionarea acestei situaţii de urgenţă, în cele din urmă intervenindu-se şi cu un elicopter. Adi BURCEA