Actualitate

Hotelierii şi turiştii sub lupa SIET

SIET este Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor, pentru care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) se pregăteşte printr-un proiect de hotărâre a Guvernului, să achiziţioneze un program electronic. 

Scopul implementării acestui program în 6 luni de la data semnării contractului este combaterea evaziunii fiscale din turism şi o evidenţă reală a numărului de turişti cazaţi în structurile de primire turistice din România. Valoarea contractului este estimată la 400.000 euro (fără TVA). Hotelurile şi pensiunile vor fi obligate să se înscrie în acest sistem de evidenţă a turiştilor, prin care se va putea afla în orice moment cine şi unde este cazat, în caz contrar urmând să fie amendate cu o sumă de până la 20.000 de lei.
Iniţiativa MDRT nu pare să-i încânte însă, pe hotelieri, transmiţând deja o scrisoare prin Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR)  prin care se solicită să nu fie introdus SIET, pentru că acesta ar aduce o serie de deservicii industriei hoteliere.
Şi totuşi, părerile sunt împărţite, Ştefan Chiţu, directorul general al SC Carpatin SRL Câmpina, agreând ideea introducerii SIET.

„Suntem de acord cu implementarea SIET la nivel naţional deoarece noi oricum înregistrăm toţi clienţii care sosesc în hotel prin “Fişa de anunţare a sosirii şi plecării“. În momentul sosirii în hotel, fiecare client primeşte fişa pe care o completează cu datele lui personale: nume şi prenume, data şi locul naşterii, domiciliul, data sosirii, data plecării, scopul călătoriei, actul de identitate: serie şi număr. Aceste fişe de pasager le depunem zilnic la Poliţie, acestea regăsindu-se stocate la ei (probabil şi la alte structuri). Am înţeles că după ce se va implementa acest sistem informatic, unităţile de cazare clasificate de pe tot teritoriul României se vor putea înscrie în sistem şi îl vor accesa zilnic pentru a înregistra datele cu privire la evidenţa ocupării în propria unitate. Sistemul va permite raportarea zilnică, de către fiecare unitate de cazare, a numărului de turişti înregistraţi în respectiva unitate. În acest fel, MDRT va avea la dispoziţie, pentru prima dată, informaţii reale şi actualizate la zi în acest domeniu.”
Pe de altă parte Cerasela Vînău, administratorul complexului turistic SC Amana Turism SA, din Câmpina, nu este de acord cu ceea ce doreşte MDRT.
„Investiţia de 400.000 euro nu se justifică a fi făcuta de MDRT în ideea combaterii evaziunii fiscale. De evaziune fiscală se ocupă Ministerul de Finanţe, respectiv Garda Financiară sau Poliţia Economică. MDRT ar trebui să găsească soluţii să încurajeze turismul, nu să devină un alt poliţist local, aşa cum se comportă astăzi reprezentanţii instituţiei în zonă. MDRT-ul se ocupă mai degrabă cu investiţiile de stat în zonă, adică din banii tuturor, care să concureze cu investiţiile private locale, nicidecum să le încurajeze. În mod normal există o legislaţie de evidenţă a turiştilor în ”curtea” MAI, prin completarea şi raportarea fişelor de cazare. Dacă este nevoie de o urmărire şi/sau centralizare a mişcării turiştilor, se poate face investiţia de software la MAI. În rest, un nou motiv de „controale” pentru reprezentanţii MDRT. Nu suntem de acord cu dubla înregistrare a datelor personale ale turiştilor. Nu ducem lipsă de controale!”
Deocamdată, MDRT a răspuns FIHR că proiectul Guvernului se află în dezbatere publică, evidenţiindu-se aspectele din textul acestuia care au iscat neînţelegeri, pentru a fi reformulate în vederea unei mai bune percepţii.  Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co