Actualitate

Hillary Clinton si Donald Trump se confrunta pentru prima data la o dezbatere prezidentiala

Donald Trump si Hillary Clinton se vor confrunta pentru prima data luni (21:00, ora locala- 04:00, ora Romaniei), intr-o dezbatere prezidentiala ce se anticipeaza a fi una dintre cele mai vizionate si anticipate confruntari politice din istoria SUA, anunta Reuters.

clinton-trump

Cursa stransa pentru Casa Alba si ciocnirea, imprevizibila in stiluri, dintre cei doi a generat un interes larg pentru intalnirea cu potential urias, care vine cu sase saptamani inainte de alegerile din 8 noiembrie, dupa o campanie care a durat mai mult de un an.

Diferenta dintre cei doi candidati in sondajele nationale recente de opinie s-a redus in ultima saptamana, poll-ul Reuters/Ipsos situand-o pe Clinton pe primul loc, cu un avans de patru puncte procentuale, cu 41% din alegatori.

Spectatorii vor evalua “ciocnirea” din momentul in care ambii candidati se vor afla pe scena.

Spre deosebire de dezbaterile cu un singur partid in timpul procesului de nominalizare, publicul va fi rugat sa ramana tacut si sa nu aplaude sau sa raspunda candidatilor in vreun fel. Dezbaterea va fi impartita in sase segmente a cate 15 minute.

Clinton a castigat o tragere la sorti si a ales sa ia prima intrebare. Ea va avea doua minute sa raspunda, dupa care acelasi timp ii va fi acordat si lui Trump. La urmatorul segment, prima intrebare i se va da lui Trump.

Dezbaterea de 90 de minute va incepe la 9 p.m.  (ora locala -04:00 ora Romaniei-) la Universitatea Hofstra din New York. Aceasta este prima dintre cele trei dezbateri prezidentiale planificate.

Cursa pentru Casa Alba a avut, pana in prezent, un efect redus perceptibil pe piata, dar asta s-ar putea schimba cat de curand.

Atat Trump, cat si Clinton, ale caror sondaje releva ca sunt cei mai putin apreciati candidati la Casa Alba din istoria moderna, spera sa foloseasca aceasta dezbatere pentru a sterge lungile indoieli electorale.

Liberalul Gary Johnson si candidatul Partidului Verde, Jill Stein, nu au fost invitati sa participe la dezbatere, deoarece niciunul nu a obtinut cel putin 15 la suta in sondajele nationale, pragul stabilit pentru a se califica.

Volatilul Trump, om de afaceri din New York si fosta vedeta de televiziune, va primi o sansa de a arata calitatile necesare unui comandant credibil, in timp ce precauta Clinton va putea incerca sa se “conecteze” direct cu alegatorii care nu au incredere in ea, au spus strategii.

Dar Trump, un nou-venit in mediul politic, care a demonstrat de multe ori afinitati destul de mici pentru politica, ar putea beneficia de asteptari mici din partea alegatorilor.

Clinton, 68, si Trump, 70, au schimbat in mod regulat insulte clare, ridicand perspectiva unui meci plin de ranchiuna. Trump se refera frecvent la Clinton ca “Crooked Hillary” si a cerut intemnitarea ei pentru controversa “e-mail”. Clinton il considera pe Trump ca temperamental nepotrivit pentru Casa Alba.

Trump a dominat dezbaterile republicane aglomerate cu atacuri asupra rivalilor sai, insa acesta nu are experienta in cadrul dezbaterilor unu-la-unu, care necesita o discutie mai indelungata a problemelor.

Clinton a participat la numeroase dezbateri unu-la-unu de pe scena nationala, alaturi de Obama, in 2008.

Tabara lui Clinton a facut tot posibilul pentru a ridica stacheta in cazul lui Trump, iar in interviurile televizate de luni, ambele campanii au incercat sa elaboreze asteptari.

Managerul de campanie al lui Trump, Kellyanne Conway, a declarat ca experienta vasta a lui Clinton a fost putin probabil sa se traduca pe scena dezbaterii, unde Trump beneficia de un avantaj.

“Nu va fi robotic si criptat”, a spus aceasta.

Dar intr-un an, atunci cand cei din afara, cum ar fi Trump si Sanders si-au lasat o urma, cel mai bun argument al lui Trump ar putea fi faptul ca el este un agent mai bun de schimbare decat Clinton, a declarat Scott Reed, un agent repulican veteran, care este, in prezent, strateg sef pentru Camera de Comert din SUA.

“El va fi nevoit sa traseze contastul dintre Trump- candidat al schimbarii si Clinton- acelasi candidat”, a mai spus Reed.

“Nu exista nicio indoiala ca e un bar mai mic pentru Trump”, a declarat Dan Schnur, un fost strateg republican, care este acum un om de stiinta politica la Universitatea din California de Sud. “El nu trebuie sa fie genial, el pur si simplu nu poate fi prea bombastic.”

Un sondaj Reuters/Ipsos, lansat luni, a aratat ca jumatate dintre alegatori se bazeaza pe dezbateri in luarea unei decizii. Mai mult de jumatate, 61%, sperau la o dezbatere civila.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co