Actualitate

Gheorghe Vasile Botica: „Diagnozele puse sunt corecte şi complete”

Medicul Gheorghe Vasile Botica s-a născut în Ucraina,într-un sat de români. Şi-a făcut studiile la Facultatea de Medicină din Chişinău, Republica Moldova, între 1976-1982, cu specializare în anesteologie şi reanimare. Din anul 2000, s-a stabilit în România, la Ploieşti, unde a deschis un cabinet, pe str. Gh. Gr. Cantacuzino nr. 17, aplicând o metodă nouă, neinvazivă, de investigaţii medicale avansate, adică fără a se apela la clasicele ace de seringi.

Reporter: Cum aţi ajuns să vă stabiliţi în România?
Dr. Gheorghe Botica: În anul 2000, am venit în România, împreună cu familia. Românii nu erau încă în Comunitatea Europeană, dar era o deschidere mai mare. În 2001, cu studiile care le aveam, cu 24 de ani aproape, pot să spun, de lucru în anesteologie în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Chişinău, m-am adresat autorităţilor de aici. Nu aveau nimic împotrivă să profesez, dar mi-au explicat că nu poate fi recunoscută specializarea. Calitatea de medic nu mi-a putut fi contestată de nimeni, în baza actelor prezentate, dar nu mi-au putut confirma şi specialitatea. Conform legislaţiei de aici, ar fi trebuit să mai fac studii încă şapte ani de zile, doar pentru atestarea acesteia.

Reporter: Ce aţi ales să faceţi, în această situaţie?
Dr. Gheorghe Botica: Am început să lucrez ca medic generalist. Aici, în România, eu cunosc realitatea medicilor, cum o cunoaşte toată lumea. Este foarte greu de lucrat şi de trăit cât de cât decent, având şi copii, care mai sunt şi la facultate… Cu unele relaţii, lucrând la Chişinău atâţia ani, cu specializare şi la Moscova, am început să mă gândesc şi la altceva, la ceea ce aş putea face pentru oameni, în România. Adică, nu doar să lucrez pentru o urgenţă, o diagnoză, să-i dau omului ceva, tratament. Am vrut să încerc să fac ceva mai mult. Adică să combin câteva specialităţi. Ştiind că a apărut acest aparat non-invaziv, care are o posibilitate foarte mare de diagnosticare – subliniez că nu este un laborator portativ, analizele fiind foarte concrete şi foarte aproape de laboratorul tradiţional, ca să zic aşa, având toate avizele Comunităţii Europene şi altele, care vizează lucrul cu acest aparat -, am deschis acest cabinet, ca să simplific diagnosticarea unui pacient.

Reporter: V-aţi axat doar pe această simplificare a analizelor?
Dr. Gheorghe Botica: Nu mi-am propus doar acest lucru. Mi-am pus în gând să fac şi o muncă de prevenire a unor afecţiuni. Eu aş dori ca omul să vină la mine şi să mă întrebe: „Dom’ doctor, cât de sănătos sunt?”. De obicei, ne adresăm medicului atunci când apar deja nişte dereglări în organism. Doctorul îţi pune diagnosticul, îţi dă un tratament şi e bine când se reuşeşte şi stoparea bolii. Dar, în general, e greu să ţii în frâu prin diete, medicaţie, o boală care să nu evolueze, la un moment dat, mai departe. Niciodată o boală nu apare de una singură. Există mai multe dereglări ale organismului, până când ceva iese la suprafaţă. Ca să-ţi dai seama de aceste lucruri trebuie să umbli pe la doi, trei specialişti, care, la rândul lor, te trimit să-ţi faci investigaţiile de rigoare.

Reporter: Practic, cum funcţionează acest aparat?
Dr. Gheorghe Botica: Aducând acest aparat în ţară, am adunat toţi aceşti specialişti într-unul. Diagnozele care le pun sunt foarte corecte şi complete. Pe lângă analiza de sânge, care se face în orice laborator, eu trec mai departe, la analiza principalilor electroliţi din organism, calciu, magneziu, potasiu, sodiu. Apoi trec la sistemul fermentativ, bineînţeles, şi analizele tradiţionale ale glicemiei, colesterolului şi multe altele. Toate aceste analize se fac şi în laborator, dar mai este vorba despre plămâni sau când este vorba despre vascularizare, cât sânge ai în organism, care este vascularizarea creierului, care este funcţia tiroidei, câţi hormoni ai în organism şi alte lucruri – îţi trebuie specialişti. Ori mergi la endocrinolog, pneumonolog, oricum, la un specialist în temă. Eu primesc toate aceste date odată. Principiul pe care funcţionează acest aparat se bazează pe eliminarea căldurii din molecule. Atâta tot! Adică, avem cinci senzori care se pun doi la carotidă, doi la axile şi unul în zona ombilicală, pentru că cele mai aproape de suprafaţa corpului sunt arterele, venele şi sistemul limfatic. Ştiind de câte ori circulă sângele, timp de un minut – pacientul stă la mine 360 de secunde minim, 720 maxim – tot timpul aceşti senzori primesc informaţiile pe care le emite organismul, arătând ceea ce se petrece în interior. De exemplu, dacă noi privim o persoană care e receptată pe retină cu picioarele în sus, creierul prelucrează informaţia şi ne dăm seama cu cine discutăm. Sau ca pelicula cinematografică sau cum lucrează un aparat foto. Este vorba de un schimb de materii. Asta face acest aparat. Adică ceea ce se produce în organism, prin schimbul de materii, apare pe ecran ca nişte date. În mare, cam aceasta este metoda. S-au făcut foarte multe teste de către ingineri de performanţă, până s-a putut lucra oficial cu acest aparat.

Reporter: Aţi putea exemplifica o situaţie, legată de un pacient, prin care această metodă poate preveni apariţia unei afecţiuni?
Dr. Gheorghe Botica: Sunt foarte multe cazuri. Aflând cum răsuflă plămânul, care este vascularizarea într-un minut, care sunt componentele alveolei care intră în actul de răsuflare al plămânului, am putut să-mi dau seama că este ceva acolo, care încurcă. Am trimis omul la radiografie, unde s-a constatat că există o pată pe acel plămân. În copilărie, fără să ştie, a avut TBC, care în orice moment se putea declanşa la vârsta respectivului, de 28 de ani. Omul poate avea o insuficienţă pulmonară sau începe să scuipe sânge ori are alte manifestări. Astfel, a putut acţiona din timp asupra unei boli care putea izbucni oricând. Oricum, eu trebuie să conlucrez şi cu ceilalţi medici, trimiţând pacientul exact la medicul de care are nevoie. Aparatul este un robot, care arată ceea ce vede. Nu poţi pune diagnoze doar pe ceea ce arată el. Dar, uşurează cu mult, timpul de lucru plus eliminarea disconfortului de a fi înţepat, pentru a i se lua sânge. Şi obţii un set de date, pe baza cărora este imposibil să nu-ţi dai seama de modificările organismului său.

Reporter: Acest aparat de investigaţii prin metode neinvazive are un spectru larg de a face analize sau există o limită?
Dr. Gheorghe Botica: Are o arie aproape nelimitată. Din 117 parametri pe care îi primesc, vă daţi seama că vă trebuie mult timp să alergaţi prin laboratoare pentru a-i primi pe toţi. Încă ceva: eu nu cer ca pacientul să vină la mine nemâncat şi cu noaptea-n cap. Pe mine mă interesează ca omul să vină cu adevăratul său ritm de viaţă din timpul zilei. Voi primi acei parametri exact aşa cum se simte el, de fapt.

Reporter: Această metodă, pe care aţi implementat-o în România, vă aparţine?
Dr. Gheorghe Botica: Nu, ideea aparţine academicianului, doctor în medicină, Malykhin. Sper ca, într-un timp cât mai apropiat, să vină şi în România, să-şi facă cunoscute lucrările de specialitate. Metoda se aplică în Rusia din 1994. Eu îi înţeleg şi pe medici şi pe pacienţi, pentru că e ceva nou. Adică, nu-mi iei sânge şi-mi spui anumite lucruri? Trebuie să acceptăm, totuşi, faptul că tehnologia a ajuns foarte departe.  Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co