Actualitate

Galele APLER 2009

DSCF3289A 11- a ediţie… La Câmpina!
Galele Asociaţiei Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România. Un eveniment pe care mulţi editori, directori de reviste şi scriitori din România îl aşteaptă an de an. Şi are loc la Câmpina. Un moment care, şi în vremuri de criză economică, a avut loc, măcar de dragul discuţiilor pe marginea unor teme de actualitate, pe care oamenii de carte ar dori să le rezolve. Măcar în parte.
Nu puţini au fost cei care au luat cuvântul. A fost şi de înţeles, având în vedere faptul că tema aleasă a fost: „Cât ne costă incultura?”. O întrebare grea, cu un răspuns şi mai greu, un răspuns care, o dată găsit, ar trebui să treacă şi dincolo de pereţii încăperilor unde se întâlnesc cei care participă la Galele APLER.
Una dintre persoanele care vor ca seria Galelor APLER să continue la Câmpina este Florin Dochia, directorul Casei Municipale de Cultură «Geo Bogza», un iubitor al cărţii, care se bucură că municipiul Câmpina, cunoscut ca oraşul cu cel mai mare număr de intelectuali la mia de locuitori, este gazda evenimentului în care oamenii care pot face ceva în privinţa costurilor legate de incultură… au o şansă.
Rând pe rând, cei prezenţi în sală şi-au spus părerea referitor la starea în care se află cultura scrisă. Şi, aproape toţi, nu DSCF3396au uitat să specifice şi faptul că partea politică a vieţii românilor este prea prezentă în deciziile care se iau la nivel de promovare a… cărţii!
Cei peste 50 de scriitori, editori şi directori de reviste care au participat la cea de-a 11-a ediţie a Galelor APLER nu ar fi putut face prea multe la Câmpina, dacă nu s-ar fi implicat şi Consiliul Local. Cum fondurile de la Ministerul Culturii sunt… din ce în ce mai mici… nu mai rămâne decât ca administraţiile locale să ajute la ţinerea în viaţă a… fenomenului cultural.
Una dintre ideile discutate pe larg a fost aceea că întâlnirile de acest gen ar trebui să aibă şi o finalitate, aşa cum se întâmpla în urmă cu câtva timp cu Legea Cărţii, care a fost gândită în oraşul nostru, să nu devină doar un simplu motiv de „socializare”.

Vizită la Complexul Parohial Sf. Nicolae. Ceva nou pentru ei!
Participanţii la Galele APLER au fost primiţi cu bucurie de preotul paroh Petru Moga, care a fost „ghid” pentru mai bineDSCF3443 de o oră, timp în care le-a explicat musafirilor din toate colţurile ţării detaliile legate de complexul parohial al Bisericii Sfântul Nicolae, din cartierul Slobozia al Câmpinii. Realizarea arhitectului Livia Câlţia a reuşit să atragă privirile şi comentariile celor obişnuiţi cu frumosul. Oameni care s-au simţit oriunde, mai puţin într-un spaţiu urban, nu! Şi acest lucru l-a spus Mihaela Albu, profesor universitar la Craiova.
Preotul Paroh Petru Moga a fost cel care le-a explicat musafirilor care este povestea sitului arheologic descoperit în incinta complexului parohial. Şi… istorisirea sa a avut succes.
Unii dintre cei veniţi la Câmpina nu au călcat pentru prima oară în complexul parohial din cartierul Slobozia. Nu au uitat motivul principal al prezenţei în municipiu, dar au realizat că, de fiecare dată, pot vedea lucruri noi.
Nu au găsit forme de protest, nici cu ciocanul, nici cu parul, dar au găsit motive pentru a duce mai departe ceea ce este bun, ceea ce merită să ştie şi cei care încă mai citesc o carte. Beletristică sau religioasă!
Galele APLER… la final!
Seara de vineri a fost dedicată marcării unor realizări deosebite din anul anterior ale membrilor Asociaţiei Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România. S-au acordat premii pentru revista anului, editura anului, graficianul de carte al anului, premiul pentru autorul anului „Cezar Ivănescu”, premiul pentru critică literară „Dan Alexandru Condeescu”, precum şi premiul pentru jurnalism cultural. Ca o noutate, anul acesta, Cercul literar „Geo Bogza” Câmpina, care editează Revista Nouă, a acordat un premiu special şi o diplomă de excelenţă unui autor colaborator al publicaţiei, pentru o carte importantă. Staff-ul redacţional a ales volumul „Dictatura auctorială. Eseu despre proza experimentală a lui Mircea Nedelciu” de Ioana Geacăr, o contribuţie de valoare la cunoaşterea şi promovarea literaturii române. Premiul a fost înmânat de scriitorul Florin Dochia, redactorul-şef al publicaţiei culturale câmpinene.
Aşadar, dacă toate vor decurge aşa cum trebuie, tradiţia va merge mai departe. Chiar şi în perioadă de criză, oamenii de carte nu vor să se dea bătuţi. Cartea trebuie să existe în continuare şi întâlnirile de acest gen nu fac decât să arate celor care au putere de decizie că există oameni care nu vor lăsa cartea să dispară de pe piaţă. (Relu NISTOR)

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co