Fuge pământul în oraşul Comarnic

Privesc neputincioşi cum furia naturii le înghite grădinile, casele şi străzile. Se gândesc cu groază la ziua de mâine, la nenorocirile care s-au abătut asupra lor. Localnicii mai multor cartiere din oraşul Comarnic sunt spectatori fără voie la un scenariu desprins parcă din filmele de groază: alunecările de teren înaintează de la o zi la alta.
Într-o curte, acum trece apa prin magazia în care oamenii își țin uneltele. În altă gospodărie, din cauza nămolului, localnicii abia mai pot ajunge să-şi hrănească animalele. La altă familie, terenul din spatele casei nu mai există. Pe chipurile oamenilor se citeşte supărarea, neputinţa, iar pe umeri îi apasă o povară grea: munca lor de-o viaţă se duce pe apa sâmbetei. Zidurile caselor s-au crăpat, pământul a venit peste gardurile gospodăriilor, iar alunecările de teren au ajuns la fundaţia locuinţelor. Trei cartiere din Comarnic sunt în pericol, însă cea mai gravă situaţie este la Vatra Sat. „În fiecare zi ne fuge terenul. Noaptea auzim cum se desprinde pământul şi abia mai putem să dormim. Ne este frică să nu ne trezim sub dărâmături. Alunecările s-au apropiat de case şi nu avem nicio putere. După fiecare ploaie apar probleme. Am ajuns să ne rugăm să nu mai plouă. Nici pe copii nu-i mai lăsăm să se joace în voie; dacă pică într-o gaură? Parcă suntem blestemaţi. Trecem printr-o dramă, însă sperăm că vom fi ajutaţi, măcar în ultimul ceas”, a spus Ion Bălăceanu.
Necaz după necaz
Oamenii povestesc prin ce chinuri trec de câteva luni. La fiecare ploaie se mai rupe câte o bucată de pământ, se mai duce câte o fâşie, cu tot cu copaci, garduri, anexe gospodăreşti sau animale. Nu au unde să plece şi în niciun caz nu şi-ar abandona munca. Toţi mai speră într-o minune sau într-un ajutor, de la autorităţile centrale sau judeţene. „Stăm patru familii într-o casă. Avem trei copii mici. Ce facem dacă fuge casa? Unde ne ducem atâţia oameni? Am ridicat ziduri, am băgat fier beton, ciment, însă degeaba. Nu mai am decât puţină curte, pentru că restul s-a surpat. Aveam pruni în apropierea locuinţei. Nu mai sunt nici ei. Gardul s-a dus cu tot cu pământ, iar zidurile casei se crapă. Am ajuns să nu mai închidem un ochi noaptea. Tot timpul ne gândim dacă mâine nu vom mai avea casa?”, a spus Marian Bodea. Bugetul Primăriei din Comarnic este insuficient pentru investiţiile care sunt necesare în zonele afectate de alunecări.
Își pun speranța în autoritățile județene
S-a realizat o centralizare, care a fost depusă la Prefectura Prahova şi Inspectoratul de Stat în Construcţii, în vederea obţinerii sprijinului financiar pentru consolidarea malurilor. „În urma precipitaţiilor abundente, pe raza oraşului Comarnic s-au reactivat mai multe alunecări de teren la Gârliciu, în spatele Poliţiei, în zona DN1, în Ghioşeşti şi exemplele pot continua. Sunt gospodării multe în pericol, mai ales în zona Bălăceni, în cartierul Poiana. Noi am încheiat o centralizare, am raportat-o la forurile abilitate şi sperăm că primim ajutor”, a precizat viceprimarul oraşului Buşteni, Mircea Cocă. Situaţia a fost evaluată, însă sunt necesare măsuri concrete pentru a opri alunecările de teren, iar fără fonduri lucrările nu pot demara. Localnicii spun că dacă nu se va interveni în următoarea perioadă, când zăpada se va topi la primăvară, ei nu vor mai avea case. Adelina ANEI