FESTIVALUL FOLCLORIC «HORA PRAHOVEANĂ»
Sfârşitul săptămânii a fost marcat, la Câmpina, de cea de-a XV-a ediţie a festivalului folcloric „Hora Prahoveană”. Dacă manifestarea trebuia să se desfăşoare, iniţial, pe scena de la Fântâna cu Cireşi, din pricina timpului nefavorabil, sâmbătă, ansamblurile artistice au evoluat pe scena Casei Municipale de Cultură „Geo Bogza”. În deschidere, Fanfara Consiliului Judeţean Prahova a interpretat un program de muzică de promenadă.
Pe scenă au urcat, apoi, pe rând ansambluri folclorice prahovene din Câmpina, Băicoi, Poiana Câmpina, Cornu, Scorţeni, Proviţa, Ploieşti, Breaza, Boldeşti-Scăieni, Drajna, Comarnic, Cocorăştii Mislii, Măneşti, Lipăneşti, Măgureni…
Duminică, vremea a ţinut parcă mai mult cu participanţii, dar şi cu spectatorii. Cel puţin în prima parte, pentru că la orele prânzului a mai venit o răpăială de ploaie. Totuşi, cei care au avut răbdare şi au îndurat aversele trecătoare, au putut să asculte doi invitaţi de marcă: Gelu Voicu şi Florica Jinga. Originară din Proviţa, dar câmpineancă de mulţi ani, cunoscuta solistă de muzică populară a fost, paradoxal, prezentă pentru prima oară pe scena festivalului organizat, iată, de 15 ani, chiar în localitatea în care locuieşte.
Şi totuşi, cei care au încercat să urmărească festivalul, au rămas cu un gust amar. Şi cu o întrebare fără răspuns: oare era chiar atât de greu să se construiască un acoperiş deasupra scenei şi unul vizavi, în zona în care au fost montate băncuţele pentru spectatori? Condiţiile ar fi fost cu totul altele, iar artiştii şi publicul ar fi ignorat, poate, capriciile vremii. Iar problema este cu atât mai gravă, cu cât o asemenea construcţie nu necesită decât o investiţie minoră. Adică vreo opt stâlpi şi câteva plăci de policarbonat! Asta ar fi o soluţie, iar edilii câmpineni ar putea vizita scenele de la Băneşti sau Valea Doftanei, nu de alta, dar poate au nevoie de un exemplu. Că şi acolo se organizează festivaluri şi chiar dacă cele două localităţi nu beneficiată nici pe departe de fondurile celui de-al doilea municipiu al judeţului, s-au găsit, totuşi, soluţii.
Dincolo de inconvenientele create de capriciile vremii, festivalul a fost o reuşită. Iar reuşita s-a datorat mai ales participanţilor, care au evoluat pe scenă cu pasiune şi dăruire, chiar dacă norii au mai scuturat stropi de ploaie peste întreaga fire.
Dragos ARSENE