Festivalul „Nichita Stănescu”, la Ploieşti
În perioada 24-31 martie, Ploieștiul găzduiește Festivalul internațional de poezie „Nichita Stănescu”, cea mai mare activitatea de această natură, din „orașul aurului negru”.
În prima zi, la Ploiesti a avut loc o conferință de presă în care organizatorii au prezentat manifestările prilejuite de cea de-a XXII – a ediţie a acestui festival ce se va derula cu sprijinul Academiei Române şi al Uniunii Scriitorilor din România, al autorităţilor publice locale şi cu participarea tuturor instituţiilor de cultură din Municipiul Ploieşti.
Programul Festivalului va debuta cu o Caravană a poeziei, proiect realizat împreună cu casele de cultură din 12 localităţi participante din Prahova, dar și din județele Brașov și Ilfov. Caravana se va desfășura pe perioada unei săptămâni și îşi propune să antreneze participarea cât mai multor tineri la festival, într-o atmosferă de sărbătoare care va rememora poezia lui Nichita Stănescu. Anul acesta, Ministerul Culturii nu va aloca niciun ban pentru acest festival.
„Ministerul nu s-a mai implicat anul acesta, din două considerente. În primul rând, nu sunt fonduri, Ministerul având la îndemână un buget minuscul. Față de acum doi ani, bugetul este undeva cu 60-70% mai mic”, a declarat directorul Direcției de Cultură și Culte Prahova, Constantin Stere.
Acțiuni în spațiul public
Organizatorii, împreună cu adolescenții, au planificat să iasă în spațiile publice centrale pentru a împărți flori, cărţi, pliante cu poezii şi reviste dedicate poetului. Nu lipsesc momentele artistice, recitări din poezia lui Nichita, acompaniate de muzică intrumentală, recitări din creaţia proprie a poeţilor în devenire, în intenția de a atrage chiar și trecătorii în acest eveniment.
„Nu e un an comod din punct de vedere financiar, ceea ce înseamnă că vom avea afișe cu chipul lui Nichita, pentru răspândirea în oraș și județ, și programe foarte minuțioase care vor curpinde, dintr-o foarte bună carte a lui Alex Ștefănescu, despre Nichita, o antologie care are și un studiu critic solid și o cronologie serioasă, tot ce este interesant pentru un tânăr, pentru un iubitor de poezie. Există acolo, inclusiv, toate premiile care s-au dat din 1984, până acum”, a declarat directorul Muzeului de Artă Prahova, Florin Sicoe.
A doua parte a manifestării a fost onorată de participarea unor remarcabili oameni de cultură din ţară şi de peste hotare şi de prieteni ai poetului.Raluca EPARU