Expoziţie de ceramică şi… twitteratură
La Casa Municipală de Cultură „Geo Bogza” din Câmpina a fost vernisată, săptămâna trecută, o expoziţie de ceramică pictată aparţinând tinerei Anca Florea.
Artista Anca Florea a readus publicului arta într-un fel mai rar prezentat, expoziţiile de ceramică nefiind foarte des întâlnite. „În istoria artei, prin ceramică se înţeleg tot felul de vase realizate în scopuri artistice sau pentru păstrarea, transportarea şi conservarea lichidelor, semilichidelor, solidelor alimentare şi a obiectelor de artă. Arta ceramicii datează de circa 17-18 mii de ani, fiind cunoscute în muzeele lumii obiecte din dinastia Ming, de ceramică egipteană, mexicană, porţelanurile de Meissen şi figurinele de Tanagra”, a cuvântat scriitorul Ştefan Al.-Saşa, în faţa celor prezenţi.
Expoziţia Ancăi Florea se numeşte „Prieteni”, pentru că fiecare obiect reprezintă, de fapt, o persoană dragă sufletului ei. „În afară de prieteni adevăraţi, am şi nişte prieteni care sunt, de fapt, elemente ale naturii, cum ar fi focul, apa… Nu numai că sunt elemente esenţiale, sunt cele ce îmi spun mie mult”, a declarat Anca Florea.
Trecerea spre cuvânt
Ceramica pictată nearsă, fragilă, dar foarte frumoasă, prezentată la Casa Municipală de Cultură „Geo Bogza”, poate fi nu doar admirată, ci şi cumpărată.
Expoziţia a avut loc în cadrul „Primăverii poeţilor”, astfel că, la final, a avut loc o conferinţă despre ceea ce este astăzi „twitteratura”. „Artiştii au zis: de ce pe Twitter, unde transmitem mesaje de 140 de semne – asta însemnând şi litere şi pauza dintre cuvinte -, să nu facem literatură… şi aşa a apărut twitteratura. Ea este deschisă, desigur, celor care umblă cu un laptop, o tabletă, un smartfon…”, a declarat scriitorul Florin Dochia.
Twitteratura este, aşadar, o nouă formă de literatură, poate de avangardă. Din mesaje cu semne limitate pe internet, se ajunge la un roman, la orice scriere care, într-un final, ajunge, eventual, pe hârtie pe hârtie… D. R.