Elevii, preocupaţi de energii regenerabile
În cursul săptămânii trecute, reprezentanții Agenției pentru Eficiența Energetică și Energii Regenerabile (AE3R) Ploiești au purtat discuții pe tema energiilor regenerabile, cu elevii Colegiului National ”Al. I. Cuza” din Ploiești.
Specialiștii au fost așteptați cu entuziasm de către elevii mai multor clase din colegiu, pentru dezbaterea numită Energia – o nouă atitudine. ”Consider că este foarte interesant, în primul rând pentru elevi, să-și prezinte niște teme – este o provocare pentru ei-, teme referitoare la energia regenerabilă, la surse noi de energie și la eficiența energetică. Noi considerăm că este un succes și începând cu săptămâna viitoare vom proceda la asemenea dezbateri la Liceul Energetic, vom merge în Câmpina, în Sinaia, în Breaza, în toate localitățile din județul Prahova”, a declarat directorul AE3R Ploiești, Bogdan Potolgea. Elevii au susținut câteva prezentări pe teme diverse și au dovedit că știu ce înseamnă energiile regenerabile, chiar dacă au opinii diferite în ceea ce privește economisirea.
”Energiile regenerabile sunt cele formate din acțiunea mareelor și a refluxului, eoliene… Energia eoliană este generată de morile de vânt și așa mai departe… Natura ne oferă tot felul de energie, trebuie doar să știm să o folosim într-un mod util, ca să nu poluăm, să nu mai avem parte de emisii de CO2, cum sunt acum”, a declarat Ioana Crăciun, elevă în clasa a IX-a. ”Folosim cât mai puțin televizorul, calculatorul…, în momentul în care nu am nevoie neapărat de el îl închid, încerc cât mai mult să folosesc lumina soarelui”, a spus Ioana Serdan, elevă în clasa a XI-a.
Teme interesante
”Astăzi, elevii noștri au prezentat niște lucrări specifice acestui domeniu. Elevii au lucrări de genul: Măsuri de economisire a energiei la nivelul școlii, Orașul verde”, a declarat directorul Colegiului ”AL. I. Cuza” Ploiești, Rodica Popescu. De altfel, să economiseşti energiile epuizabile nu este foarte greu. ”Toată aparatura electronică să nu o mai țină pe stand-by, becuriel să fie înlocuite cu unele economice, căldura în calorifere să fie reglată cu termostate”, a explicat Bogdan Potlogea.
Dezbaterea are drept scop informarea elevilor în domeniul energiei regenerabile și a eficienței energetice și deprinderea unor bune practici în vederea economiei de energie și a utilizării surselor alternative de energie, lucruri de care elevii nu sunt tocmai străini. Pereții colegiului sunt plini cu prezentări ale proiectelor lor pentru protejarea mediului sub diferite forme.Raluca EPARU