Social

De la un ghişeu, la altul…

Vineri, 13 ianuarie, a fost o zi cu ghinion pentru câmpineanul Marcel Stoica. În urma unei hotărâri judecătoreşti, acesta trebuia să plătească, eşalonat, dintr-o sumă mai mare, o taxă de timbru în valoare de 54.604 de lei, către primărie. Operaţiunea s-a dovedit a fi anevoioasă, bărbatul fiind plimbat de la un ghişeu la altul.

Luni, 9 ianuarie, Marcel Stoica s-a dus la Direcţia Economică din cadrul Primăriei Câmpina, dar la casierie i s-a spus că „nu e prins în calculator”, cu toate că, în vara lui 2011, când mai fusese pentru plata altor taxe, fusese informat că figurează şi cu această taxă de timbru. Cetăţeanul a fost îndrumat către camera nr. 4. De la funcţionara aflată în biroul respectiv, a aflat că a fost transferat la Administraţia Financiară, cu sediul în cartierul Slobozia.
Vineri 13 ianuarie, Marcel Stoica s-a învoit de la serviciu, ca să-şi rezolve problema. Ajuns, însă, la Administraţia Financiară, a avut parte de o surpriză neplăcută: „Nu sunteţi trecut la noi, duceţi-vă la Trezorerie, peste drum de Colegiul „Nicolae Grigorescu”. Contribuabil conştiincios, Marcel Stoica a luat calea instituţiei respective, unde a arătat funcţionarelor hotărârea judecătorească, pentru care trebuia plătită buclucaşa taxă de timbru. Precum în romanele lui Kafka, Marcel Stoica a reuşit să le surprindă cu taxa sa şi pe funcţionarele de la Trezorerie, acestea trimiţându-l „la casieria primăriei”. Dând dovadă de răbdare şi calm, Marcel Stoica s-a întors la Direcţia Economică şi a urcat la etajul 1, camera nr. 4, la funcţionara care-l mai sfătuise şi înainte ce sa facă. I-a explicat ce greutăţi a întâmpinat, iar aceasta, amabilă, a scos o foaie de hârtie scrisă, prin care îi justifica cum a predat patru dosare, printre care şi unul al său, care au ajuns la Administraţia Financiară, instituţie care ar trebui să-i încaseze taxa de timbru. În urma explicaţiilor venite din partea ambelor părţi, funcţionara a sunat la Trezorerie, urmând ca bărbatul să meargă, din nou, acolo. Aşadar, plimbarea nu se încheia. La Trezorerie, actele i-au fost luate de o funcţionară care a mers să se consulte cu şefa sa. După discuţia dintre cele două, concluzia a fost următoarea: „Nu plătiţi la noi, vă duceţi la primărie”. Pierzându-şi răbdarea, Marcel Stoica îi spune funcţionarei cu glas amar: „Măi doamnă, dragă, umblu numai pe drumuri, de la ora 8 dimineaţa şi acum e ora 11. Mă trimiteţi de la Ana la Caiafa, ca să vă plătesc nişte bani, o taxă, din buzunarul meu! Aşa ceva, numai în România, se poate întâmpla!” Răspunsul acesteia, după spusele bărbatului, a venit prompt: „Dacă nu-ţi convine în România, pleacă în altă ţară!”

şi a ajuns la presă…
Marcel Stoica s-a întors la casieria de la Direcţia Economică şi s-a adresat directorului Gheorghe Ecaterinescu, rugându-l să-l ajute întru rezolvarea problemei. Acesta i-a spus casierei să-i accepte plata, după care a plecat la treburile sale. Ceea ce l-a nemulţumit cel mai tare pe cetăţeanul nostru, dincolo de timpul pierdut şi efortul fizic de a se plimba de la o instituţie la alta, a fost „recomandarea” funcţionarei de la Trezorerie, care i-ar fi spus să plece în altă ţară.
Încercând să aflăm părerea Nataliei Secară, şefa Trezoreriei Câmpina, cu privire la cele sesizate de către Marcel Stoica, aceasta ne-a spus că, prin regulamentul instituţiei la care lucrează, declaraţiile de presă trebuie să fie făcute de către purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Finanţe Publice Prahova. Abordându-l şi pe Gheorghe Ecaterinescu, directorul Direcţiei Economice din cadrul Primăriei Câmpina, cu privire cele întâmplate, acesta a declarat: A fost o interpretare eronată a sentinţei judecătoreşti, de către salariatele mele. Din păcate, dânsul s-a dus la casierie să întrebe, ele având competenţa limitată de interpretare a unui act juridic. În sentinţa judecătorească spune că taxa se va recupera în rate. Noi nu am încasat niciodată o taxă, în rate. Dacă judecătorul explica concis, stabileam noi valoarea ratei, numărul de rate. La noi, o rată se plăteşte o singură dată. Asta a dat peste cap înţelesul lucrurilor, încurcând funcţionarele. Pentru eşalonare, avem nevoie de aprobarea consiliului. Acum, iau de bună o hotărâre judecătorească”.
Aviz celor aflaţi în situaţii similare! Carmen NEGREU

Targul National Imobiliar
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co