Dantele de colecţie la Muzeul Peleş
Muzeul Peleş din Sinaia găzduieşte în această perioadă o colecţie impresionantă cu ţinute ce erau purtate odinioară de doamnele Casei Regale. Vizitatorii sunt invitaţi să intre într-o lumea a dantelelor şi a rafinamentului.
Expoziţia „Dantelele Reginei” reprezintă o adevărată operă de artă şi cuprinde rochii pe crinolină cu mărgele negre din 1870, dantele din secolul XIX, carosaj din catifea, mantilă cu mărgele negre din 1900, rochiţă de copil din mătase şi dantelă din anul 1900, dar şi costume româneşti purtate la Curtea Regală.
Obiectele sunt rare, iar unele chiar unicat, şi aparţin istoricului de artă Adina Nanu.
„Am pornit pe drumul dantelei, iar această colecţie este adunată din familie şi din diversele sertare ale prietenelor mele. La un moment dat la mine s-au adunat foarte multe obiecte, printre care bucăţele de dantele, guleraşe şi tot felul de scutece. Într-o bună zi m-am decis să le ordonez, după care m-am apucat să studiez dantela şi nu a fost foarte simplu”, a precizat expozantul Adina Nanu.
Regina Elisabeta avea un colţ, ca un altar, dedicat dantelelor. A lucrat la ele cu talent şi ingeniozitate, iar acest lucru este povestit în cartea prietenei sale, lady Katharin, publicată la Londra în 1910.
Cea mai cunoscută piesă a reginei este scutecul pentru botezul lui Carol al II-lea, care a primit şi medalia de aur la expoziţia Universală de la Paris din anul 1900.
„Articolele au fost realizate cu migală atât de reginele României cât şi de artistele anonime de la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX. Regina Elisabeta a fost fascinată de un univers spiritual cu valenţe şi tematici profund religioase. S-au înfinţat şi ateliere de broderie, care erau conduse direct de regină”, a povestit muzeograful Liliana Manoliu.
Cele 60 de piese care au aparţinut reginelor Elisabeta şi Maria, dar şi altor membri ai Casei Regale, pot fi admirate în incinta Muzeului Peleş de miercuri până duminică între orele 9.15 şi 16.45. Expoziţia „Dantelele reginelor” este al doilea capitol din proiectul „Cochetărie Feminină”, iar intrarea costă 6 lei. Adelina ANEI