Culturi salvate de zăpadă
Precipitaţiile căzute în ultima perioadă readuc speranţele unui an 2012 măcar normal, în agricultură, în ceea ce priveşte recoltele.
Dacă pentru cei mai mulţi oameni căderile masive de zăpadă din ultimele zile reprezintă o mare problemă, pentru agricultori este prilej de bucurie şi asta pentru că nămeţii vor proteja culturile de îngheţ. Iniţial, însâmănţările au debutat cu stângul, în toamnă, din cauza secetei care s-a abătut asupra judeţului Prahova. Este şi motivul pentru care cinci mii de hectare nu au fost lucrate. „Deficitul de apă în sol a ajuns la nivelul de o treime din normal, în perioada în care se efectuau lucrările pentru însămânţările din toamnă. De aceea, lucrările s-au desfăşurat cu întârzieri, dar şi consumuri mari de combustibil”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală (DADR) Prahova, Marian Marcu.
Din rău în mai rău
Pe parcurs, lucrurile s-au înrăutăţit, tot din cauza secetei. „O parte din plantele de cultură, fie nu au răsărit, fie vorbim de răsărire neuniformă. Din fericire, însă, este vorba de o suprafaţă mică, ce nu depăşeşte 20% din suprafaţa totală. Aici plantele nu s-au dezvoltat suficient pentru a le conferi rezistenţă la temperaturi scăzute”, a explicat Marian Marcu.
Aşa că, ce a rezistat după perioada de secetă, va fi acum protejat de nămeţi. „Grâul poate rezista până la minus 25 de grade Celsius, dar nu mai multe zile consecutiv. Faptul că plantele din sol sunt acum acoperite de un strat de zăpadă, pe lângă umiditatea necesară înfrăţirii la grâu, sunt şi protejate de temperaturile extrem de scăzute, preconizate pentru perioada următoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al DADR Prahova, Marian Marcu.
Nu la fel de optimist este pronosticul şi pentru viţa de vie. Dacă temperaturile extreme vor persista, ceea ce ste foarte posibil ţinând cont că ne aflăm în plină iarnă, este posibil ca plantele să aibă de suferit şi producţia să fie mult diminuată.
Mariana BADEA