Actualitate

Culturi distruse de hoţii de fier vechi

Necazurile se ţin lanţ la Lipăneşti. După o toamnă secetoasă şi o iarnă cu temperaturi deosebit de scăzute, în urma căreia agricultorii s-au trezit cu recolte mici în primăvară, sunt în continuare probleme şi asta nu pentru că vremea a fost neprilenică, ci din cauza hoţilor de fier vechi.

Zeci de agricultori s-au trezit cu culturile distruse, după ce persoane necunoscute au săpat zeci de metri, pentru a scoate din pământ o conductă dezafectată. Oamenii sunt disperaţi. Spun că sunt dezamăgiţi de se întâmplă în comuna lor, dar şi că nu-şi permit să repare distrugerile provocate.
”Noaptea se întâmplă lucrul acesta. Sapă manual, cu cazmalele, până pe la trei noaptea. Noi rămânem cu paguba, iar ei cu fierul. Nici nu mai putem intra acum cu tractoarele pe aici. Sunt şanţurile imense, ca să nu mai punem la socoteală că pe toată bucata de pământ săpată, cultura este distrusă”, a explicat un păgubit. ”S-a distrus toată munca noastră. Nu a fost suficient că în toamnă a fost secetă, acum şi lucrul acesta… S-a dus pe apa sâmbetei şi munca noastră, şi banii investiţi în înfiiinţarea culturilor”, a explicat un al localnic.

Luptă pentru prevenire
Oamenii caută ajutor la poliţie sau primărie, dar situaţia e greu de rezolvat. ”Sunt foarte mulţi oameni care se plâng de această problemă. La primărie şi poliţie există sesizări peste sesizări. Practic, persoane neindentificate, pătrund noaptea pe terenurile lor agricole şi dezgroapă conductă neafectată, pe care mai apoi o valorifică la centrele de colecatre de fier vechi”, a declarat primarul localităţii Lipăneşti, Robert Nica.

Edilul localităţii a luat poziţie încă de acum doi ani.
Încercarea de a interzice în localitate activitatea centrelor de colectare de fier vechi s-a lovit de un proces în instanţă, intentat de proprietarii societăţilor respective.
Primarul, însă, nu s-a lăsat intimidat, aşa că este decis să pună capăt furturilor de fier vechi şi să închidă centrele.
”Pentru a veni în sprijinul oamenilor care sunt afectaţi de activitatea celor care se ocupă cu fier vechi, eu am fost iniţiatorul, în urmă cu doi ani de zile, a unei hotărâri de consiliu local, prin care, se interzice funcţionarea acestor centre. Dar există o acţiune în instanţă împotriva primăriei, pe tema aceasta. Sunt convins că dacă aceste centre nu ar mai funcţiona sau dacă ar face acest lucru, însă  fără a se  mai primi obiecte furate, oamenii ar trăi liniştiţi”, a declarat primarul Robert Nica.
În Lipăneşti funcţionează cinci centre de colectare a deşeurilor.
Pentru fiecare kilogram de fier, se oferă cel mult un leu. Mariana BADEA

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co