Actualitate

Cu hibe şi neajunsuri – Sute de dosare pentru „Prima Casă”

prima-casa-1În timp ce unii au început demersurile pentru programul „Prima Casă”, alţii se luptă cu sistemul şi se simt nedreptăţiţi. Costin Ghiţă, din Sinaia, a moştenit împreună cu fraţii lui o locuinţă veche şi dărăpănată, care nu valorează mai mult de 7.000 de euro. Ar fi vrut să îşi cumpere o casă cu ajutorul statului, însă condiţiile impuse îl împiedică să îşi depună dosarul. Nu se poate încadra în program şi nu i se pare normal. Aşteaptă şi speră modificarea cerinţelor. Ca orice tânăr visa la o nouă locuinţă şi nu se aştepta ca, din cauza moştenirii, să nu poată obţine un credit pentru „Prima Casă”. „Am moştenit o casă veche, bătrânească, care nu valorează mare lucru şi care stă să pice. Sunt coproprietar cu fratele şi sora mea şi am vrut să obţin un credit pentru acest program, însă mi-au spus că nu se poate. Printre condiţiile impuse, se stipulează şi faptul că, dacă sunt coproprietar asupra oricărei locuinţe, fără a conta cât valorează, nu mă pot încadra pentru program. Eu aştept, pentru că sper să se modifice aceste condiţii”, a spus Costin Ghiţă. În timp ce unii luptă cu sistemul, alţii se bucură de el. Primul credit prin programul „Prima casă” a fost acordat săptămâna trecută unor tineri căsătoriţi. Ei au depus dosarul în urmă cu o lună. Valoarea creditului este de 43.000 de euro, diferenţa până la 54.000 de euro fiind plătită de cumpărător.
Acum, dezvoltatorii s-au adaptat la piaţă şi au început să construiască apartamente mai mici, la preţuri pe măsură.
„Constructorii s-au adaptat şi au început să împartă imobile mari în unele mai mici, care să se încadreze în acest plafon de 60.000 euro. Au fost constructori realişti, care au scăzut preţul la vânzare chiar cu 15–30% pentru a se încadra în acest program”, a declarat  Giuliu Angheloiu, preşedintele unei companii imobiliare.
Pentru a beneficia de programul statului, românii trebuie să nu aibă o locuinţă şi să achite un avans de 5%. Durata maximă a creditului este de 30 de ani şi beneficiarii nu au voie să vândă apartamentele astfel cumpărate timp de 5 ani. La un credit maxim de 60 de mii de euro, rata lunară ajunge la 300 de euro. Adelina ANEI

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co