Credite cu acte false
Poliţiştii prahoveni au identificat mai multe persoane care au reuşit să obţină credite bancare de mii de lei sau credite ipotecare, deşi nu întruneau nici pe departe condiţiile impuse de bancă.
Acestea au fost ajutate de o grupare infracţională din Ploieşti, coordonată de o femeie, care contracta credite cu acte false, prejudiciind astfel unitatea bancara cu aproximativ 600.000 de euro. Procedura era simplă: ”Racolau persoane care doreau să facă credite bancare, dar care nu îndeplineau condiţiile legale pentru a obţine aceste credite. În acest sens, confecţionau documente false, respectiv adeverinţe de venit, fişe fiscale, contracte de muncă şi acte adiţionale la contractele de muncă, pe care le depuneau la sediul băncii. Pe baza lor, s-au obţinut credite bancare de sume importante, care depăşesc suma de un miliard de lei vechi. S-au obţinut credite între 1-3 miliarde de lei vechi. Nici una dintre persoanele care au obţinut astfel de credite nu ar fi putut obţine aceste sume de bani în mod legal, pentru că nu aveau veniturile necesare obţinerii lor”, a declarat inspectorul principal Mihai Vasile, din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti.
Partea lor
Capii grupării primeau, pentru intermedierea creditului, sume cuprinse între trei şi cinci mii de euro. 14 persoane, majoritatea ofiţeri de credite la banca prejudiciată, au fost aduse la audieri la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Ploieşti, cercetăriile fiind dispuse sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune calificată cu consecinţe deosebit de grave, constituirea unui grup infracţional organizat, fals şi uz de fals.
Gruparea a început ”mica afacere” în octombrie 2009. Ancheta oamenilor legii a scos la lumină şi că o candidată la alegerile din iunie, din Gornet Cricov, ar fi apelat la un astfel de credit, femeia obţinând cu acte false suma de 205 de mii de lei. M. B.