Actualitate

Costel Cremeneanu: “În Breaza, principala problemă sunt spargerile”

IMG_4715Intrat în corpul ofiţerilor de poliţie în anul 1993, Costel Cremeneanu și-a continuat cariera ajungând, în prezent, să dețină gradul de comisar șef și funcția de comandant al Poliției Breaza. O vreme a activat și la București, în structurile Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Reporter: Din momentul preluării postului de şef al poliţiei Breaza, care au fost priorităţile pe care le-aţi avut în vedere?
Costel Cremeneanu: În urma unor evaluări proprii, a experienţei acumulate anterior ca manager în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, mi-am stabilit mai multe priorităţi. Dintre acestea, am două obiective pe care le consider primordiale. În primul rând, creşterea siguranţei cetăţeanului, care este o problemă aflată în atenţia tuturor structurilor statului din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, dar mai ales în atenţia cetăţeanului, care doreşte de la noi siguranţă şi promptitudine faţă de solicitările sale. A doua prioritate, dar nu şi ultima, este cea legată de schimbarea mentalităţii oamenilor cu care lucrezi, ceea ce înseamnă stabilirea unor reguli clare pe care ei să le respecte. Poliţiştii vor conştientiza încadrarea în regulile stabilite şi va creşte gradul lor de responsabilizare, astfel încât nu le vom mai spune ce trebuie să facă, întrucât ei vor cunoaşte aceste reguli pe care le vor aplica întocmai. Aşa  am plecat la drum împreună cu echipa de poliţişti brezeni, pe care am mobilizat-o în numeroase acţiuni de amploare desfăşurate la nivelul oraşului Breaza, acţiuni care au înregistrat rezultate scontate, având ca finalitate satisfacţia şi siguranţa cetăţeanului, precum şi creşterea prestigiului poliţistului şi a instituţiei Poliţiei Prahovene.
Reporter: Când vă referiţi la schimbarea mentalităţii oamenilor, concret, de ce anume v-aţi lovit?
Costel Cremeneanu: Ca manager şi nu numai, sunt multe lucruri de care te loveşti, însă ca răspuns la întrebarea dumneavoastră vă pot spune că, schimbarea mentalităţii oamenilor din echipa pe care o conduci este posibilă, în primul rând, numai printr-o pregătire profesională susţinută, dat fiind faptul că societatea se află într-o continuă schimbare, iar imobilismul profesional poate constitui o piedică în calea evoluţiei sale.
Reporter: Cum percepeţi oraşul, din punct de vedere al infracţionalităţii şi ce anume v-a atras atenţia mai mult, de când conduceţi această unitate de poliţie?
Costel Cremeneanu: Deşi are peste 18.000 de locuitori, în ansamblu, oraşul Breaza este unul liniştit, însă, din punct de vedere al infracţionalităţii, problema cea mai delicată care se află în atenţia noastră o constituie spargerile de locuinţe. Şi aici nu mă refer la locuinţele brezenilor ci la cele peste 4.500 de case de vacanţă care, în mare parte, sunt construite în zone izolate, sau relativ izolate, neasigurate şi locuite ocazional la intervale mari de timp, mai ales în perioada sezonului rece.
Reporter:  Dată fiind calitatea pe care o aveţi, cum percepeţi relaţia cu cetăţenii?
Costel Cremeneanu: Încă de la numirea mea în această funcţie am dorit să aduc un suflu nou în relaţia poliţiei cu cetăţenii, astfel că, în cadrul acţiunilor specifice desfăşurate, au fost şi unele de natură, hai să-i spunem caritabilă care, de asemenea, au avut un impact pozitiv în comunitate, fiind amplificate şi prin mijloacele mass-media. Aici pot exemplifica acţiunile desfăşurate în lunile decembrie 2009, cu ocazia sărbătorilor de iarnă şi aprilie 2010, cu ocazia sărbătorilor Pascale, când, împreună cu poliţiştii din subordine ne-am mobilizat şi am reuşit ca pentru 78 de copii, din trei grădiniţe situate în cartierele Nistoreşti, Gura Beliei şi Valea Târsei, să împărţim pachete consistente cu dulciuri şi jucării, dăruindu-le astfel un strop de bucurie pe chipurile lor. Cu această ocazie, au fost purtate discuţii pe teme de circulaţie, copiii primind sfaturi legate de regulile rutiere, adecvate nivelului lor de înţelegere, prezentate de către poliţiştii mandataţi în acest sens, discuţii ce au avut un impact pozitiv în rândul părinţilor prezenţi la aceste acţiuni.

Reporter: La un an de la numirea dumneavoastra în funcţie, ce schimbări au intervenit în cadrul Poliţiei Breaza, cu impact asupra cetăţenilor?
Costel Cremeneanu: Cu sprijinul conducerii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Prahova, a fost iniţiată şi pusă în practică aplicaţia de emitere pe loc a certificatelor de cazier judiciar. În acest sens, prin implicarea mea şi a subordonaţilor, am realizat din resurse proprii amenajarea biroului şi a spaţiului destinat publicului, pentru ca acesta să devină funcţional în timp record şi în condiţii optime, astfel venind în sprijinul cetăţeanului de a economisi timp şi bani. Până acum au fost eliberate aproximativ 80 certificate de cazier judiciar, fiind o dovadă a eficienţei acestui birou. Pentru anul 2010, în baza Planului Managerial al inspectorului şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Prahova, am stabilit patru priorităţi de acţiune ale Poliţiei Oraşului Breaza, respectiv combaterea criminalităţii stradale, creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor prin micşorarea timpilor de reacţie la apelurile de urgenţă 112, creşterea siguranţei rutiere, reducerea violenţei în şcoli şi a delicvenţei juvenile.
Reporter: Ce anume v-a determinat să vă alegeţi profesia de poliţist?
Costel Cremeneanu: La data de 01 aprilie 1989, am intrat pentru prima dată pe porţile Inspectoratului Judeţean Prahova al Ministerului de Interne ( titulatura la acea dată ), în calitate de cadru al acestei instituţii. Pot spune că, am ales profesia de poliţist din  fragedă copilărie, ca urmare a atracţiei pe care am avut-o faţă de uniforma de poliţie şi activitatea în sine a acestei structuri. Mai mult, această profesie este ”moştenită din familie” întrucât şi tatăl meu, şi un unchi, au fost poliţişti de carieră. În afară de asta sunt un tip căruia îi place dreptatea, ordinea şi disciplina, acestea pretinzându-le şi subordonaţilor.
Reporter: Ca şef al Poliţiei Breaza, veţi rămâne fidel acestei funcţii, implicit  cetăţenilor oraşului sau la un moment dat, ne veţi părăsi?
Costel Cremeneanu: Cu siguranţă, DA ! Voi rămâne fidel instituţiei Poliţiei Române, implicit tuturor cetăţenilor şi colaboratorilor, însă nu vă pot garanta ”  înpământenirea ” mea în oraşul Breaza, dat fiind faptul că, serviciul poliţienesc implică anumite privilegii de la care nu poţi să faci rabat.

Comisarul şef Costel Cremeneanu este din Ploieşti, are 42 de ani şi este căsătorit, având doi copii, un băieţel de un an şi 8 luni şi o fetiţă de 4 luni. În 1993 intră în Corpul Ofiţerilor de Poliţie cu gradul de sublocotenent, apoi în 2004 este promovat în funcţia de şef Birou Management Resurse Umane pentru structurile de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul Direcţiei Resurse Umane, la Inspectoratul General al Poliţiei Române. În paralel cu activitatea profesională, absolvă Facultatea de Drept cu examen de licenţă la Academia de Poliţie ” Alexandru Ioan Cuza ” Bucureşti unde ulterior, a urmat cursurile postuniversitare şi masterat, culminând în carieră prin numirea în urmă cu un an, în funcţia de şef al Poliţiei oraşului Breaza. Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co