Actualitate

Comisar şef Bogdan Despescu: „Eşti un element bun în societate, când intervii!”

Comisarul şef Bogdan Despescu asigură, din aprilie 2011, interimatul la conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Prahova, după ce chestorul Sorin Oprea a preluat şefia Agenţiei Naţionale Antidrog. Bogdan Despescu are 39 de ani, fiind născut în oraşul Nehoiu din judeţul Buzău. Este absolvent al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”  şi a diverse cursuri postuniversitare, doctor în domeniul ordine publică şi siguranţă naţională, cu domeniu de cercetare a criminalităţii în sfera achiziţiilor publice, lucrare unică la nivel naţional. El a preluat şefia IJP Prahova, venind din funcţia de adjunct al şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Buzău.

Reporter: Predecesorul dumneavoastră, chestorul Sorin Oprea, începuse o reformare a inspectoratului, dorind, pe lângă multe altele, implementarea unor metode moderne de lucru. Veţi continua această reformă?
Bogdan Despescu: Desigur! Chiar, am continuat-o! Toate măsurile adoptate până în prezent, în cele două luni şi jumătate de când am preluat funcţia, sunt concepţii moderne. Am suplimentat forţele de la Biroul de Analiză a Informaţiilor. S-a creat un astfel de birou. Cred că este una dintre componentele cele mai moderne ale Poliţiei Române, după anul ’90. Biroul realizează o analiză, dată de un specialist, care îţi dă nişte concluzii, nişte recomandări, te direcţionează cu activităţile pe zonele şi problemele pe care, până în urmă cu câtva timp, nu le puteam realiza. Informaţiile nu se primesc doar de la poliţişti. Sistemul cuprinde şi date statistice, tot ce înseamnă informaţie, chiar şi din mass-media. Nu sunt informaţii doar în baza unor activităţi proprii. Ele se centralizează în această bază de date, la acest birou şi sunt folosite pentru rezolvarea situaţiilor apărute. Trebuie să vă spun că, încă de la început, de când m-am prezentat, am solicitat programul managerial şi proiectele aflate în derulare, pe care le-am studiat. Am discutat cu colectivul de conducere, au fost analizate toate aceste proiecte, programe şi, în funcţie de conţinutul lor, s-au dispus măsuri de continuare. Apreciez foarte mult proiectele aflate în derulare, pe două componente. Una de pregătire, cealaltă de prevenire a criminalităţii. Mai avem în derulare încă un program, foarte frumos, cu o finanţare puternică, dar pe care îl vom prezenta la momentul respectiv. E un lucru deosebit! Nu vreau să mă pronunţ, până nu văd protocolul încheiat. Toate aceste documente sunt instrumente ale echipei manageriale. Dar acum, fără niciun fel de aruncare a pisicii, fără a acuza pe cineva, sunt şi la noi manageri care au o mentalitate, nu învechită, dar neadaptabilă acestei situaţii din România. La acest moment, 2011, trebuie să-ţi asumi răspunderea, trebuie să-i explici subordonatului că tu eşti pus să conduci acel colectiv. Dacă tot timpul îl direcţionezi pe nivelul superior, când el îţi ridică o problemă, înseamnă că fugi de responsabilitate. Lucrătorul respectiv nu va mai apela la acel şef şi nu-l va mai respecta şi nu se va bucura de autoritate. Va fi ceva mai mult decât formal. Şi avem asemenea situaţii. E un aspect negativ. Revenind la întrebarea legată de continuitatea reformei, vă pot spune că vom continua programele aflate în derulare, încercând să le îmbunătăţim pe toate, în scopul direcţionării activităţilor pentru eficientizare.

Reporter: Se dorise, iniţial, mărirea numărului de ofiţeri din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale (BIC). Veţi mai putea menţine acest birou, cu efective mărite, în urma reorganizării pe care o desfăşuraţi?
Bogdan Despescu: Nu am afectat structura de investigaţii criminale. Va rămâne cum a fost înainte, dar cu menţiunea că o parte din atribuţiile BIC  – sau nu neapărat BIC, ci a formaţiunii de judiciar – au fost preluate de către poliţia de proximitate. Şi asta, nu pentru că a stabilit Despescu! E un nou concept. Poliţia de proximitate s-a şi mărit din punct de vedere al acestei componente. Adică, am luat oameni de la alte structuri şi i-am adus la proximitate, iar aceasta a fost investită cu atribuţiile poliţiei judiciare, ceea ce până acum era de domeniul investigării criminalităţii, a competenţei BIC. Acum, am transmis competenţe şi pentru poliţistul de proximitate. El va avea, într-un fel, atribuţii ca şi fostul sectorist. Poliţistul din mediul rural va fi identic cu fostul sectorist, acum fiind denumit ajutor şef post, iar poliţistul de proximitate se foloseşte pentru mediul urban. Dar, atribuţiile sunt identice.

Reporter: Se doreşte o schimbare a mentalităţii cetăţeanului în ceea ce priveşte colaborarea cu autorităţile?
Bogdan Despescu: Einstein spunea cam aşa: „Lumea este un loc periculos, nu din cauza celor care fac răul, ci din cauza celor care doar stau şi nu fac nimic”. Aici este spiritul civic. Eşti un element bun în societate, când intervii! Ca şi noi, poliţiştii, nici dumneavoastră, jurnaliştii, nu puteţi rezista fără surse sau informatori. Se întâmplă oriunde în lume, în orice ţară. Informaţia este vitală!

Reporter: La nivelul judeţului, sunt peste 1.500 de poliţişti, dintre care 400 în mediul rural. Ce înseamnă reorganizarea pentru aceşti oameni?
Bogdan Despescu: Au fost doar cinci cereri de suspendare. Nu le-am aprobat. Era vorba de suspendarea contractului de muncă pe o perioadă determinată. Dacă se punea problema disponibilizării acelor poliţişti, înţelegeam. Dar dacă s-a rezolvat problema şi nu pleacă nimeni… Aşa cum am făcut public într-o conferinţă de presă, la nivelul Inspectoratului Judeţean Prahova ne-am direcţionat activităţile în procesul de reorganizare, pentru a menţine în forma actuală structurile operative. Prin toate măsurile dispuse, am urmărit să nu slăbim capacitatea de intervenţie a structurilor operative, ba, din contră, să o creştem. Vreau să precizez că şi la nivel rural s-a reuşit menţinerea situaţiei actuale din punct de vedere al funcţiilor, mediul rural nefiind afectat. Şi judeţul şi Inspectoratul de Poliţie Prahova a avut de disponibilizat poliţişti. Prin măsurile pe care le-am găsit, le-am aplicat, am reuşit să nu afectăm situaţia poliţiştilor. Astfel, din totalul de funcţii ocupate, care nu se mai regăsesc în viitorul ştat, majoritatea dintre acestea, mai precis 40 din 42 de funcţii ocupate, au fost dintre cele pentru care poliţiştii care au îndeplinit condiţiile de pensionare şi-au exprimat intenţia faţă de încetarea raporturilor de serviciu prin pensie. Un poliţist şi-a dat demisia, iar la acest moment se analizează situaţia pentru încă o poziţie din ştat, sperând să găsim soluţii şi la acest poliţist. Am căutat ca funcţiile care nu se mai regăsesc în viitorul ştat să nu fie din formaţiunile operative. Dar dacă au fost situaţii când a trebuit să stabilim funcţii dintre cele operative, am găsit soluţii ca din formaţiunile neoperative să alocăm pentru formaţiunile care îşi desfăşoară activităţi în stradă. Astfel, de la nivelul reşedinţei Inspectoratului, au fost reduse un număr de treisprezece funcţii numai la Serviciul Cabinet, şapte funcţii la Serviciul Logistică şi câte o funcţie la structurile de Resurse Umane, Comunicaţii şi Informatică, precum şi Compartimentul de Prevenire al Criminalităţii. Din structura de Cazier Judiciar Statistică şi Evidenţa Operativă, s-au redus nouă funcţii, iar din componenta de secretariat, patru funcţii. La nivelul municipiului Ploieşti, s-au desfiinţat secţiile cinci şi şase, poliţiştii din cadrul acestor secţii fiind incluşi în celelalte patru. Urmează ca, la nivelul municipiului, să se stabilească o nouă împărţire a zonei de competenţă, iar prin această măsură nu afectăm serviciul poliţienesc în municipiul Ploieşti. S-au câştigat, astfel, patru funcţii de conducere, zece funcţii care au fost în dispecerate şi poliţiştii vor intra în dispozitivele de siguranţă, două funcţii din cadrul secretariatelor, la fel, vor fi alocate altor formaţiuni. Din structura de Cazier Judiciar, două funcţii vor fi alocate structurilor operative.

Reporter: Chestorul Sorin Oprea vedea în cel care va veni în locul său o persoană tânără, inteligentă, cu o viziune modernă, fără tinichele de coadă şi fără apartenenţă la anumite grupuri de interese. Credeţi că vă încadraţi în acest „tipar”?
Bogdan Despescu: Da! Carmen NEGREU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co