Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Colaps la Spitalul “Movila” din Ploieşti

movilaUnitatea sanitară are mari probleme ca urmare a lipsei fondurilor, bolnavii fiind puși în situația de a-și aduce mâncare de acasă. Nici bani pentru medicamente nu se mai găsesc, datoriile către furnizori fiind, deja, foarte mari.

Singurul spital de boli infecțioase din Prahova pică sub datorii. Unitatea sanitară are restanțe mari la medicamente, materiale sanitare, la alimente, dar și la utilități.
În două săptămâni, spitalul va rămâne fără lumină, apă, telefon și gaze și, colac peste pupăză, și  bugetul a fost diminuat cu 30%. Anul trecut, unitatea medicală a fost modernizată, dar conducerea a ajuns la fundul sacului. Datoriile depășesc acum 3,6 miliarde de lei vechi.
„Ar trebui o retrimestrializare a cazurilor contractate în 2010, din trimestrul patru să migreze în trimestrele doi și trei, sau să nu luăm salariile, să nu facem nicio comandă, dar să facem acte medicale de calitate, două luni”, a declarat directorul Spitalului de Boli Infecțioase „Movila” Ploiești, dr. Florentin Georgescu.

Multe probleme
Situația este atât de dificilă, încât angajații spitalului sunt nevoiți să facă economii la utilități și să recurgă la improvizații, pentru a remedia disfuncționalitățile apărute în unitate. „Asta este o problemă generală. Am ajuns în stadiul în care nici măcar o garnitură pentru o chiuvetă, sau pentru o țeavă nu putem să luăm. Avem țevi fisurate, le cârpim cum putem… Inclusiv centrala noastră pentru copiii de la Pediatrie e defectă. Banii îi luăm de unde putem. La lumină facem economie…, în curte nu aprindem luminile pe o parte, paznicul este unul singur, nu putem angaja, trebuie să facă rond, dar nu se poate…”, a declarat administratorul spitalului, Vasile Iancu.
În plus, conducerea spitalului ploieștean s-a trezit cu aproape 170 de pacienți tratați de gripă porcină, dar pentru care Ministerul Sănătății nu a achitat costurile respective. Suma datorată se ridică la 2,5 miliarde de lei vechi. Așa se face că, magazia de alimente e goală, pentru că furnizorii nu mai vor să facă livrări, deoarece au, deja, de încasat peste 300 de milioane de lei vechi.
De joia trecută, pacienții sunt nevoiți să vină cu mâncare de acasă. Nici cu mijloacele de deplasare nu stau prea bine cei de la „Movila”. O ambulanță ultramodernă stă în curte nefolosită, pentru că nu există bani pentru înmatricularea ei și pentru asigurare.
Autoritățile din sănătate nu au puterea nici măcar să previzioneze.

Demersuri peste demersuri
„Este cunoscută situația Spitalului de Boli Infecțioase la nivelul Direcției de Sănătate Publică, Direcția sprijină demersurile efectuate de Spitalul de Boli Infecțioase față de Primăria Ploiești în vederea alocării de fonduri pentru plata utilităților, totodată Direcția de Sănătate Publică a făcut demersuri la Ministerul Sănătății pentru suplimentarea fondurilor alocate acestui spital”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Prahova, dr. Decebal Dan.
„Așteptăm și noi să vedem pe ce sume ne bazăm bugetele stabilite și în măsura în care vom avea informațiile respective transmise de la nivel central Casa Prahova, nu vom face altceva decât ce-am făcut mereu, adică să împărțim aceste sume, respectând în totalitate creiteriile legale”, a spus purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Prahova, jr. Cătălin Tudorache.
Spitalul de Boli Infecțioase „Movila” are 80 de paturi și încă 15 pentru internare de zi.
În anul 2009, unitatea a avut cei mai buni indicatori sanitari din județ și a tratat aproape 1.500 de pacienți.Raluca EPARU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co