Actualitate

Ciprian Peticilă: „Se pot face multe, numai să se dorească”

Ciprian Peticilă s-a născut în Sinaia, în 1955. A terminat, în 2002, facultatea de Inginerie şi Management în  Agroturism. Este om de afaceri. În 1999, a intrat în PSD, la Comarnic, unde s-a stabilit, reuşind, în perioada 2000-2004, să fie viceprimar, iar apoi consilier local, până în 2008. În momentul de faţă, este vicepreşedinte al filialei PSD Comarnic, asigurând, în acelaşi timp, interimatul funcţiei de preşedinte al acesteia, până la fixarea unei date pentru alegerile interne.

Reporter: Ce se mai întâmplă în oraşul Comarnic, din punct de vedere socio-economic şi chiar politic?

Ciprian Peticilă: Prin activitatea economică pe care o desfăşor, am un contact permanent cu cetăţenii din oraş. Există o anume presiune, o apăsare, din punct de vedere economic. Se simte serios şi la Comarnic. Găsesc această stare ca fiind justificată. În ultimii zece ani, de când activităţile economice care mai funcţionau cât de cât s-au stins, e greu… şi acest lucru se simte şi în viaţa de zi cu zi a oamenilor. Singurele activităţi care au mai rămas sunt cele câteva brutării şi alte câteva firme comerciale care funcţionează cam la fel, peste tot. Nu este un sector economic ce poate cuprinde un număr important de angajaţi.

Reporter: Cum se implică actuala administraţie în viaţa publică a oraşului?

Ciprian Peticilă: M-aş fi aşteptat ca, până la acest moment, având în vedere că e la al doilea mandat, actualul edil, în ghilimele fie spus, pentru că nu-l pot caracteriza ca atare, să facă ceva, să se fi preocupat de ocuparea forţei de muncă. Comarnicul are o populaţie de aproximativ 10.000-12 000 de locuitori. Probabil că a mai scăzut acum, cu fluctuaţia care există pentru găsirea unui loc de muncă în afara oraşului. Din păcate, actualul edil chiar s-a implicat în a demola o parte din activităţile care mai funcţionau. S-a achiziţionat, nu ştiu pentru ce, Complexul „Covorul Popular” şi s-a transformat într-o unitate de alimentaţie publică. Nici nu ştiu bine ce este acolo. Eu aş fi făcut altceva, dacă aveam această oportunitate. Aş fi făcut administraţia oraşului, unde s-ar fi putut oficia o căsătorie în condiţii civilizate, Consiliul Local ar fi putut să-şi poată ţine şedinţele în condiţii omeneşti. Acum, căsătoriile sunt oficiate într-o cămăruţă de 4/4 din primărie, unde se îngrămădesc toţi. Nu ştiu care sunt intenţiile reale ale edilului! S-a transformat primăria în societate comercială, închiriază spaţii, nici nu ştiu ce amestec e acolo şi ce iese bun pentru cetăţeni. Prin ceea ce face, nu se defineşte în vreun fel. Nu ies la iveală nişte lucruri care să creeze un loc de muncă sigur, care să concretizeze în vreun fel centrul oraşului. Dacă parcurgi oraşul de la intrare până la ieşire, fiind traversat de DN1, îţi poţi face o impresie clară de starea sa mediocră. Avem materie primă pe care o putem utiliza: piatră, lemn, păşuni… Îi putem încuraja pe oamenii care încă mai pot şi vor să crească animale. Se pot face multe, numai să se dorească.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre infrastructura oraşului, de problemele legate de alunecările de teren care sunt cunoscute, despre reţeaua de apă şi canalizare?

Ciprian Peticilă: Toate aceste probleme, pe care le cunosc în mare parte, au rămas la stadiul de discuţii. Aşteptăm să mai vină încă o ploaie şi probabil că atunci o să ne mai agităm un pic. Vorbesc despre alunecările de teren. Nu se iniţiază absolut nimic. Legat de apă, în găleata comărniceanului vine tot neagră. Totul a fost doar o vorbă. A fost o campanie bine gândită şi… atâta tot. Legat de drumuri, se continuă obiceiul, să se mai râcâie acolo, un pic, toate se încep, dar nimic nu se finalizează. Nu ştiu dacă edilul poate să spună că o stradă, cât ar fi de mică, este terminată de la un cap la altul.

Reporter: Cum se implică filiala PSD Comarnic în viaţa publică?

Ciprian Peticilă: În acest moment, filiala se află într-un proces de reorganizare. Sper ca, în următoarea perioadă de timp, să reuşim să reactivăm acest nucleu al PSD Comarnic. Filiala nu poate să facă mare lucru, având în Consiliul Local doar un consilier. Probabil că şi din cauza  slabei activităţi a acesteia, nu am reuşit să avem decât un consilier. Acum, vom convoca Biroul Permanent Local (BPL) într-o şedinţă, prioritar fiind să alegem un preşedinte şi să stabilim ce paşi urmează să facem, să iniţiem acţiuni culturale de atragere a tineretului, în general, de atragere de noi membri. Noi am dizolvat BPL care era condus de Gheorghe Enoaie, rămânând ca eu să asigur interimatul funcţiei de preşedinte, până se va stabili o dată pentru alegeri. Relaţia noastră în USL este foarte bună. Pot să spun că PNL, la nivelul oraşului, este o organizaţie întărită, are acţiuni, sunt vii, cum îmi place mie să spun. Din punctul meu de vedere, ai cu cine să colaborezi. În comparaţie cu noi, organizaţia lor este mult mai consolidată.

Reporter: Există vreun reproş din partea organizaţiei judeţene PSD, pentru slaba prestaţie a filialei din Comarnic?

Ciprian Peticilă: Sunt convins că au existat. Din păcate, la Comarnic, o perioadă bună de timp, activitatea PSD nu prea a fost intensă. Principalul motiv cred că a fost timpul prea scurt, în mod paradoxal, de omogenizare a unei echipe capabile să mişte lucrurile. Există o luptă continuă între interesele personale şi cele de partid, în puterea de a alege cui să dai prioritate: luptei pentru supravieţuire, atunci când ai o afacere, şi activităţilor ce presupun acordarea de mult timp pentru acţiuni politice, discuţii cu cetăţenii. Trebuie să reuşeşti să găseşti un echilibru între cele două probleme. Eu am convingerea că se va reuşi, în următoarea perioadă, o revigorare a filialei PSD Comarnic.

Reporter: Cum comentaţi scandalul declanşat de primarul Dorian Botoacă, referitor la firma înregistrată pe numele său şi administrată, acum, de către mama sa, prin care mai mulţi cetăţeni au plecat la muncă în Germania, iar acum, aceştia reclamă că nu au fost plătiţi?

Ciprian Peticilă: Pentru mine nu e nicio surpriză această poveste. Ăsta este el, primarul! Nu se abate niciun pic de la linia sa! Dacă vrea cineva să-l cunoască, să citească cu lux de amănunte pe internet ceea ce a făcut cu acei oameni. Acesta e modul lui de a aborda problemele, de a trata, de a lucra cu oamenii. Să vină cineva şi să-mi spună că a încercat să facă un lucru cu el şi a ieşit. Nu ştiu dacă, după atâta timp, comportamentul acestui om mai poate fi o curiozitate. Oraşul nu poate evolua cu un astfel de om la conducere, care nu are în cap decât cu totul şi cu totul alte lucruri, decât cele care urmăresc interesul cetăţeanului. Edilul are un drum pe care singur şi-l „pietruieşte”. E într-o continuă demonstraţie! Când pe stradă te scoate dorinţa de a demonstra ceva incoerent, nu de a face un lucru concret, să ştiţi că niciodată nu vei arăta ca un om, ci ca o paţachină. Vorbesc la modul general.
Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co