Actualitate

Ciprian Chiţoi: „La Breaza, lucrurile îşi urmează cursul lor obişnuit şi… anormal”

Ciprian Chiţoi este din Breaza, are 34 de ani şi este om de afaceri. În 1996 s-a implicat în politică, devenind membru al Partidului Naţional Liberal. La alegerile din anul 2008 a devenit consilier local şi în momentul de faţă, în cadrul filialei PNL Breaza deţine funcţia de vicepreşedinte şi, totodată, şi pe cea de preşedinte al Organizaţiei de Tineret.

Reporter: Care este atmosfera în cadrul filialei PNL Breaza, ţinând cont şi de apartenenţa la USL?
Ciprian Chiţoi: E o atmosferă normală, de colaborare, de lucru. La nivelul întâlnirilor cu filialele partidelor din USL nu s-a stabilit nimic, până în acest moment. Urmează să ne vedem cu partenerii de la celelalte partide, să purtăm discuţii pentru a vedea fiecare pe ce drum merge.

Reporter: L-aţi primit de curând în rândurile filialei pe Ilie Colorian, fost PSD-ist ce pare a întruni acordul membrilor PNL, fiind propus să candideze pentru postul de primar, la viitoarele alegeri. Cum comentaţi această noutate politică?
Ciprian Chiţoi: PNL este un partid deschis către oameni. Cei care doresc să intre în PNL, mai ales când reprezintă o valoare, e normal să fie primiţi. Dacă stăm să ne uităm la ultimele alegeri şi la scorul pe care l-a înregistrat Colorian, atunci pot spune foarte clar că reprezintă o valoare.

Reporter: Se poate înţelege că, până la venirea lui Ilie Colorian în PNL Breaza, această filială nu dispunea şi de alţi oameni valoroşi care să o reprezinte la alegerile din 2012?
Ciprian Chiţoi: După părerea mea, PNL e un partid constituit din reale valori umane, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local. A plecat din PSD cu multă vreme înainte şi cu foarte mare greutate. Pentru Ilie Colorian nu a fost un pas uşor să intre în PNL. A trebuit să fie convins, să ia această iniţiativă. Revenind la întrebare, aţi fi surprinsă să aflaţi că existau şi alte alternative pentru desemnarea unui candidat la funcţia de primar. Erau avuţi în vedere Florin Cârtoaje, profesorul Gheorghe Pântea, liderul PNL Breaza, profesorul Soiu, plus alte nume pe care prefer să nu le divulg, deocamdată.

Reporter: Sunt voci care spun că exista o comuniune de idei şi cu filiala PSD, în ce priveşte susţinerea candidaturii lui Ilie Colorian. În urmă cu două săptămâni, după o vizită făcută pesediştilor brezeni, de către şeful PSD Prahova, Mircea Cosma, aceştia au hotărât să meargă în alegeri cu propriul candidat, Marian Grădinaru, consilier local. Cum comentaţi?
Ciprian Chiţoi: Fiecare partid trebuie să-şi urmărească interesul de a strânge cât mai multe voturi, cât mai multe posturi publice. În cazul de faţă, dorinţa extrem de mare a lui Mircea Cosma, să câştige în Breaza, îl determină să-l arunce în luptă pe Marian Grădinaru. E un candidat demn de luat în seamă. Dincolo de ceea ce se discută şi se întâmplă acum, lucrurile nu sunt bătute în cuie. Este părerea mea personală şi am argumente ca să o susţin. Dar nu acum.

Reporter: Această optică nouă a filialei PSD poate avea o influenţă negativă asupra colaborării din cadrul USL?
Ciprian Chiţoi: Protocolul permite partidelor din alianţă să-şi desemneze candidaţi proprii.

Reporter: S-au realizat sondaje de control, privindu-i pe cei doi candidaţi?
Ciprian Chţoi: Da, au avut loc sondaje. În urma celui efectuat de partidul nostru, cifrele îl situează pe Ilie Colorian pe primul loc, cu 37%, actualul primar Nicolae Ferăstrăeru a obţinut 26%, urmat, atenţie, de Tiberiu Buzdugan, care a fost candidatul nostru la alegerile din 2008, cu 15%, dacă nu mă înşel. Marian Grădinaru a obţinut 8,9%.

Reporter: Care este starea de spirit a brezenilor pe care aţi sesizat-o, cu siguranţă, cu prilejul acestor sondaje?
Ciprian Chiţoi: La Breaza, lucrurile îşi urmează cursul lor obişnuit şi… anormal. Anormal, în sensul în care aici lucrurile decurg altfel decât ar trebui. Nu e chiar o anomalie, privind lucrurile prin prisma întregii ţări. Apar lucruri noi. Asfaltăm! Fără să tragem canalizare! Plătim bani pentru canalizare şi acolo unde asfaltăm nu va mai fi canalizare. Cred că e o mare problemă.
Reporter: Există Consiliul Local. Nu se discută aceste lucruri în cadrul său?
Ciprian Chiţoi: S-a făcut o „alianţă” în jurul primarului. Să nu spunem în jurul PDL. În jurul primarului, vin oameni cu diverse interese, care îl ajută cu voturi şi fără să pună foarte multe întrebări. Nu contează ce se întâmplă, pentru că este evident ce anume încearcă în acest moment primarul: să câştige un nou mandat. Crede că va putea face acest lucru cu o spoială de asfalt. Oamenii sunt nemulţumiţi, pentru că nu pot fi păcăliţi. Nu-ţi faci acoperişul la casă, apoi îţi faci pereţii. E un lucru logic, de bun simţ, că nu poţi face aşa. Nu poţi să asfaltezi, mai ales că n-ai voie să umbli, să spargi, cinci ani de zile, dacă nu rezolvi problemele de sub pământ, respectiv, canalizarea.

Reporter: Cu ceva timp în urmă, primarul Nicolae Ferăstrăeru a declarat public cu privire la acest aspect că ar pierde fondurile europene pentru asfaltare, dacă nu ar face acest lucru acum.
Ciprian Chiţoi: Primarul uită că el trebuie să reprezinte voinţa cetăţenilor, să ţină cont de nevoile acestora. Primarul nu şi-a dorit să facă o dezbatere publică cu cetăţenii, să afle ce vor aceştia: dacă doreau asfalt înaintea realizării reţelei de canalizare.

Reporter: Există o veche nemulţumire a brezenilor în ceea ce priveşte calitatea apei menajere şi a programului defectuos de distribuire. Sunt veşti mai bune în această privinţă?
Ciprian Chiţoi: Şi eu beneficiez de aceeaşi apă de care beneficiază toţi. Vestea proastă este că împreună cu reţeaua de canalizare era prinsă şi aducţiunea de la Paltinu. Înlocuirea conductei sparte, altă mizerie care s-a întâmplat în Breaza. Parcă e blestemat acest oraş! Pare că cineva se „străduieşte” să-l menţină la un nivel foarte jos, care nu are ce să caute pe Valea Prahovei. Master Planul prevede ca până în 2015 Breaza să fie racordată în proporţie de 90% la reţeaua de apă şi canalizare, lucru prevăzut prin norme europene, plan pe care Consiliul Judeţean, prin fondurile atrase, doreşte să-l respecte. Localitatea Breaza va fi principalul beneficiar al acestui Master Plan, la nivel judeţean, pentru că cea mai mare parte alocată pentru acest proiect va ajunge în oraş, tocmai ca să rezolve problema apei care, în acest moment este departe de a fi potabilă. Şi tocmai noi ne trezim că ierarhizăm proiectele în aşa fel încât cel judeţean este lipsit de importanţă. La nivelul Brezei nu prea se ştie ce sunt alea norme europene, penalităţi care se vor plăti de la bugetul local.
Cineva a avut grijă să pună consiliul să voteze asfaltarea înaintea canalizării. Sunt curios dacă peste ani cei care au votat vor plăti pentru consecinţele votului lor. Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co