Invatamant

Scrisoarea cititorului: Doamna profesoara Marcela Fera – in memoriam

Cadrele didactice din Colegiul Naţional “Nicolae Grigorescu”, foştii elevi ai acestuia şi Filiala Câmpina a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România au suferit în această vară o grea pierdere prin trecerea la cele veşnice a Doamnei profesoare de Istorie Marcela Fera Maciuceanu. Profesoara Marcela Fera s-a născut la 27.07.1927 la Bechet, judeţul Dolj. A urmat cursurile Şcolii primare în localitatea natală, liceul la Craiova şi Braşov, a absolvit Facultatea de istorie, Universitatea Bucureşti, unde a avut printre alţi colegi şi pe Doamna profesoară Simona Vlădăreanu de care a legat-o prietenia de-o viaţă.

Doamna Simona Vlădăreanu a fost ultima dintre colegii profesori de istorie care a vorbit cu Doamna Marcela Fera cu numai o săptămână înainte de trecerea la cele veşnice-2 august 2010. După absolvirea Facultăţii în 1953, profesoara Marcela Fera a funcţionat la Şcoala Lunca Mare, Scoala nr.1 Telega, iar din 1954 la Liceul “Nicolae Grigorescu” până la pensionare în 1984.

Într-o discuţie pe care am avut-o în 15 iulie 2010, doamna Marcela Fera mi-a relatat că, încă de la încadrarea sa la Liceul „Nicolae Grigorescu” a participat la şedinţele subfilialei Valea Prahovei a Societăţii de Ştiinţe Istorice şi Filologice din România (Filiala Prahova a SSI şi Filologice din România s-a organizat în iulie 1950, la un an de la înfiinţarea Societăţii de Ştiinţe Istorice şi Filologice-9 iunie 1949). Din 1968 s-a numit SSI Din România-Subfiliala Valea Prahovei, cu sediul mai întâi la Breaza şi din 1971 Subfiliala Câmpina cu sediul la Liceul “Nicolae Grigorescu”. În cadrul acestui organism ştiinţific, doamna Marcela Fera a desfăşurat o bogată activitate fiind preşedinte al subfilialei Câmpina a SSI Din România din 1979 până în 1984. Aşa cum spun profesorii Colegiului Naţional “Nicolae Grigorescu”, foştii elevi, doamna Marcela Fera a fost un cadru didactic foarte bine pregătit, model de probitate profesională, corectitudine, blândeţe deosebită în relaţiile cu ceilalţi. Ca urmare, mai mulţi dintre foştii elevi au urmat o carieră didactică (cele două directoare actuale: prof. Gabriela Tănase şi prof. Rodiana Stanciu), unii au devenit chiar profesori de Istorie (ex. Mariana Ungureanu, Cecilia Caraboi, Florin Cosmineanu,Georgica Severin, Marius Zaharia, enumerând astfel pe cei care au desfășurat și desfășoară activitate în cadrul Filialei Câmpina a S.S.I. din România). Doamna profesoară Marcela Fera a desfăşurat o bogată activitate ştiinţifică şi didactică atât in Liceul „Nicolae Grigorescu” cât şi ca preşedinte a Subfilialei Câmpina a S.S.I. în cadrul careia a prezentat un număr mare de comunicări ştiinţifice, a antrenat profesorii de Istorie din zona Câmpina să-şi valorifice preocupările ştiinţifice în domeniul istoriei, a condus practica pedagogică a multor studenţi ai Facultăţii de istorie atât din Bucureşti cât şi din alte centre universitare (ex. personal am avut-o coordonatoare de practică pedagogică în 1972), a scris Monografia Liceului “Nicolae Grigorescu” la împlinirea a 50 de ani ( în 1969) şi a întocmit Anuarul liceului la împlinirea a 75 ani, a participat după cum confirmă preşedintele de onoare a SSI din România, prof. Adăniloaie, la mai multe ediţii ale cursurilor de vară organizate de S.S.I. din România.

La data de 29 mai 2009, doamna profesoară Marcela Fera a participat la Consiliul Naţional al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, organizat de filiala Câmpina. Pentru toţi participanţii a fost un moment de mare bucurie căci doamna Marcela Fera a constituit un model prin întreaga sa activitate desfăşurată în cei peste 35 de ani de carieră didactică.

În viaţa particulară a demonstrat a fi un caracter nobil, aşa cum spune soţul-Inginer Măciuceanu Ştefan. Au avut împreună o căsnicie fericită de 38 de ani, timp în care au călătorit foarte mult spre satisfacerea dorinţei permanente de cunoaştere, în mod deosebit a cunoaşterii locurilor istorice din Rusia, Polonia, Cehia, Ungaria, Jugoslavia, Germania, Franţa, Spania şi Italia.

În numele cadrelor didactice din Colegiul Naţional “Nicolae Grigorescu”, al membrilor filialei Câmpina a SSI din România, al foştilor elevi ai doamnei Marcela Fera, exprim compasiunea faţă de imensa durere a domnului Măciuceanu Ştefan şi speranţa că Bunul Dumnezeu are în pază sufletul veşnic bun al doamnei Marcela Fera.Potrivit dorinţei sale, mormântul se află alături de părinţi, la Bechet, judeţul Dolj.

Prof. Victoria Vâlcu

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co