Actualitate

Cine a construit „Turnul din Pisa” face cartier MAI

La sfârşitul lui iunie, a fost demarat proiectul de construire a unor locuinţe pentru cadrele din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), pe un teren de aproximativ 78.000 mp, din spatele Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina. De el se va ocupa firma care a lăsat neterminat blocul cunoscut de localnici drept „Turnul din Pisa”.

„Locuinţele pentru cadrele Ministerului Administraţiei şi Internelor nu vor fi construite doar pentru poliţişti, ci pentru toţi funcţionarii publici din acest minister, care doresc acest lucru. În momentul de faţă, chiar ieri (n.r. – 15 octombrie)  domnul chestor Ion Tomescu, directorul şcolii, a semnat protocolul de predare a terenului către dezvoltătorul selectat de către noi, ca să dezvolte acest proiect. Este vorba de SC Erin. Paşii următori care trebuie să-i facă această societate sunt: întocmirea proiectului, avizarea lui, apoi luarea tuturor autorizaţiilor necesare. Terenul pe care se vor construi casele cuprinde în jur de 78.000 mp. Când am făcut analiza posibililor dezvoltători, proiectul propus de cel ales de noi a cuprins trei tipuri de case, P+1 90, 100 şi 120 mp amprentă la sol şi două blocuri de locuinţe cu apartamente cu 2-3 camere. Numărul se ridică până la 149-150 de cadre care ar putea să se mute în aceste locuinţe. Oferta finală de preţ prezentată de dezvoltător este de 588 euro/mp, fără TVA pentru imobilele locuinţe individuale, cu regim de înălţime parter şi etaj, şi 504 euro/mp, fără TVA, pentru imobilele locuinţe colective (blocuri), cu regim de înălţime pater şi patru etaje”, a declarat directorul adjunct al Şcolii de Poliţie, comisarul şef Emil Manta (foto stânga).

Executantul
Pentru dezvoltător, investiţia ajunge până la 25 de milioane de euro. Aşa cum a afirmat comisarul şef Emil Manta, criteriile de selecţie pe baza cărora a fost dat acest proiect au ţinut cont de posibilităţile financiare ale firmei, experienţă şi proiectul prezentat. Chiar dacă s-au prezentat mai multe societăţi din Timişoara, Braşov, Oradea şi Bucureşti, aceste criterii au fost îndeplinite de către SC Erin, al cărui administrator este Dan Ungureanu. Atât numele firmei, cât şi cel al administratorului sunt legate de construcţia blocului neterminat de lângă Banc Post, SC Erin aflându-se în litigiu cu Primăria municipiului Câmpina. Firma a obţinut concesiunea terenului, pe care a ridicat blocul respectiv, încălcând termenii autorizaţiei, prin ridicarea a încă două etaje, fiind sancţionat contravenţional la vremea respectivă. Pentru că nu s-a reuşit finalizarea construcţiei în termenul prevăzut legal, anul acesta, Primăria Câmpina a deschis o acţiune în instanţă prin care solicită redobândirea folosinţei terenului concesionat sau trecerea construcţiei (vezi foto dreapta) în proprietatea sa. Totodată, gurile rele spun că, în urmă cu mai bine de trei ani, un partener de afaceri al lui Dan Ungureanu a dispărut în condiţii neelucidate, se pare, împreună cu o importantă sumă de bani. Totuşi, în declaraţiile date Poliţiei Câmpina, Dan Ungureanu nu a menţionat acest lucru, cu atât mai mult, nici nu a depus vreo reclamaţie, dovadă fiind persoana în cauză care şi acum figurează pe site-ul MAI la rubrica „dispăruţi” şi nu la „urmăriţi”.

Contacte între părţi
Întrebat asupra aspectelor ce ţin de seriozitatea firmei alese, comisarul şef Emil Manta a spus: „Aici, la noi, în Câmpina, nu ştiu ce a construit. Centrala termică (n.r. – din Şcoala de poliţie) e a lui Ungureanu, e serviciu externalizat în 2001. Atâta timp cât firma funcţionează şi nu are datorii, e cu toate documentele la zi la noi, pentru noi, toţi sunt serioşi. Nu stăm să scormonim, să intrăm cu picioarele în fiecare firmă. Nu poate să ducă acest proiect, a pierdut afacerea. Nu lucrează cu banii noştri, nici măcar cu banii cadrelor nu lucrează. El a luat terenul pur şi simplu şi, de-acum încolo, trebuie să investească. E problema lui de unde şi cum face rost de bani. Plăţile se vor face pe etape de execuţie. Creditarea se face pentru fiecare salariat în parte, pe o anumită valoare. La momentul iunie-iulie, erau înscrise 109 persoane. Acum, nu cred că mai sunt 20 de persoane. Partea pregătitoare, a obţinerii documentelor, până se trece la construire, duce până la un milion de euro. Personal, nici el nu cred că mai poate să facă. Noi am făcut o adresă cu câtva timp în urmă. Ne-a comunicat, tot prin adresă, că e bolnav, internat, că e prin străinătate, schimbă un rinichi, nu ştiu… L-am rugat să spună în adresă dacă mai e interesat de proiect, ca să ştim dacă o luăm de la capăt”.
În viitor, se va vedea dacă terenul va rămâne pârloagă, dacă se va demara vreo construcţie care va avea soarta blocului neterminat sau Câmpina va avea un cartier al Ministerului Administraţiei şi Internelor. Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co