Chestionar şi pentru turişti

În perioada 20-31 octombrie 2011, se va desfăşura recensământul populaţiei şi al locuinţelor. Care este metoda de recenzare, ce se întâmplă cu cei care nu sunt găsiţi acasă, cine răspunde la întrebările recenzorilor în locul lor, dar şi cum vor fi înregistraţi turiştii, sunt câteva întrebări la care am încercat să răspundem în continuare.
Prin strategia elaborată de Institutul Naţional de Statistică, se va extinde fondul de informaţii care să caracterizeze evoluţia în timp a familiilor, respectiv a gospodăriilor – componentele de bază ale convieţuirii umane. Astfel, vor putea fi analizate fenomenul de îmbătrânire a populaţiei, numărul gospodăriilor de persoane singure sau a familiilor monoparentale, evaluarea numărului şi structurii generaţiilor care convieţuiesc în cadrul familiei, structura familiilor după numărul de copii şi cel al copiilor întreţinuţi, componenţa familiilor după relaţiile de rudenie sau parentale, statutul femeilor în cadrul familiei şi fenomenul migraţiei, în special al migraţiei temporare, la muncă în străinătate şi altele.
Metoda de înregistrare este cea tradiţională şi anume intervievarea directă a populaţiei de către recenzori şi înscrierea datelor în formulare. Chestionarele care va trebui completate conţin informaţii despre fiecare persoană în parte, locul de muncă, veniturile obţinute sau proprietăţile pe care le deţine. La recensământ vor fi înregistraţi toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară, chiar dacă la momentul recensământului se află în străinătate, dar şi cetăţenii străini care au în România rezidenţă temporară sau permanentă. Pentru cei care nu sunt acasă, vor fi înregistrate pe baza informaţiilor furnizate de celelalte persoane din locuinţă, a informaţiilor pertinente oferite de vecini sau de administratorul clădirii în care locuiesc, precum şi a evidenţelor oficiale existente pe plan local.
În staţiune
La Sinaia, de exemplu, sunt 94 de recenzori, care vor lucra de dimineaţa şi până seara. Cei care sunt reticenţi în a deschide uşa, trebuie să ştie că recenzorul are obligaţia să se legitimeze şi poate fi recunoscut după mapa de culoare albastră pe care o are. În cazul în care nu sunteţi găsit acasă, vă va lăsa o înştiinţare în care se stabileşte o nouă zi şi o oră la care recenzorul va reveni pentru intervievare. Cei care refuză să primească recenzorul şi să răspundă la întrebări sunt pasibili de amenzi care pot ajunge până la 5.000 lei. În cazul turiştilor, datele acestora vor fi completate pe un formular special,
destinat persoanelor temporar prezente, formular pe care sunt cuprinse toate unităţile de cazare. C. B.