Căutătorii de fier vechi

Este foarte frig afară şi cu siguranţă, nu este vremea muncii la câmp. Cu toate acestea, pe nişte câmpuri din judeţul Prahova poţi vedea oameni la sapă.
Zeci de familii din comuna Bărcăneşti sapă în pământul îngheţat după instalaţia de irigare a fostelor sere de legume de la Tătărani. Munca nu este deloc uşoară şi oamenii trag din greu pentru a ajunge la conducte. În plus, activitatea lor este ilegală pentru că terenul unde scormonesc după fiare este proprietate privată.
Nu au ce mânca
Cum nu au din ce trăi, oamenii suportă şi gerul şi munca grea pentru a lua fierul ca să-l ducă la centrele de colectare şi astfel să poată obţine câţiva bănuţi. “Nu avem ce face. Am rămas şomer şi am şapte copii acasă. Şi eu şi nevasta mea venim aici încă de dimineaţă şi ne chinuim să scoatem ceva. Nu consider că fur, pentru că ţeava asta nu mai e nimănui de folos”, spune unul dintre săpători. Între două tranşee, oamenii se mai încălzesc puţin la un foc şi îi înjură pe politicieni. “Dacă trăia Ceauşescu, acum lucram aici să facem recolte, nu să scoatem fier. Aştia au distrus totul şi ne-au lăsat fără locuri de muncă. Ce sere frumoase şi bogate erau aici cândva”, îşi amintesc aceştia. Autorităţile spun că nu pot interveni pentru că doar proprietarul poate face ceva în acest caz. “Terenul a aparţinut Consiliului Judeţean Prahova, dar acum e proprietate privată. Noi nu putem interveni nici cu poliţia, nici în altfel. Singurul lucru pe care îl putem face este să-l înştiinţăm pe proprietar că pe terenul lui au loc astfel de activităţi”, ne-a declarat prefectul Adrian Dobre. Până când cineva va lua măsuri contra lor, oamenii vor săpa în continuare până când întregul câmp va rămâne fără mult râvnitele conducte din fier. Cu puţin noroc, căutătorii reuşesc să obţină câte 50 de lei pe zi din această muncă.
Fără centre de colectare a fierului vechi la Lipăneşti
Centrele de colectare a fierului vechi au devenit, în Lipăneşti, mărul discordiei, după ce aleşii locali au decis, recent, în cadrul şedinţei ordinare ca să nu li se mai prelungească autorizaţiile de funcţionare, după ce s-a constatat că în localitate numărul de furturi de fier a crescut alarmant de mult. De asemenea, aleşii locali au interzis centrelor să mai colecteze fier de la populaţie, nerespecatrea deciziei, aducând după sine amenzi între 500 şi 2500 de lei. “În ultimele luni, au fost furate motoarele instalaţiei de alimentare cu apă a comunei, un transformator electric, dar şi ţevile de apă şi gaze de la mai multe societăţi comerciale. În plus, numeroşi săteni au reclamat lipsa diverselor bunuri din gospodării, care au fost furate şi predate la fier vechi” a declarat Robert Nica, primarul localităţii Lipăneşti.
Proprietarii centrelor de colectare a fierului vechi sunt extrem de nemulţumiţi din cauza hotărârii Consiliului Local, mai ales că cei mai mulţi dintre ei deţin autorizaţie de funcţionare până în luna august. Aceştia sunt decişi să acţioneze primăria în instanţă. “Nu mi se pare corect să se dea o decizie de genul ăsta. Noi plătim taxe şi impozite la stat, avem afacerea cu autorizaţie. Dacă nu se ia o altă masură o să ne unim şi dăm primăria în judecată.” a explicat un proprietar de centru pentru colectarea fierului vechi din Lipăneşti
Pe câmpurile de la marginea comunei, căutătorii de fier vechi au săpat adevărate tranşee, în căutarea conductelor îngropate la o adâncime de până la doi metri. Cele mai multe dintre persoanele care îşi duc traiul din vânzarea de fier vechi, sunt de părere că decizia de a se închide centrele de colectare nu va face altceva decât le ia pâinea de la gură. “Eu am opt copii şi dacă nu o să am unde să mai duc fier vechi, o să murim de foame. Nu este corect să se ia o asemenea decizie.” a explicat Maria Nedelcu, o localnică din Lipăneşti. În Lipăneşti sunt 5 proprietari de centre de colectare a fierului vechi. Raluca EPARU, Mariana BADEA