Castelul Cantacuzino, deschis publicului
Castelul Cantacuzino din Buşteni a intrat în circuitul turistic, iar acum este deschis pentru prima dată publicului. Evenimentul a fost marcat printr-o gală de caritate, organizată de proprietarii domeniului împreună cu Primăria Bușteni, cu scopul de a se strânge fonduri pentru sinistraţii din Moldova.
Invitaţii, oameni de afaceri, artişti, pictori şi scriitori, au avut parte de o atmosferă regească, plină de rafinament. Artişti internaţionali precum naistul Nicolae Voiculeţ şi mezzosoprana moscovită Margarita Mamsirova au urcat pe scena amenajată în curtea interioară a castelului şi au susţinut un concert de zile mari. „Castelul a fost cumpărat de un om care cunoaşte mecanismul petrecerilor culturale, iar locul este perfect. Este ca un teatru plin de scene şi atunci poţi transfera simţămintele de pe o scenă pe alta şi să le modelezi în funcţie de public. În sine, acest castel este o poveste. În acest loc se petrece o colaborare internaţională deasupra intereselor financiare”, a spus scriitorul Tudor Octavian. În cadrul aceleiaşi gale, au fost organizate o licitaţie de artă contemporană şi o expoziţie cu lucrări ale unor artişti plastici bine cotaţi în România: Vladimir Zamfirescu, Florin Ciubotaru, Victoria Zidaru şi Aurel Vlad. De asemenea, oaspeţii au avut parte de o cină festivă şi au putut vizita şi admira impresionantele săli ale Castelului Cantacuzino. „Au fost prezente la această acţiune personalităţi de vază şi s-au strâns sume importante de bani. Am strâns o sumă record pentru un orăşel ca Buşteniul, adică peste trei miliarde de lei vechi, iar banii vor merge la cei aflaţi în suferinţă din zonele calamitate. Le mulţumesc tuturor celor care au participat la acest eveniment şi Buşteniul rămâne oraşul solidarităţii” , a precizat primarul oraşului Buşteni, Emanoil Savin.
Proprietar german
Castelul Cantacuzino a fost cumpărat de un om de afaceri din Germania, care şi-a propus să transforme domeniul într-un centru de cultură şi de artă. Anual, aici, vor avea loc evenimente, expoziţii, vernisaje şi concerte de muzică clasică. „Am deschis castelul şi dorim să-l facem cunoscut în Buşteni şi în toată România, deoarece el a stat închis foarte mulţi ani. Acum, el poate fi vizitat şi am deschis o cafenea afară, care funcţionează zilnic. De asemenea, o doamnă va sta la dispoziţia celor care vor veni pe acest domeniu, pentru a le vorbi despre istoria castelului”, a declarat proprietarul Castelului Cantacuzino, Kurt Neuschitzer. Există o taxă de intrare pentru public, însă aici se pot organiza şi evenimente private. Adelina ANEI