Actualitate

Carte de patrimoniu la “Iorga”

490 de ani de ani! Atât are cea mai veche carte de la Biblioteca Județeană “Nicolae Iorga” din Ploieşti. Este vorba despre un exemplar din “Ab urbe condita” a lui Titus Livius, păstrat într-un depozit cu anumite condiţii de temperatură.

Cartea datează  din 1520 şi a fost  tipărită la Viena. La fel de valoroase sunt şi “Cazania lui Varlaam”, tipărită la Iaşi, în 1643, şi o ediţie a Bibliei lui Şerban Cantacuzino, de la 1688, editată la Bucureşti. “Avem câteva volume foarte vechi în biblioteca nostră. Unul dintre ele este mai vechi chiar decât Ploieştiul. Este vorba despre “Ab urbe condita”, care datează din anul 1520. Ne mai mândrim şi cu alte volume, dar ceva mai ,,tinere,, care sunt studiate doar de către cercetători. Oricum acesta cărţi pot, în aceste momente, mai mult să bucure ochiul prin valoarea lor istorică şi mai puţin  să poată fi studiate, dat fiind că sunt scrise în limbi care nu se mai folosesc în zilele noastre, adică slavonă sau latină”, a explicat directorul Bibliotecii “Nicolae Iorga”, Nicolae Boaru. Cărţile au fost cumpărate în urmă cu mulţi ani, de conducerea bibliotecii de la anticari, iar starea lor avansată de degradare a impus restaurarea. De asemenea acestea se găsesc şi în format electronic. “Cei interesaţi pot studia cărţile şi în format electronic. Protejăm, astfel, şi cărţile de o posibilă deteriorare, dar şi cititorii care pot contacta, să zicem, diferite boli pe care ar putea să le poarte aceste cărţi foarte vechi”, a spus  directorul  Nicolae Boaru.
La Biblioteca Judeţeană din Ploieşti există 60 de cărţi româneşti din perioada 1508-1830 şi 150 de cărţi străine din perioada 1501-1800. M. B.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co