Actualitate

Carmela Dragomir: „Din mâinile mele a ieşit tortul Belcolade”

Carmela Dragomir s-a născut la Câmpina, în urmă cu 42 de ani. Este recunoscută la nivel mondial ca specialistă în produse de cofetărie. A urmat numeroase specializări în Spania, Franţa şi Germania. Talentul ei a fost descoperit de către omul de afaceri Mihai Anastasescu, care ocupă locul 135 în revista „Forbes 500 miliardari”, împreună cu asociatul său, Emil Tufan. De curând, Carmela Dragomir a participat, la Luxembourg, la un concurs de gastronomie, cu echipa României, unde a obţinut individual locul II în lume la categoria D2, cu o piesă de concepţie proprie, „Frumoasa şi Bestia”.

Reporter: Se poate spune că aţi „revoluţionat”, cumva, piaţa produselor de cofetărie. Ce pregătire aveţi în acest domeniu?
Carmela Dragomir: Nu am terminat un liceu sau o facultate pe domeniul acesta. Am terminat Liceul „Nicolae Grigorescu”, dar am plecat mai departe la Institutul de Formare Profesională THR în Bucureşti, unde m-am specializat în meseria de cofetar-patiser. După cinci ani, am plecat în Germania, specializându-mă în arta decorării prăjiturilor în marţipan, zahăr, în general partea artistică a unei prăjituri, a unui tort, a unei farfurii. Tot ce înseamnă decor. Pentru mine, nu a fost suficient! Întotdeauna am considerat că nu ştim tot şi trebuie să învăţăm mai mult de atât.

Reporter: Ce a fost mai întâi, plăcerea de a pregăti o prăjitură sau de a o savura?
Carmela Dragomir: Am admirat-o mult pe bunica mea, pentru că făcea nişte prăjituri fantastice! Era bucătăreasă, dar se ocupa mai mult de deserturi. Ştiţi că, pe vremuri, pregăteai o săptămână întreagă prăjiturile pentru o nuntă. Într-adevăr, îmi plăcea ce ieşea din mâna ei şi mâncam cu mare plăcere. Din această cauză, mi-am dorit să ştiu să fac şi eu, să fiu ca ea. Cred că mă veghează de undeva, de acolo, de sus…

Reporter: Când aţi intuit că pasiunea dumneavoastră pentru prepararea deserturilor poate deveni o afacere?
Carmela Dragomir: Nu am intuit eu! Practic, pot să spun că pe mine m-a descoperit Mihai Anastasescu. Lucram pentru el. Am fost şef de laborator la cofetăria Tai-Pan, în ’95-’96. Înainte de a fi şef de laborator şi înainte de a avea firma Tai-Pan şi o cofetărie, eu, pur şi simplu, de ziua lui Mihai Anastasescu, făceam de fiecare dată alte sortimente de tort, de prăjituri. Era foarte impresionat. Nu ştiu cum i-a venit ideea, dar a zis într-o zi: „Carmela, o să-ţi fac un laborator, tu o să fii şefă şi o să faci ce ştii mai bine”. Şi am avut un succes fantastic! Mai târziu, mi-am deschis bussines-ul meu. Dar, ideea a fost a lui, descoperind în mine un om care ştie să facă şi să creeze anumite lucruri.

Reporter: Nu e un lucru uşor să inventezi reţete. Cum vă vin ideile?
Carmela Dragomir: Fiecare om are propria imaginaţie. De multe ori, inspiraţia vine chiar de la clienţi. Stând de vorbă cu un client, acel om îşi doreşte ceva ce-i place lui cel mai mult, ce crede că i se potriveşte gustului său. Ideea e să fii pe aceeaşi lungime de undă cu clientul respectiv şi îţi vin ideile din chiar felul său de a gândi. Pe de altă parte, creez ceea ce îmi place şi mie. Dacă mie îmi place caramelul, creez o prăjitură cu caramel, aşa cum doresc eu, cum o gândesc eu.

Reporter: Ce sortiment creat de dumneavoastră a avut un succes deosebit în faţa clienţilor?
Carmela Dragomir: Belcoladele! Au avut un mare succes. De cinci ani de zile sunt în top la vânzări. Multe cofetării m-au imitat, dar originalul se află la noi şi ca tort, şi ca prăjitură. Ideea mi-a venit stând de vorbă cu doamna Tufan. A venit şi mi-a spus: „Carmela, eu vreau un tort care să aibă şi cremă de vanilie, şi ciocolată şi fructe, dar să nu aibă blat”. Deja vedeam nişte rotocoale amestecate. Într-adevăr, prima oară am creat tortul Belcolade, pentru dânsa. Apoi l-am pus în vânzare, fiind cerut mereu, de atunci. De la an la an, a început să înlocuiască „Diplomatul”, care era apreciat acum 11 ani, iar acum are prea puţină căutare, plus alte multe torturi care se mai făceau.

Reporter: Folosiţi ingrediente deosebite pentru preparate?
Carmela Dragomir: Unt de cacao, se fac tot felul de sosuri, tot felul de jeleuri. Sunt sosuri de fructe, cu extracte de flori, extracte de fructe. De exemplu, noi am lucrat cu extract de orhidee, cu pectină. Toate sunt foarte scumpe. Sunt multe materii prime de care alte cofetării nici nu au auzit sau nu ştiu să le folosească. Îmi place ca produsul să fie făcut cu ingrediente naturale.

Reporter: Am înţeles că pregătiţi deserturi şi pentru Palatul Cotroceni. Cum aţi ajuns să fiţi agreată ca firmă şi să fiţi solicitată?
Carmela Dragomir: Nu facem pregătiri doar pentru familia prezidenţială, ci pentru toţi ambasadorii, pentru delegaţii, pentru tot felul de personalităţi. Am ajuns să pregătim pentru Cotroceni datorită rezultatelor obţinute la concursuri. În România, nu am obţinut la concursuri decât locul întâi. Noi n-am ştiut ce înseamnă locul doi! Am fost agreaţi de către Cotroceni prin calitatea materiilor prime şi prin combinaţiile făcute cu acestea. Am învăţat de la concursurile la care am participat în Germania, Luxemburg, Cipru că o prăjitură trebuie să întrunească foarte multe combinaţii. Să fie ceva crocant, ceva fruct şi o cremă moale. Pe baza aceasta mi-am creat de exemplu, mus-ul alb (spumă de fruct, ciocolată etc. – n.r.) cu zmeură şi crocant. Acum, la Cotroceni, vom face pregătiri pentru Crăciun.

Reporter: De curând, aţi participat la un concurs unde aţi avut un mare succes. Vorbiţi-ne despre această reuşită.
Carmela Dragomir: Concursul s-a desfăşurat la Luxemburg, între 20-24 noiembrie şi au participat 54 de ţări. M-am înscris în urmă cu şase luni, alături de o echipă de femei, singura din lume. România a avut trei echipe: una de juniori şi două de seniori. Au fost echipa regională Transilvania şi echipa Muntenia. Din această ultimă echipă am făcut parte şi eu, Mariana Ginghină, maistru bucătar şi formator la Pub Havanna din Breaza. A mai fost Gabriela Berechet, căpitan de echipă, actual preşedinte al Federaţiei Bucătarilor din România, Irina Hiapca şi Petronela Ciubotaru. Am fost o echipă din cinci femei care a participat, o dată la categoria A, B, a bucătarilor, şi C, a cofetarilor. Trebuia să facem trei sortimente de petit fourré, trei deserturi la farfurie şi o piesă din ciocolată, zahăr, marţipan, orice doream noi. La categoria D2, unde am luat medaliile de aur şi de argint, trebuia să dai ce ai mai bun din tine şi să faci o piesă artistică, una care să întrunească toate tehnicile posibile. Aici, am realizat, pentru medalia de aur, „Frumoasa şi Bestia” din zahăr şi pastillage. Bestia era din zahăr suflat, florile din zahăr tras, soclul din izomalţ. Pentru medalia de argint, am realizat „Alice în Ţara Minunilor şi Iepurele Alb”. Practic, Alice a fost pictură pe pastillage. Pentru categoria C, unde am participat împreună cu bucătarii, am realizat produse cât se poate de tradiţionale. Am folosit ţuica Zetea, prunele uscate, magiunul de Topoloveni, creme pe bază de brânză şi prune, în general, produse româneşti, prezentate elevat. La acest concurs, echipa din Singapore a luat Cupa Mondială, iar eu am ieşit pe locul II în lume la categoria D2, cu piesa „Frumoasa şi Bestia”.

Reporter: Ce îşi doreşte Carmela Dragomir cel mai mult? Cum vă priveşte familia?

Carmela Dragomir: Vreau să câştig Cupa Mondială, dar nu pot singură. Trebuie să reprezinţi o naţiune. Deci, vom fi o echipă. Familia mea e mândră de mine. Fiica mea Ioana mă priveşte ca pe Dumnezeu. Şi ea, şi soţul meu au plâns de bucurie când am urcat pe podium la Luxemburg. Dar mai am o dorinţă. Mă gândesc să deschid o şcoală, unde să pot să predau ceea ce am învăţat eu, pe tot parcursul vieţii mele. Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co