Actualitate

Care va fi soarta Castelului Peleş?

IMG_7779Ministerul Culturii a purtat negocieri cu casa regală şi a reuşit să prelungească contractul de închiriere al Castelului Peleş cu încă un an. Veştile, însă, nu sunt tocmai bune. Avocatul familiei regale a anunţat că nu s-a găsit încă un cumpărător, semn că se doreşte înstrăinarea lui. Suma vehiculată pentru vânzarea Peleşului este de 30 milioane euro. În paralel, conducerea oraşului Sinaia, încearcă să preia muzeul în administrare şi să sensibilizeze opinia publică.

Soarta celui mai vizitat muzeu din România este incertă, în momentul de faţă. La 1 martie 2010, Peleşul urma să fie restituit casei regale, însă Ministerul Culturii a anunţat că a reuşit să prelungească termenul de închiriere cu 1 an. Cu toate astea, familia regală nu a trimis o notificare scrisă în acest sens, iar lucrurile se află în incertitudine. În cele 12 luni, chiria nu va fi mărită, însă statul are obligaţia să repare castelul. “Au fost de acord, în principiu, cu prelungirea contractului de închiriere. Nu am primit o notificare scrisã în ceea ce priveşte o intenţie de a vinde castelul. În 2010, din cauza crizei financiare, statul nu are posibilitatea sã-l cumpere!”, a declarat ministrul culturii, Kelemen Hunor. O comisie a Ministerului Culturii s-a întâlnit, săptămâna trecută, cu reprezentanţii Casei Regale.
Se tem că îşi vor pierde
locurile de muncă
În Castelul Peleş îşi desfăşoară activitatea 150 de angajaţi ai Ministerului Culturii. Dacă muzeul va fi înstrăinat, aceştia îşi vor pierde slujba, iar şansele să îşi găsească un nou loc de muncă sunt minime. De asemenea, cele 60.000 de piese vor fi mutate în diferite muzee din Bucureşti, locaţiile fiind deja identificate. „Dacă statul nu va putea achita preţul cerut de Casa Regală, cele două monumente, Peleşul şi Pelişorul, vor fi golite de colecţie. Astfel, patrimoniul va trebui să fie ambalat, transportat şi depozitat în spaţii în care se pot asigura condiţiile pe conservare. Costurile pentru întreţinerea Peleşului sunt foarte mari, deoarece trebuie menţinute condiţiile de microclimat, adică o temperatură de aproximativ 20 grade Celsius, iar umiditatea maxim 45% pentru conservarea pieselor. Peleşul este cel mai vizitat muzeu din ţară pentru că anual, aproximativ 300.000 de persoane din ţară şi din străinătate, îi trec pragul”, a precizat şeful secţiei Relaţii Publice din cadrul Muzeului Peleş, Dana Voitescu.

“Apel la solidaritate şi implicare”
Conducerea staţiunii Sinaia, refuză să accepte o eventuală înstrăinare a Peleşului şi vrea să salveze situaţia. Administraţia locală a înaintat o scrisoare Casei Regale în urmă cu șase luni, unde îşi exprima intenţia de a prelua administrarea Castelului. Până acum însă, nu a fost primit niciun răspuns. Primăria din Sinaia a demarat  o campanie de sensibilizare în rândul localnicilor  şi a turiştilor, în cadrul căreia se vor strânge semnături pentru susţinerea proiectului comunităţii locale de preluare în administrare a acestui bun național. Anunţul a fost făcut de conducerea staţiunii în cadrul unei conferinţe de presă, la care au participat zeci de localnici. Prin acţiunea „Iubesc Sinaia”, Primăria vrea să atragă atenţia Guvernului României şi a Casei Regale că Peleşul este extrem de important pentru oraş. Tocmai de aceea, voluntarii vor merge din casă în casă pentru a strânge semnături timp de o lună. Totodată, în centrul staţiunii, dar şi la întarea pe Domeniul Peleş, se vor monta mai multe corturi, iar lumea este îndemnată să voteze chiar şi on-line pentru această cauză. Primarul din Sinaia spune că muzeul poate funcţiona  fără probleme din activitate autofinanţată, dar şi din subvenţii de la bugetul de stat. „Precedentul Castelului Bran îmi justifică temerile şi îmi îndreptăţesc demersurile ce vor urma. Castelul Peleş este emblema staţiunii Sinaia, iar cei peste 150 de angajaţi îl menţin viu în fiecare zi. Este firesc să fac tot ce îmi stă în putinţă pentru a salva acest domeniu de la înstrăinare şi pentru a mă asigura că angajaţii Muzeului Peleş o să aibă un loc de muncă în continuare. Soluţiile temporare nu sunt o rezolvare.  Lansez un apel la solidaritate şi implicare. Majoritatea turiştilor vin în staţiune pentru castel şi nu voi permite ca acest obiectiv de importanţă naţională să fie închis. Vreau să preluăm în administrare Peleşul, iar lumea este încântată de această idee deoarece oraşul s-a dezvoltat în jurul castelului, iar turismul trăieşte de pe urma lui.  Putem suporta cheltuielile de întreţinere, deoarece încasările sunt mari. Totodată, putem accesa proiecte pentru a realiza consolidări. Am luat în calcul şi varianta cumpărării lui, deoarece avem drept de preempţiune, după Ministerul Culturii”, a declarat primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea. Edilul şef a înaintat o scrisoare şi către preşedintele României, în speranţa că se va implica şi îşi va acorda sprijinul Primăriei în demersul său.
Peleșul  este cel mai important edificiu de tip istoric din România, având caracter de unicat și este, prin valoarea sa istorică și artistică, unul dintre cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de a doua jumătăți a secolului al XIX-lea.Adelina ANEI


To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co