Actualitate

Capela “General Ion Florescu” a ajuns o ruină

Ziduri dărâmate, picturi deteriorate şi gunoaie la tot pasul. Un monument aflat într-o avansată stare de degradare. Aşa arată acum Capela “General Ion Florescu” din Sinaia, cunoscută sub numele de Capela Ştirbei.

Clădirea, care se află în spatele staţiei de telecabină, a fost construită în anul 1878 pe domeniul Ştirbei şi pictată de Gheorghe Tătărescu. Din păcate, construcţia ridicată în stil neoclasic, este abandonată. Dacă în trecut, locul era preferat de turişti şi localnici, acum puţini mai trec prin zonă. Frumoasele decoraţiuni exterioare au fost distruse odată cu trecerea timpului, iar interiorul arată jalnic. Pereţii sunt acum negri, tencuiala a picat şi abia se mai zăresc câteva picturi. Doar piatra din faţa intrării, cu blazonul familiei Ştirbei, a mai rămas intactă, iar sub coroană stă scris motto-ul „Fais ce que dois”, adică „Fă ceea ce trebuie”.

Ce-a fost odată…
Sinăienii îşi amintesc de vremurile când capela era întreţinută, iar zona îngrijită. Până şi aleile care duc la monument abia se mai pot zări, deoarece sunt acoperite de pământ şi frunze. „Era foarte frumoasă pe vremuri, iar după Revoluţie i-au montat uşi metalice. Îmi era drag să merg prin această zonă. Din păcate, ele au fost furate, iar apoi au dispărut tot mai multe obiecte, în mijlocul capelei este o groapă mare şi a ajuns o ruină. Eu sunt din 1953 aici şi îmi amintesc că foarte multă lume poposea aici. Am tot sperat că cineva o va reface, dar văd că nimeni nu se interesează de ea”, a povestit localnica Olga Turbatu.
De-a lungul timpului au fost iniţiate mai multe proiecte de reabilitare a capelei, însă nici unul nu s-a concretizat. În primăvară au fost furate până şi schelele metalice care în urmă cu câțiva ani fuseseră montate în jurul clădirii, de muncitorii care lucrau la exteriorul ei. Clubul Rotary şi-a propus să reintegreze capela în viaţa de zi cu zi a oraşului, iar în 2009 a organizat un concurs de proiecte cu studenţii de la facultatea de horticultură,  pentru înfrumuseţarea zonei.
Capela Ştirbei, un simbol al oraşului Sinaia, a fost lăsată în paragină şi are nevoie urgentă de lucrări de reabilitare. Monumentul se degradează şi dacă nu se va interveni repede, se va alege praful de el. adelina ANEI

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co