Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Când haznaua vecinului începe să miroasă…

IMG_4535Doi vecini, Liviu Grecu şi Cezar Prini  (fost consilier), din comuna Telega, se ceartă de ani de zile din cauza deversărilor fosei celui din urmă, în curtea primului. Liviu Grecu a implicat, în această adevărată telenovelă cu reziduuri lichide fecaloide menajere, mai multe instituţii publice, dar fără a avea vreun rezultat. Primăria, Garda de Mediu (GM) şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Prahova, nu au rezolvat problema.

La solicitarea scrisă a lui Liviu Grecu către cele trei instituţii competente, s-a încheiat o notă de constatare din care reiese că fosa vecinului este construită cu pereţi placaţi cu piatră de râu, „acest fapt generând exfiltrarea reziduurilor prin zidurile de susţinere şi delimitare a proprietăţii la nivelul solului pe domeniul public, emanând mirosuri specifice”. Lucrurile acestea se întâmplau pe la jumătatea lunii iunie 2009, chiar dacă „izvoarele” poveştii „susură” din 2007. În urma ultimei constatări, reprezentanţii instituţiilor implicate au impus să construiască o fosă betonată, cu borduri supraînălţată şi capac etanş, totul la o distanţă de minim zece metri de locuinţele vecine sau, dacă acest lucru nu se poate din motive tehnice, aceasta să fie poziţionată în punctul cel mai îndepărtat de locuinţe. Recomandarea autorităţilor către Cezar Prini era ca acesta, până la construirea noii fose (15 septembrie 2009 – n.r.), să vidanjeze fosa veche ori de câte ori este necesar.
În ciuda demersurilor făcute de Liviu Grecu şi a intervenţiilor mai mult sau mai puţin virulente ale autorităţilor, chiar şi a unor amenzi pe care le-a primit, vecinul face „valuri” menajere, în continuare.

Instituţiile publice
n-au dat rezultate
Din aceste motive, Liviu Grecu revine, anunţă iar, în februarie, autorităţile competente. Adresându-se DSP Prahova, Liviu Grecu a precizat următoarele: „După şapte luni trecute de la prima sesizare, cu privire la deversările pe sol din haznaua vecinului Cezar Prini, pe domeniul public şi apoi pe proprietatea mea, toate vizitele, cât şi măsurile luate de domniile voastre sunt de prisos. Mai mult, Cezar Prini, în prezenţa inspectorului (şi a şoferului) DSP Prahova, la vizita acestuia din data de 05.01.2010, a avut o ieşire necontrolată faţă de persoana mea, spunând de faţă cu dl. inspector: „Ai să stai în c…t până la gât, cât vreau eu!” Se invocă de către Cezar Prini lipsa banilor pentru rezolvarea situaţiei. Vă aduc la cunoştinţă că veniturile familiei depăşesc cumulate, 4.500 RON pe lună”.

Bătând apa în piuă, sau în fosă
Chiar pe 16 martie, un reprezentant al primăriei Telega, referent Iulian Bercea, şi Călin Andone, din cadrul Poliţiei Comunitare, au mers să discute cu cei doi vecini, la auzul veştii că presa se interesează de aceste aspecte. Au încheiat un proces-verbal prin care i se impun aceleaşi lucruri lui Cezar Prini, consemnate în nota de constatare încheiată de primărie, DSP Prahova şi GM Prahova, respectiv ca în termen de 60 de zile să-şi construiască o fosă septică impermeabilă, iar Liviu Grecu să ridice de pe domeniul public (o alee ce desparte cele două proprietăţi –n.r.) o grămadă de nisip, pentru a putea intra vidanja. La scurt timp după plecarea autorităţilor, Cezar Prini a chemat o vidanjă să golească fosa, care nu a fost împiedicată de grămada de nisip să-şi facă treaba. Cert este că lui Cezar Prini, pe lângă amenzi, i s-au tot dat termene de construire a fosei respective, fără ca acesta să le respecte. Întrebat despre această situaţie şi de felul cum s-a urmărit respectarea măsurilor impuse, funcţionarul public Iulian Bercea, din cadrul Biroului de Urbanism şi Amenajare Teritorială, a afirmat: „Dumnealui, ştiu că a luat o amendă de la Garda de Mediu şi de la primărie. Eu aşa zic, că le-am urmărit. Vreţi să scot eu apa aia de acolo? E pe domeniul public, eu sunt de la Primărie. Păi, vine de sus apa! Păi, nu ştim dacă vine din fosă. Cu ce să verific”?. Cât despre reclamantul Liviu Grecu… „Chiar credeţi că nu ştiam până acum că aveţi dreptate? Dar dumnealui (Cezar Prini – n.r.) e în termenul în care trebuie să-şi facă fosa!”, a spus Iulian Bercea. De fapt, s-a cam pierdut numărul termenelor pe care trebuia să le respecte acesta.Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co