Câmpina poate deveni staţiune turistică!
Într-o declaraţie de presă, primarul Horia Tiseanu a recunoscut, cu sinceritate, că ideea de a transforma Câmpina într-o staţiune turistică a aparţinut soţiei sale, care lucrează într-un corp de control al Ministerului Turismului. Începând cu momentul în care s-a prezentat în Consiliul Local un proiect, de altfel acceptat, privind construirea unui Centru de Informare Turistică (CIT), s-au iscat destule controverse mai mult sau mai puţin oficiale, prin prisma diferitelor interpretări, în ceea ce priveşte viabilitatea sa. În acest sens, l-am abordat pe edilul municipiului Câmpina, pentru a dezvolta mai amplu acest subiect şi modul în care viaţa câmpinenilor poate fi influenţată benefic, în urma unui astfel de atribut adăugat oraşului.
„Soţia a venit cu această idee pentru că şi Breaza este staţiune turistică, şi alte localităţi sunt staţiuni turistice, care chiar cred că n-ar avea condiţiile pe care le are municipiul Câmpina.
După ce am avut această discuţie, a apărut un program de finanţare, pentru construirea de CIT. Corelat şi cu discuţia dinainte, gândind că şi Câmpina ar putea să fie o staţiune turistică, m-am gândit că şi noi am putea să exploatăm turismul, în interesul comunităţii. Dacă dezvolţi turismul, poţi crea locuri de muncă, mai construieşti un hotel, poate şi alte clădiri… Bineînţeles că vor fi şi venituri pentru bugetul primăriei, din taxe şi impozite, pentru hotel şi alte structuri de cazare.
Câmpinenii vor avea locuri de muncă, oraşul va fi vizitat mai mult. Când ai turişti, poţi avea şi investitori printre ei, dacă vor fi atraşi de oportunităţile pe care le oferă oraşul. Ar trebui să le oferim turiştilor un hotel foarte frumos, pe care noi nu-l avem. În acest sens, o posibilitate care ţine de administraţia locală este concesionarea hotelului de la Casa Tineretului, insistând să cred că ar putea deveni foarte atractiv.
Dacă va fi un hotel de trei stele, va avea mai mulţi angajaţi, nu câţi are acum, care se ocupă, strict, doar de câteva activităţi. Pentru că există acest program de finanţare pentru CIT, noi am făcut imediat un proiect pentru un studiu de fezabilitate cu o societate comercială. Vreau să vă spun că este chiar un pionierat în acest moment, în Câmpina, pentru proiecte cu primă de succes. Deci, cei care au făcut studiul de fezabilitate, contrar celor scrise prin diferite publicaţii din oraş, firma care a câştigat selecţia de oferte pentru proiectarea studiului de fezabilitate şi proiectarea CIT a primit doar 6.000 de lei onorariu, deocamdată, şi va primi onorariu mai mare, dacă vom câştiga proiectul. Deci, nu e aşa cum s-a scris prin nu ştiu ce ziare, că am dat un miliard şi jumătate pentru CIT. Este chiar absurd, pentru cine poate crede aşa ceva!
Cred că, dacă vom avea acest CIT, unde să fie angajată o persoană, aceasta se va ocupa, după aceea, de stabilirea unor trasee turistice, elaborare de pliante, broşuri cu Câmpina, etc..
Practic, această persoană se va ocupa de dezvoltarea turismului, ajutând-o şi noi, cu tot ce se poate, cu fonduri…
Acum, dacă vrem să o luăm înainte cu materialele, ar trebui să punem nişte oameni din primărie să se ocupe de acest lucru şi… nu prea avem. Fiecare are rostul său bine stabilit. E greu să facem acest lucru. Persoana respectivă trebuie să se ocupe strict de turism, să meargă în localităţile din jur, să ia pliante, informaţii, să creeze trasee turistice. Posturile fiind blocate acum, probabil că vom face un contract cu cineva. Există multe ONG-uri care se ocupă de turism, astfel că fie vom face un contract cu un ONG, fie cu o societate comercială, care să vină cu angajatul respectiv, interesat în dezvoltarea turismului, fără a avea mari beneficii. De exemplu, noi suntem membri în Asociaţia Judeţeană de Dezvoltare şi Promovare a Turismului. Poate chiar de aici ar putea să vină o persoană care să se ocupe de turism, pentru că asociaţia are, deja, multă experienţă, prin colaborarea cu Camera de Comerţ şi Industrie, cu Consiliul Judeţean, Consiliul Local Ploieşti, care, de fapt, sunt şi membri fondatori ai acesteia.
Eu nu m-am gândit vreodată că municipiul Câmpina se va transforma dintr-o localitate cu un profil economic puternic, aşa cum încă mai poate fi considerat în acest moment, într-o staţiune turistică, cum e Sinaia. În nici un caz! Dar, m-am gândit că, pe lângă profilul economic pe care îl are, în primul rând industrial, putem adăuga şi profil turistic, dându-i o calitate bivalentă municipiului, ca ajutor către turişti. Avem ce să oferim, faţă de alte localităţi. Unele sunt considerate staţiuni, ca Pucioasa sau oricare alta din Prahova, care nici nu ştiu cu ce se prezintă în afară de nişte băi, sau Breaza, doar cu un aer foarte curat.
Cred că, anul viitor, am putea să începem această activitate, după ce vom realiza acest CIT. Adică, proiectul a trecut etapa de verificare administrativă, fiind bun din acest punct de vedere. Mai trebuie să făctă o verificare tehnică şi economică a proiectului. Sperăm că va fi considerat eligibil. Abia atunci va trebui să facem o selecţie de oferte, pentru o firmă care să construiască efectiv acest CIT.
Dar, pe lângă construirea lui, bineînţeles că banii sunt prevăzuţi şi pentru dotarea lui cu birotică, mobilier, chiar şi pentru materiale de promovare a turismului, pentru început. În acel moment, persoana desemnată va trebui să se ocupe de turism, în Câmpina, cu trasee, obiective, să le pună cap la cap.
Acum, avem în oraş obiective disparate, la fel şi în localităţile din jur. În concluzie, eu cred că trebuie să venim şi cu această posibilitate de dezvoltare turistică a oraşului, nu numai economică, bineînţeles, fără a neglija acest aspect, care este primordial pentru Câmpina. Prin construcţia complexului Kaufland, comerţul se va dezvolta mult, în oraş.
Mai sunt şi alte societăţi care merg bine, cum e Cameron, cu contracte foarte bune, fiind foarte prosperă în acest moment, sau Confind, Neptun, IRA şi alte societăţi comerciale din domeniul industrial, care sunt destul de puternice, chiar şi cu fluctuaţiile de rigoare în perioada de criză în care ne aflăm, şi care încă angajează forţă de muncă, faţă de micile societăţi care adună, fiecare, câte doi, câte cinci angajaţi. Chiar şi Turnătoria mai funcţionează”, a declarat primarul Horia Tiseanu, cu convingerea că acest proiect poate fi realizabil şi că poate aduce multe avantaje cetăţenilor Câmpinei.
Nu este un proiect imposibil de realizat, dar, ca orice lucru nou, pe unii îi sperie amploarea sa, fiind reticenţi, pe alţii îi îndeamnă să-l respingă din start, având în vedere că intrăm într-un an electoral. Ar fi păcat ca, din motive meschine, să nu fie susţinut, dezvoltat şi aplicat, dacă ne gândim la zecile de mii de locuitori ai Câmpinei, care vor putea beneficia de pe urma acestui proiect. Carmen NEGREU