Câmpina – Expoziţie columbofilă la a IV-a ediţie
Weekend-ul trecut, la Casa Tineretului din Câmpina, a avut loc a IV-a ediţie a Expoziţiei Columbofile, iar numărul mare de vizitatori arată că acest sport a devenit unul din ce în ce mai iubit.
Cu mic cu mare, câmpinenii au trecut pragul evenimentului. “Sunt columbofil şi e o pasiune foarte frumoasă, dar necesită mult timp să îi antrenezi şi plus de asta partea financiară, mâncare, tratamente…”, a declarat unul dintre vizitatori.
„Sunt porumbei frumoşi, expoziţie frumoasă, curăţenie în primul rând… Mă ocup de creşterea porumbeilor de vreo patru ani de zile şi cere foarte multe sacrificii şi pasiune”, a completat un alt columbofil.
Printre oamenii prezenţi la expoziţie s-a aflat şi primarul Horia Tiseanu. „Nu mă pricep la arta columbofilă, dar îmi plac foarte mult porumbeii, mi se pare foarte interesantă ideea de a face concursuri de zbor şi de aceea îi apreciez foarte mult pe cei care se ocupă de acest lucru şi mai apreciez foarte mult faptul că se organizează la Câmpina”, a spus edilul.
Frumoşi şi scumpi
În cadrul expoziţiei au fost prezentaţi şi premiaţi 205 porumbei care au obţinut cele mai bune rezultate la concursurile de gen. Preşedintele Asociaţiei Columbofile Prahova, Lucian Cercel, este de părere că oamenii „care conduc aceste asociaţii au această pasiune şi se implică în a dezvolta acest sport columbofil”. Să creşti un porumbel sau să faci rost de unul nu este uşor şi necesită din partea împătimiţilor, pe lângă timp, şi un buget destul de mare. “Cel mai scump porumbel la nivel naţional este cumpărat de Sorin Florea, la 21.400 de euro, iar la nivel mondial cel mai scump porumbel este de 250.000 de euro”, a spus preşedintele Clubului „Dove” Câmpina, Dorel Alniţi.
Porumbeii care participă la diverse concursuri sunt crescuţi de când sunt pui. Partea cea mai dificilă este antrenamentul, educarea şi motivaţia, iar roadele culese de cele mai multe ori se rezumă doar la satisfacţie sufletească. Elena TOMA