Imobiliare Valea Prahovei
Social

Campanie: „NU vreau ca drogurile să-mi schimbe viaţa”

În cadrul campaniei de prevenire a consumului de droguri, derulată de săptămânalul Valea Prahovei, VP-TV şi Agenţia Naţională Antidrog, prin CPECA Prahova, în numărul din această săptămână vă prezentăm mai multe informaţii despre heroină.

Heroina este un drog foarte puternic obţinut din opiu, care la rândul său este extras din specia de mac papaver somniferum.
Dependenţa: Heroina este unul dintre drogurile care produc o puternică dependenţă fizică şi psihică. Instalarea dependenţei depinde de frecvenţa consumului, de modalitatea de consum, concentraţia produsului. Toleranţa se produce rapid şi este urmată la scurt timp de dependenţa fizică. Majoritatea consumatorilor de heroină ajung dependenţi.
a) Dependenţa fizică la heroină se manifestă în principal prin: stare generală de disconfort; greaţă şi vărsături: dureri musculare şi osoase; transpiraţie; senzaţie de frig; diaree; insomnie; lăcrimaţii. Aceste stări se agravează în primele 3-5 zile de la încetarea consumului, după care scad şi dispar după încă 3-4 zile.
b) Dependenţa psihică poate consta în iritabilitate, nelinişte, sentimentul lipsei drogului (despre care consumatorul crede ca îi poate rezolva toate problemele), dorinţa incontrolabilă de a consuma (poftă sau craving), pierderea motivaţiei pentru alte activităţi decât cele legate de consum, lipsa heroinei este considerată motivul tuturor eşecurilor, iar consumatorul se simte incapabil de orice iniţiativă sau activitate.
Modalităţi de consum: Heroina este fumată, inhalată (la folie de aluminiu), prizată (mai rar) sau injectată. Toleranţa apare rapid. Consumatorul are opţiunea creşterii dozei sau schimbării modalităţii de consum – de exemplu trecerea de la fumare la inhalare, iar de la inhalare la injectare.
Efecte
• Efectele, intensitatea şi durata lor depind de modalitatea de consum, de puritate, de doza şi de individ. Prin fumare sau inhalare, efectul apare în 5-15 secunde; prin injectare subcutanată sau intramusculară, efectul apare şi creste în 5-10 minute; prin injectare intravenoasa efectul se instalează brusc, în 3-5 secunde.
• Consumul excesiv sau în doze mai mari decât de obicei provoacă supradoza, care poate fi fatală. Supradoza poate fi contracarată prin injectare de naloxonă, o substanţă ce blochează temporar receptorii de heroină din creier şi permite menţinerea în viaţă a victimei până la sosirea unui echipaj medical specializat.
• Efectele posibile constau în euforie, relaxare, stare de bine (dispariţia oricărei probleme, eliminarea completă a stresului), sedare, anularea percepţiei durerii.
• Prin injectare intravenoasă, heroina produce o stare de euforie (flash), urmată de calm (sedare) pe o durată de 2-4 ore. Injectarea subcutanată sau intramusculara are doar efect sedativ, pentru 3-5 ore.
• Efectele negative pot fi: greaţă, vomă, constipaţie, ameţeală şi stare de confuzie, dificultăţi în atingerea orgasmului, pierderea apetitului sexual sau disfuncţii erectile, stop respirator.
• În cazul dependenţei fizice, încetarea consumului duce la sevraj; sevrajul este dificil de suportat, însă nu provoacă moartea.
• Consumul de heroină în timpul sarcinii afectează greutatea şi dezvoltarea fătului; acesta poate deveni la rândul lui dependent şi poate intra în sevraj după naştere.
Riscuri
Consumul de heroină pe cale injectabilă implică numeroase riscuri: supradoză;  infectare cu viruşi transmisibili prin sânge (HIV, VHB, VHC), datorită folosirii în comun a seringilor sau a celorlalte echipamente de injectare; abcese şi iritaţii în locul injectării; hemoragii grave; distrugerea şi dispariţia venelor; distrugerea nervilor (paralizii temporare sau permanente)
Servicii
Problemele medicale provocate de heroină pot fi tratate cu ajutorul medicului şi psihologului. Orice consumator de heroină care consideră ca are un consum problematic sau este dependent poate apela la următoarele servicii: schimb de seringi; tratament substitutiv pe bază de metadonă, buprenorfina-naloxona sau naltrexona; dezintoxicare; consiliere şi suport psihologic; consiliere şi testare voluntara pentru detectarea HIV şi a virusurilor hepatice postcura asistenţă socială (reintegrare şi reabilitare).
Aceste servicii sunt oferite de spitale de psihiatrie, centre de tratament substitutiv, centre de consiliere şi testare, centre de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog (CPECA), cabinete psihologice, ONG-uri.
Linii de informare gratuită: 0800 800 033 – linia de informare HIV/SIDA (SIDA Helpline) 08008 700 700 – TelVerde – informaţii despre droguri şi servicii disponibile. (sursa: Romanian Harm Reduction Network) Carmen NEGREU

Targul National Imobiliar
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co