Cultura

Breakdance, beatboxing, graffiti şi fotografie în aer liber

Demonstraţie inedită la Sinaia, în parcul Dimitrie Ghica. 35 de tineri din Serbia, Malta, Polonia, Macedonia şi România au experimentat mai multe elemente ale culturii urbane şi arătat că arta stradală poate fi privită ca modalitate de expresie şi luptă împotriva excluziunii sociale. Turiştii şi sinăienii au fost impresionaţi  de adolescenţi, mai ales că staţiunea a găzduit prima activitate de acest gen.
Evenimentul, organizat de Asociaţia „4YOUNG” din Ploieşti, face parte dintr-un proiect finanţat cu sprijinul Comisiei Europene prin programul „Tineret în Acţiune”.
Schimbul de experienţă între tinerii din cele cinci ţări a presupus desfăşurarea mai multor activităţi comune. La Sinaia, cei 35 de adolescenţi, au format în aer liber ateliere de breakdance, beatboxing, graffiti şi fotografie, care au putut fi admirate de toţi trecătorii. „Eu sunt facilitatorul pe beatbox, fiind considerat elementul cinci din hip-hop. De fapt, este percuţie vocală: diferite sunete de tobă, sunete electrice de bas, trompete. Toate sunt făcute din cutia vocală. Timp de o săptămână am învăţat tineri din diferite ţări să facă sunetele de bază, nu am ţinut cont de diferenţele de limbă pentru că sunetul se înţelege în orice limbă. Mi-a plăcut foarte mult cum a ieşit totul. Beatboxing-ul este greu la început, ai impresia că nu-ţi iese nimic, dar cu cât perseverezi, cu atât devine mai frumos”, a explicat Tudor Pop din Timişoara.
Conform organizatorilor, activităţile proiectului şi metodele non formale folosite, vor contribui la dezvoltarea personală şi socială a tinerilor. De asemenea, s-a mai urmărit o înţelegere mai bună a valorilor şi a modului de a gândi a fiecăruia şi înlăturarea stereotipurilor şi a prejudecăţilor. „Am realizat la Sinaia o reprezentaţie stradală a proiectului What’s up, finanţat de Comisia Europeană. Acesta este un proiect pe cultură de stradă. Cei 35 de tineri au experimentat elemente ale culturii urbane pentru a le folosi apoi ca instrumente ale includere a tinerilor defavorizaţi. Mulţi au venit pentru prima dată în România şi au fost foarte încântaţi. Ne-am descurcat foarte bine şi totul s-a desfăşurat în limba engleză”, a precizat vicepreşedintele Asociaţiei „4YOUNG”, Elena Luciana Baciu. Proiectul asociaţiei ploieştene dă noi posibilităţi de realizare, exprimare şi aspiraţie tuturor participanţilor, iar în curând va fi editat şi un Ghid Urban în limba engleză, ce va fi difuzat în unităţile şcolare din Ploieşti, Malta, Serbia, Polonia şi Macedonia. A. A.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co