Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Balastiera ilegală tot exploatează… amenzi

cariera-1O parte din nisipul și pietrișul care ajunge în lucrările autostrăzii București-Brașov provine dintr-o balastieră ilegală de la marginea Ploieștiului. Autoritățile au împărțit amenzi peste amenzi, în încercarea de a face ca lucrurile să intre în normal.

O firmă din Călărași a făcut mai multe gropi pe terenuri aparținând comunei Târgșoru Vechi, dar balastiera astfel organizată funcționează fără avize de mediu, de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale, sau de la Poliție. Totul a început în toamna lui 2009, când această firmă a cumpărat terenurile cu pricina. Primăria din Targșorul Vechi a sesizat neregula.
“Începând de anul trecut, un investitor a cumpărat câteva hectare de teren de la proprietari, a decopertat și a făcut o exploatare de balast. În prima fază au venit ei și ne-au cerut un acord de principiu pentru folosirea drumurilor de exploatare. Le-am dat, cu anumite condiții: să nu afecteze proprietățile cetățenilor, drumul să-l întrețină, sau, dacă-l afectează cu ceva, să-l readucă la starea inițială. Apoi, noi am mers și-am solicitat autorizația de exploatare și ei mi-au spus că urmează să o scoată. Atunci le-am făcut ordin de sistare a lucrărilor și le-am dat o amendă de 2.000 de lei, acum un an. Ei nu s-au oprit și am făcut adrese pe la diverse organe, am făcut la Poliție, am făcut la Garda de Mediu, dar nu s-au oprit”, a declarat primarul comunei Târgșoru Vechi, Nicolae Drăgan.

De la o firmă, la alta
După ce societatea a fost amendată de Garda de Mediu, patronul balastierei a transferat toată afacerea unei alte firme, dar tot a sa. La începutul lunii aprilie, balastiera a fost din nou controlată, atât de primărie, cât și de restul autorităților care ar fi trebuit să îi dea avizele de funcționare.
“În primăvară, iar m-am dus. Nu mai era aceeași firmă, dar e același patron. Iar am cerut autorizație de exploatare și am primit același răspuns, că urmează să fie emisă, că sunt în diferite faze, pe la diferite instituții… Iar am dat ordin de sistare a lucrărilor, amendă de 10.000 de lei și în termen de 30 de zile trebuia să vină să plătească, dar văd că nu au venit”, a spus primarul Nicolae Drăgan.
“A fost aplicată sancțiune contravențională în cuantum de 60.000 de lei, agentul economic a plătit în termen de 48 de ore 15.000 de lei, și s-a dispus măsura complementară de încetare a activității de exploatare agregate minerale, până la obținerea tuturor actelor de reglementare”, a declarat șeful Gărzii de Mediu Prahova, Ștefan Popescu.
“Problema este de drumuri, s-a cam lățit mult cu ele, le-au făcut autostradă, trec mașinile mari și pe-o parte și pe alta… Și pe timp de vară e praf, e mult praf… Noi am fost și am vorbit cu domul primar și dânsul a spus că ia măsuri”, a spus un localnic din Târgșoru Vechi. “Nu prea avem acces la terenuri. Dacă e grâul pus aici, cum bag eu gloria, nu cade ăla cu gloria în groapă, acolo? Pe noi nu ne-au întrebat, fac de capul lor”, a completat un alt bărbat.

Toate instituțiile, cu ochii
pe balastieră
Activitatea balastierei s-a oprit, dar pentru scurtă durată. A urmat o altă amendă și redeschiderea activității la toate cele patru gropi imense. De data aceasta, s-a sesizat și Poliția Rutieră, care a aplicat o amendă de 6.000 de lei pentru că firma nu avea aviz de ieșire catre DN 1A. În plus, ofițerii Serviciului de Investigarea Fraudelor, din cadrul IPJ Prahova, i-au întocmit dosar penal patronului balastierei, pentru exploatare fără autorizație. La începutul săptămânii trecute, activitatea balastierei a fost iar închisă. Garda Financiară Prahova a intrat și ea pe fir și a aplicat o amendă. Responsabilul de toată această poveste nu a fost de găsit.Raluca EPARU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co