Actualitate

Autostrada se lungeşte greu, discuţiile, în schimb…

rafovPrimarul comunei Râfov a obținut bani frumoși din cumpărare unor terenuri în localitate și revânzarea lor către Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România. Unele dintre acestea au fost achiziționate înainte de a ajunge edil, altele după, dar coincidența de amplasament cu traseul autostrăzii București-Brașov a ridicat unele semne de întrebare.

Autostrada București-Brașov este departe de a fi finalizată. Se lucrează pe apucate, mai ales atunci când statul alocă bani pentru această lucrare. Dincolo de problema banilor și a lucrărilor în sine, cert este faptul că mulți s-au făcut oameni de pe urma exproprierilor forțate solicitate de statul român pentru acest proiect.
Unul dintre aceștia este și primarul comunei prahovene Râfov, Mircea Chivu, care a cumpărat mai multe terenuri pe raza localității și, întâmplător sau nu, unele au picat fix peste proiectul autostrăzii.  De pe urma acestora a încasat de la CNADNR suma de 68.000 de lei. Primarul a declarat că nu a încercat să-i păcălească pe oameni, că terenurile au fost cumpărate la prețul de atunci al pieței, ba câteva au fost luate înainte să fie primar, adică înainte de 2004.
“Eu cumpăr terenuri încă din anul 1993, când au început să se facă procese verbale de punere în posesie. Nici vorbă nu era să fiu eu primar la vremea aceea. Oamenii știu că mă ocup, că am cumpărat terenuri și, din declarația mea de avere de atunci când am ieșit primar, în anul 2004, reiese clar că aveam 32 de hectare cumpărate. Acest lucru atestă faptul că am cumpărat terenuri și înainte de a ieși primar.
Unele terenuri au fost cumpărate fără acte, altele cu acte, deci cu contract de vânzare-cumpărare, cu antecontract sau chitanțe de mână. Dacă s-au făcut actele după ce am ajuns primar, asta nu înseamnă că au fost cumpărate înainte”, a spus primarul Mircea Chivu.
A scos bani buni
Ultimul teren a fost cumpărat în 2005, în suprafață totală de 9.600 de mp, și o parte din el a fost vândut CNADNR. “Cel mai nou teren a fost cumpărat în anul 2005, când nici nu se știa exact pe unde va trece autostrada, pentru că traseul a suferit multe modificări. Acel teren de 1.600 de metri l-am luat la pachet cu un alt teren de 8.000 de metri. Fiind oameni în vârstă, mi-au spus că dacă-l vrem pe cel de 8.000, îl dăm și pe acesta de 1.600, că noi nu putem să le mai muncim. Nu am nicio vină că am cumpărat acest teren. În total am primit în jur de 68.000 de lei. Pentru terenul de 1.600 de metri am primit 10.000 de lei, iar pe un alt teren, cumpărat în 1997, am primit 58.000 de lei”, a explicat Mircea Chivu.
Cât despre banii obținuți de la stat pe terenuri, Chivu susține că prețul a fost unul impus și că ar fi trebuit să se judece cu CNADNR pentru sumele dorite de el, dar a preferat să ia ceea ce i s-a oferit, pentru a nu mai pierde timpul prin instanțe.
“Nu vreau ca opinia publică să creadă că eu, înainte de a fi primar, am trăit din imobiliare. Am gândit să las copilului meu și teren”, a mai spus Chivu.

Și alții au tras profit
Prin comună, oamenii nu îl critică pe primar pentru afacerile lui. Unii s-au îmbogățit și ei de pe urma autostrăzii. “Am avut aproape de autostradă niște pământ, mi-am luat bani, am fost mulțumit, am negociat cu ei… Am avut trei hectare… Mi-am făcut casă, şi mie şi copiilor și am tot ce-mi trebuie. Primarul a făcut, vrea să facă mai multe, dar mai sunt și consilierii care-l toacă, îl mănâncă… Aici e o poveste foarte politică”, a declarat un consătean. “I-am vândut primarului și mi-a dat cât am cerut pe teren, cu acte în regulă, cu act de vânzare-cumpărare”, a explicat o localnică. “Știu că a cumpărat teren și înainte să fie primar și după ce a ajuns primar”, a spus un alt bărbat din comuna Râfov.
Pe lângă scandalul îmbogățirii peste noapte, lucrările la autostradă avansează greu.
Pe un pod, doi muncitori nivelează traversele betonate… În rest, pe kilometri întregi, nimic nu se mișcă. Doar zvonurile despre afacerile unuia, sau altuia… Raluca EPARU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co