Social

Aşteaptă soarele… ca să bea apă!

Dacă pentru mulţi prahoveni, iarna nu a adus prea multe necazuri comparativ cu alte zone din ţară, la Breaza, cetăţenii de pe strada Plaiului încă suferă de pe urma acesteia, neavând apă în casă, pentru că ţeava care alimentează imobilele este îngheţată.

Oamenii şi-au povestit necazul care s-a abătut asupra lor în timpul acestei ierni şi de care încă nu au scăpat. „Am luat legătura cu Renel, care ne-a dat sprijinul pentru branşare la 380 de volţi, şi cu cei de la Hidrojet, care ne-au dat o triodină pentru dezgheţarea ţevii prin încălzire, dar nefiind ajutaţi de Consiliul Judeţean, implicit de Hidro-Prahova,
n-am reuşit să ne descurcăm. Trebuia un utilaj mult mai puternic, dar care nu se găseşte. Cerusem o maşină să aducem acea triodină. Primăria nu ne ajută decât cu vorbe şi tricouri, la alegeri”, a spus Ovidiu Mosor. „Lipsa apei durează de vreo lună şi ceva. Înainte de a se opri din cauza îngheţului, nu ştiu cine a dat dispoziţie să se raţionalizeze. Noaptea, atunci când erau minus  21 de grade, se oprea apa. Dacă apa curge, în fiecare secundă, probabil că cineva dă drumul la robinet şi atunci n-ar fi îngheţat. Nu e prima data când se întâmplă şi niciodată nu s-a făcut nimic. Eu m-am resemnat că am fântână şi pompă în curte, dar ne ducem la rude, la prieteni la blocuri, ca să facem baie”, s-a plâns şi Constantin Aghiţoaie.
„Ne descurcăm foarte greu. Am cărat cu maşina de la unul de la altul, de pe unde am putut. Povestea durează de vreo lună şi ceva. Eu am şi săpat aici, am făcut o gaură mare, am plătit băieţii, am pus aparatul generator să dezgheţ. Am fost şi la Hidro-Prahova, ca să-i chem. Au venit cinci băieţi cu o maşină, cu un aparat autogen. Era defect, n-avea nici mâner, le-am dat de la mine…, pentru sudură. Trei stăteau în maşină, unu spărgea cu pickhammer-ul şi unul dădea cu lopata afară, ca să mai lărgească groapa, să ajungă la ţeavă. Până la urmă, vine şi-mi spune să mai vină cineva să-i ajute. Eu le-am dat câte-o cafea, le-am dat ceai fierbinte, că era frig, şi i-am spus că dacă mai aduc vreo doi oameni înseamnă să îi dau pe ei la o parte, stau toţi în maşină şi muncim noi. S-au supărat şi au plecat şi n-au mai dezgheţat”, a povestit, indignat, Miron David. „Mă descurc foarte greu. Băiatul meu a avut rubeolă care necesită igienă din cap până în picioare. Avem o fântână care este infectată. Eu car apă, nu se ştie de unde… Nu se poate aşa ceva! Dom’ director de la Hidro-Prahova a spus că să se dezgheţe pământul. Mi-a spus în felul următor: «Oricum sunteţi ultima, cap de linie, şi în momentul când se va dezgheţa pământul, tot ultima veţi primi apa». Ţeava de apă a îngheţat pentru că se opreşte presiunea seara. Eu am avut apă şi o lăsam să curgă încet, încet. Nu sunt restantă, plătesc la zi mereu şi din cauza faptului că se opreşte presiunea, nu am apă”, a spus, revoltată, Florica Stoica.

Aşteptare…
Primarul Nicolae Ferăstrăeru ar fi dorit să-i ajute pe cetăţeni dar: „Deocamdată, problema nu se poate rezolva. E vorba de o ţeavă de oţel, îngropată la vremea respectivă, superficial. Acum a îngheţat şi nu avem dispozitivele necesare pentru a dezgheţa această ţeavă. Contrar părerilor multor brezeni total dezinformaţi sau rău informaţi, strada Plaiului nu figurează ca fiind asfaltată. Ea este prinsă în programul naţional de dezvoltare infrastructură,  de asfaltare a încă 23 de străzi. Acest program va începe să se deruleze la începutul acestei veri.”
La societatea Hidro-Prahova am stat de vorbă cu doi ingineri. „Toată strada e îngheţată din cauza… îngheţului. Pământul este îngheţat la aproape 80 de centimetri. Mai sunt probleme şi pe alte străzi. Branşamentele oamenilor nu sunt băgate la… şi pământul nu s-a dezgheţat. Sunt făcute de acum 15-20 de ani. Pe investiţii…, mi se pare că e pe Master Plan. O să se bage altă conductă. Ne depăşeşte, efectiv n-avem cu ce. Asta e nenorocirea! Nu că e rea voinţă”, a spus inginerul Viorel Vasilescu.
Pe de altă parte, inginerul Marian Grădinaru – totodată şi consilier local din partea PSD-, a încercat să explice: „La conductele de oţel exista un aparat de dezgheţat, dar nu-l mai avem. La conducta de plastic, nu putem folosi arc electric”.
Cetăţenii nemulţumiţi îşi pun, în continuare, întrebări fireşti despre lipsa investiţiilor în repararea sau schimbarea ţevilor. Ei se întreabă unde se duc banii din plata facturilor pe care le plătesc, indiferent că au sau nu marfa, adică apa. Şi-apoi, dacă se cunoaşte faptul că există aceste ţevi cu branşamente defectuoase, de ce nu s-a păstrat măcar acel aparat de dezgheţat, recunoscându-se acest risc de îngheţ pentru ţevile de oţel? Poate că într-o zi, oamenii vor învăţa să-şi ceară drepturile într-o instanţă de judecată, pentru că într-un contract de prestări servicii, clientul nu are doar obligaţii, ci şi drepturi, iar prestatorul nu are doar drepturi, ci şi obligaţii. Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co