Actualitate

Antonia Crăciun: „Se captureaza câini în continuare”

Antonia Crăciun activează, în prezent, ca vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor şi administrator al Fundaţiei pentru Protecţia Câinilor Comunitari din Câmpina.

Reporter: Care sunt problemele legate de câinii comunitari cu care vă confruntaţi cu administraţia din Câmpina?
Antonia Crăciun: Problemele sunt legate de încălcarea unor reglementări legale. Prima este legată de dreptul de asistenţă asupra manipulării-capturării câinilor comunitari din oraş. Acest drept ne este dat de către Legea 227/2002, unde se specifică faptul că avem dreptul să asigurăm asistenţă la toate acţiunile de capturare, transport, sterilizare, vaccinare, eutanasie. Acest drept ne este încălcat, deşi am făcut nenumărate cereri la Primăria Câmpina, în acest sens. Efectiv, nu ni se dă voie să asistăm la ce se întâmplă cu aceşti câini.

Reporter: Ce anume motivează autorităţile?
Antonia Crăciun: Nu răspund sau, mai bine zis, singurul răspuns a fost la o cerere pe care am făcut-o anul trecut în aprilie. Au răspuns după 32 de zile şi îmi cereau actele organizaţiei noastre, ca să se convingă că existăm. Deci, ei nu ştiau cine suntem, cu toate că, la vremea respectivă, ne aflam, deja, într-un litigiu cu administraţia locală. Le-am trimis imediat actele cerute, solicitând şi audienţă la secretar, viceprimar şi primar. Nici până în ziua de azi nu s-a mai primit vreun răspuns pe această temă. Am depus din nou o cerere, luna aceasta, pe 21 iunie.

Reporter: Despre ce litigiu este vorba legat de Primăria Câmpina?
Antonia Crăciun: Noi am avut un litigiu asupra terenului pe care am construit un adăpost pentru câinii comunitari, pe strada Fabricii, lângă podul Zorile. Terenul este al Primăriei. Construcţia pe care am făcut-o a fost cu acte în regulă, s-a semnat un protocol, noi fiind de bună credinţă, în care se stipula că fundaţia va rezolva problema câinilor comunitari prin sterilizare în câţiva ani, după care vom dona totul Primăriei. Nu am putut să ne ducem proiectul până la sfârşit. Primăria nu a mai dorit sterilizare în Câmpina. Câinii s-au omorât. Între 2003-2008, au avut un contract cu o firmă din Bucov, care aparţine de Primăria Ploieşti. De când s-a dat legea de interzicere a eutanasierii, cei din Bucov au reziliat toate contractele pe care le aveau şi cu alte localităţi. Drept dovadă, acum ei fac sterilizări, fiind într-un cadru legal. Noi, din 2003 până în 2010, ne-am judecat cu Primăria Câmpina. După 7 ani de zile, Primăria a primit o hotărâre definitivă şi irevocabilă, pe care am executa-o de bună voie şi au preluat acel adăpost în care fundaţia a investit 100.000 de dolari. Predarea s-a făcut în trei etape, ultima având loc pe 13 mai 2010.

Reporter: Ce nemulţumiri mai aveţi?
Antonia Crăciun: În afară de îngrădirea acestui drept de asistenţă, care, prin neacordare, a dus la încălcarea altor norme, cum ar fi cea privind legea 9/2008, privind protecţia animalelor, unde se stipulează că uciderea cu intenţie a animalelor este considerată infracţiune, mai este şi faptul că nu am putut să controlăm toţi câinii preluaţi din judeţul Prahova, fiind declaraţi absolut toţi incurabili şi imediat, eutanasiaţi.

Reporter: Cine declară câinii incurabili şi îi eutanasiază?
Antonia Crăciun: Este vorba de doctor Emilia Herescu, care deţine o autorizaţie pentru persoană fizică, pentru adăpostul de la Boldeşti-Scăieni. Ea este cea care a omorât câinii!

Reporter: Se continuă această practică de ucidere a câinilor şi în momentul de faţă?
Antonia Crăciun: Sută la sută! Noi facem o nouă plângere penală pentru continuarea acestei infracţiuni. Am fost la adăpostul doctoriţei Herescu acum, pe 23 iunie, unde am văzut foarte puţini câini, cu toate că se declară a fi prinşi cu sutele. Primăria Câmpina plăteşte 100 de lei (1 milion lei vechi) pentru fiecare câine declarat a fi capturat!

Reporter: Acceptând ideea că aceşti câini sunt ucişi, ce ar trebui să se întâmplă cu cadavrele lor?
Antonia Crăciun: Ele trebuie incinerate la firma Protan. Această acţiune este foarte scumpă. Costă 50 de eurocenţi pe kg, fără TVA. De exemplu, un câine de 20 de kg, cam asta e media de greutate, ar costa 10 euro, fără TVA. Deci incineratul, eutanasia cu substanţele letale, mai costă 13 euro. Ar fi 23 de euro din start, pentru eutanasie. Pe lângă asta mai există şoferul, salariile, combustibilul pentru transport (50 km din Câmpina până la Boldeşti-Scăieni). Preţul real al eutanasiei nu acoperă cheltuielile pe care le are, doar dintr-un milion primit pe câine.  Ţin să menţionez faptul că împotriva doctoriţei Herescu, totodată şi preşedinte al Colegiului Medicilor Veterinari din Prahova, s-a dispus începerea urmăririi penale în dosarul nr. 38060/2009 Poliţia Boldeşti-Scăieni şi dosarul nr. 4602/p/2009 de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti, tocmai pentru modul în care gestionează câinii. Eu nu am competenţa necesară să verific actele adăpostului şi cele ale Protanului.

Reporter: Şi atunci, unde sunt câinii ucişi? Dacă sunt ucişi…
Antonia Crăciun: E o nebuloasă! Am primit reclamaţii de la oameni, că ar fi aruncaţi în cimitirul aflat lângă adăpostul din Boldeşti-Scăieni, unde era pe vremuri un puţ care a fost dezafectat şi ar fi folosit foarte mult clor pentru îndepărtarea mirosului de cadavru. Personal nu am fost să mă uit acolo, dar repet, există reclamaţii ale oamenilor din zonă. Cu câţiva ani în urmă, am fotografiat nişte cadavre în faţa adăpostului. Între timp, adăpostul s-a mai cosmetizat ca aspect. În mod normal, doctoriţa Herescu trebuie să sterilizeze câinii după ce-i prinde, dar nu o face, să-i marcheze cu crotalul, acel cerceluş de plastic prins la urechea animalului, şi să-i reţină la adăpost. Numai că ei se rezumă la a ridica aceşti câini de pe străzi şi atât, conform contractului. În rest, nu mai interesează pe nimeni ce se întâmplă.

Reporter: Chiar în dimineaţa zilei în care acordaţi acest interviu (25 iunie), a avut loc un incident între dvs. şi viceprimarul Ion Dragomir. Ce s-a întâmplat?
Antonia Crăciun: Astăzi, viceprimarul Dragomir l-a contrazis în declaraţii pe primarul Tiseanu. Pe 21 iunie, primarul Horia Tiseanu a declarat pe postul de televiziune Valea Prahovei că s-au stopat capturile de câini de către hingheri, în condiţiile în care azi, 25 iunie, hingherii au fost surprinşi cu câini sedaţi într-o dubă, în condiţiile în care aceştia se sedează doar în anumite situaţii şi fără a fi îndeplinite alte norme prevăzute de legea privind gestionarea câinilor fără stăpân. Viceprimarul a recunoscut public, azi, că se capturează câinii în continuare. Am fost de faţă la acel incident şi nu am văzut că se întocmeşte un proces verbal de prindere a acelor câini, pe baza căruia doctoriţa Herescu să-şi poată încasa banii. Să nu înţeleagă cineva greşit că nu suntem de acord cu ridicarea de pe străzi a acestor animale. Suntem de acord, dar doar cu respectarea legii. Atâta timp cât nu va exista o educaţie în acest sens a cetăţenilor, a copiilor prin şcoli, abandonul de animale pe străzi va rămâne constant.Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co