Antibioticele nu se iau după ureche!

Ziua de 18 noiembrie este marcată în calendarul evenimentelor medicale ca Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice. Și cu această ocazie, doctorii ne-au avertizat că administrarea greşită sau supradozarea antibioticelor poate determina apariţia şi dezvoltarea unor bacterii rezistente la antibiotice.
La o viitoare îmbolnăvire, când am putea avea nevoie de antibiotic pentru o infecţie bacteriană, se poate ca acesta să nu mai aibă efect.
“Nu numai febra sau gradul febrei este un indicator. Febra este normal să apară și chiar la copiii care au reactivitate mai deosebită să atingă un 38, un 39 și în cazul virozelor. Este un organism sănătos, care se apără și are imunitate. Este bine, deci, să răspundă astfel corpul uman. Dar, când apar anumite semne, noi considerăm că este suprainfectată afecțiunea acută, respiratorie de exemplu, și sigur că în momentul acela prescriem antibiotic. În ultimii ani, nici la noi nu se mai dau antibiotice fără reţetă, iar în cazurile când este ceva urgent oamenii primesc doar o doză mică, doză care să le ajungă fix până pot merge la medic. Esenţial este să ajungem să folosim antibiotice de spectru larg şi să nu fim obligaţi să prescriem din acelea foarte puternice pentru că doar aşa putem trata acolo unde organismul nu mai răspunde la orice”, a declarat medicul de familie Simona Schnelbach.
La sfatul medicului,
sau după ureche?
Din nefericire, statisticile nu sunt deloc îmbucurătoare. În lume mor, zilnic, zeci de oameni din cauza unor infecţii cu bacterii care au căpătat rezistenţă la antibiotice. Şi în acest caz, părerile sunt împărţite. Unii oameni consideră că pot lua antibiotice când se simt prea bolnavi, fără a mai merge la medici, iar alţii sunt de părere că doar cu reţetă e bine să urmeze un astfel de tratament.
În cazul în care medicul vă prescrie antibiotice, trebuie să urmați schema de tratament până la final. Totodată e bine să ştiţi că antibioticele distrug şi bacteriile bune, creând dezechilibre la nivelul florei intestinale, de exemplu. În plus, utilizarea lor poate duce la efecte adverse, cum ar fi greaţă, vărsături, diaree sau chiar dezvoltarea unor infecţii fungice, în funcţie de organismul fiecăruia.
O soluţie pentru determinarea antibioticului potrivit este efectuarea unei antibiograme, la care, însă, se apelează din ce în ce mai rar, din cazua lipsei de bani a pacienţilor. Raluca EPARU