Actualitate

Am trecut şi de îngheţ…

degerati-(2)Toată săptămâna trecută, Prahova s-a aflat sub codul galben de îngheţ. La temperaturi de minus 12 grade Celsius chiar pe timpul zilei, autorităţile locale şi judeţene s-au văzut nevoite să ia măsuri de urgenţă. Ceaiuri calde oferite pe stradă, adăpost şi pe timp de zi oamenilor fără casă, saloane în spital special pentru cazurile sociale, au fost doar câteva dintre măsurile luate de autorităţi pentru ca prahovenii să treacă mai uşor peste temperaturile negative.

La Ploieşti, primarul Andrei Volosevici a dispus ca în şase corturi amplasate în oraş să fie servit ceai cald trecătorilor. Oamenii s-au arătat foarte mulţumiţi de idee, pentru că indiferent de degerati-(3)temperaturile scăzute mulţi au fost nevoiţi să iasă din case pentru a-şi rezolva problemele. În plus, ceaiul era gratis, aşa că ploieştenii nu au stat pe gânduri când a venit vorba să servească un  pahar, în drumul lor. Pentru categoria cea mai nevoiaşă de cetăţeni s-a dispus primirea şi pe timp de zi în adăpostul din Bariera Bucureşti. Numărul celor care au găsit ajutor în această locaţie a ajuns la 39 de persoane. „Poate că vă miraţi că nu au rămas aici, deşi afară este foarte frig. Ei sunt învăţaţi cu gerul şi găsesc, de cele mai multe ori, locuri unde să se adăpostească. De multe ori, şi dacă rămân noaptea, ne roagă să-i trezim dimineaţă pe la 4 că au treabă…”, ne-a declarat Mihai Făcăleţ, administratorul adăpostului. Cât despre cei care au rămas şi pe timpul zilei, aceştia au primit un sandviş şi ceaiuri calde şi s-au putut uita la televizor sau chiar au ceai-1jucat şah. Cetăţenii au fost rugaţi de municipalitate să sune la orice oră din zi şi din noapte la dispeceratul Primăriei şi al Poliţiei Comunitare şi să anunţe prezenţa acestor oameni pe străzi, pentru ca ei să fie ridicaţi de acolo.

Degeraţi la spital
Cine nu a ajuns la adăpost a fost cazat la spital. În această situaţie au fost mai mulţi oameni ai străzii, care au fost internaţi în secţiile Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti. Cei mai mulţi au fost găzduiţi la Interne. Un bărbat fără casă, în vârstă de 73 de ani, a degerat aşa de tare, încât picioarele i-au fost amputate pentru a fi salvat.
Gerul a facut şi prima victimă în Prahova. O femeie, încă ceai-2neidentificată, în vârstă de aproximativ 50 de ani a fost găsită moartă pe dealurile din Valea Călugărească. Medicii legişti au stabilit că aceasta a murit îngheţată.
În toată această perioadă, unităţile sanitare din Prahova au avut obligaţia să ofere adăpost pacienţilor-cazuri sociale şi la Secţia Interne a SJU Ploieşti s-au amenajat două saloane, doar pentru această categorie de pacienţi culeşi de pe străzi. Şi asta pentru că, nu numai oamenii fără case au ajuns la spital, ci şi prahoveni care au fost la un pas să îngheţe în propria casă, pentru că nu au bani să-şi asigurea încălzirea locuinţei. Cadrele medicale au fost impresionate de situaţia a doi pacienţi, atât de săraci că erau să moară degeraţi. „Am primit o bătrână de 83 de ani care a îngheţat în propria locuinţă, pentru că nu avea bani de lemne. Din nefericire, nu are familie şi nu o poate ajuta nimeni. Un alt bărbat a îngheţat într-un apartament din Valea Călugărească”, a declarat şeful Secţie Interne a SJU Ploieşti, dr. Ştefan Pavelescu. În doar trei zile, aproape 15 prahoveni săraci au fost aduşi cu ambulanţele la spital după ce au fost găsiţi căzuţi în stradă.Raluca EPARU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co