Actualitate

Alunecările de teren – coşmarul din care nu ne trezeşte nimeni

Ploile abundente din vara anului trecut au început să pună în pericol stabilitatea locuinţei lui Vasile Nedelcioiu, din comuna Poiana Câmpina, de pe strada Pietriş. În toamnă, acesta a fost nevoit să se mute cu soţia la fiul său, pentru că dealul unde se află casa sa îi dărâmase deja, o anexă. Şi nu este singurul care are probleme din această cauză.

În această primăvară, o grămadă uriaşă de pământ i-a distrus locuinţa definitiv. Mai mult de atât, după spusele localnicilor, alunecarea de teren poate pune în pericol, pe lângă gospodăriile lor, şi drumul judeţean 101 P, putând ajunge până la calea ferată Bucureşti-Braşov, paralelă cu strada Pietriş. „Ne-a distrus! Am avut un zid mare de protecţie şi, totuşi, pământul a venit peste zidul acela. Nu am asigurare. Am vrut să o asigur. Venise cineva de la o firmă, s-a uitat, a zis că mai vine, dar nu s-a mai prezentat nimeni. Au venit autorităţile, au fotografiat, dar nu a rezolvat nimeni nimic. Au venit de la sfatul popular, au făcut un şanţ, cu voia mea, ca să se ducă apa. Mi-au tăiat prunii, mi-au rupt gardul şi au rămas toate vraişte. Şanţul nu mai foloseşte, că nu se duce apa pe el. Nu s-a rezolvat nimic. M-au ajutat cu nişte lucrări pentru o cameră unde stau la fiul meu, care era deja construită. Ne-a tencuit-o. Mi-au dat un calorifer, o chiuvetă, cam atât”, a spus cu amărăciune, Vasile Nedelcioiu.

Şi alţii au necazuri
Maria Drăghici, vecină cu familia Nedelcioiu, reclamă şi ea nemulţumirile faţă de administraţia din Poiana Câmpina. Supărată, a povestit de intervenţia „unui tractor”, care încerca să decolmateze şanţul de scurgere al apelor pluviale. „Să vină primaru’ să vadă ce a făcut omul acesta cu tractoru’. A venit cu tractoru’ şi a făcut acolo şanţ. Şi tot pământul l-a adus în dreptul gardului meu! Am făcut eu, cu sapa, de-am dat drumul la apă să se scurgă”, a povestit Maria Drăghici.

Pentru a lămuri mai bine lucrurile, am luat legătura cu autorităţile locale din Poiana Câmpina. Cum primarul Aurel Duţă nu se afla la birou, am stat de vorbă cu viceprimarul Gheorghe Băltăşescu. „Când a fost anunţată alunecarea de teren, au fost anunţaţi cei de la ISU Prahova, am făcut o constatare în teren, dânşii au făcut un plan de măsuri împreună cu noi. Am venit să facem un studiu geo şi o analiză a situaţiei de acolo. Am contractat o firmă specializată, care a făcut un studiu şi s-a constatat că alunecarea de teren este încă activă, foarte mare şi, pentru a o stopa, ar trebui ca, întâi, ea să se oprească, să nu mai fie activă, ca să putem consolida malul. Implicarea noastră a constat în a oferi familiei Nedelcioiu o locuinţă la nivelul posibilităţilor Consiliului Local. Dânşii au refuzat acea locuinţă, motivând că e departe de rudele lor. Locuinţa era chiar în spatele gării, deci era aproape de centrul comunei. Atunci am convenit să le amenajăm acasă la fiul lor, o cameră, cu bucătărie, apă, gaze, gresie, faianţă, parchet. Casa aceea nu mai poate fi reparată, iar cu valoarea consolidării acelui teren s-ar putea construi două blocuri, după cum au spus experţii” a precizat viceprimarul.

Cum e cu tractorul?
L-am abordat pe viceprimar şi cu privire la acel „tractor” trimis de către primărie ca să decolmateze şanţurile, întrebându-l dacă ştie ce s-a efectuat la faţa locului. „Când au început să se dezgheţe zăpada şi pământul, apa rezultată a început să inunde şi drumul judeţean, şi o parte dintre locuinţe, dar noi am intervenit cu un tractor să mărim şanţul existent. Însă este şi de datoria locuitorilor să iasă să-şi cureţe şanţul din faţa casei”, a explicat Gheorghe Băltăşescu.
Tot viceprimarul a precizat că, de la familia Nedelciou până dincolo cu încă două proprietăţi, nu a existat şanţ şi că, până la momentul discuţiei (săptămâna trecută – n.r.), nu ajunsese să vadă ce a lucrat muncitorul cu tractorul. Din nou a fost dificil de înţeles cum poate face un tractor un şanţ. Şi ce a decolmatat dacă… nu exista şanţ. În această privinţă, vicele a explicat că şanţurile trebuia făcute atunci când Consiliul Judeţean a construit drumul judeţean, pe care îl şi are în administrare.
Referitor la atribuţiile locuitorilor din zona respectivă de a-şi curăţa şanţurile acolo unde ele există, a doua zi după vizita reporterilor la familia Nedelciou, am primit o sesizare de la Carmen Măinică, o localnică tot de pe strada Pietriş, prin care ne-a adus la cunoştinţă faptul că mai multe familii de pe această stradă, care locuiesc între numerele 144-160, s-au adresat Prefecturii Prahova, Consiliului Judeţean şi Primăriei Poiana Câmpina, punând pe tapet problemele create de ploile de anul trecut, plus un pârâu de deal care şi-a schimbat cursul şi care le inundă gospodăriile. Pârâul le aduce un nămol galben care înfundă şanţurile existente. „După intervenţia reporterilor de la „Valea Prahovei”, autorităţile au trimis o înştiinţare prin care, conform OG nr. 21/ 2002 art.10 lit. k, privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale, cetăţenii sunt obligaţi să asigure şanţuri de aproximativ 60 cm adâncime şi 100 cm lăţime. Aşa este, cetăţenii au obligaţia să-şi asigure şanţurile şi peluzele din faţa caselor, dar cu condiţia ca acestea să poată fi făcute şi să protejeze şi mediul. Noi nu putem decolmata aceste şanţuri de acel nămol. Ar fi o muncă de Sisif. Primăria ar trebui să ne ajute cu un utilaj pe care am fi dispuşi să-l plătim. Problema cea mare este, însă, spaţiul de depozitare al acestui nămol. Nu putem să-l depozităm oricum, pentru că am încălca protecţia mediului, comiţând o ilegalitate. Şi ne-ar trebui un excavator şi nu un tractor, cum a spus dl. viceprimar. Aceste acumulări de nămol în cele câteva şanţuri, devin pe timpul verii un focar de infecţie, prin ţânţarii care sunt la ei acasă. Aceste înştiinţări trimise de dl. primar Duţă au ajuns doar la anumite adrese. Cu dedicaţie. În general, sunt trimise la adrese ale căror proprietari au făcut diverse petiţii către Primărie, Prefectură, Consiliul Judeţean”, a spus Carmen Măinică, scoţând în evidenţă problemele cetăţenilor cu administraţia comunei Poiana Câmpina. Când se vor rezolva problemele din partea locului? Numai Dumnezeu pare să ştie. Tot el dă şi ploaia… Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co