Alunecări de teren reactivate

Opt localităţi prahovene se confruntă cu problema reactivării alunerărilor de teren. Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură a făcut o vizită în judeţ, pentru a discuta cu primarii şi a vedea la faţa locului cât de gravă este situaţia.
Cornu, Surani, Telega, Lapoş, Breaza, Brebu, Predeal Sărari, Şoimari şi Cornu sunt localităţile unde alunecările de teren dau din nou bătăi de cap autorităţilor locale. Pentru evitarea unor posibile catastrofe, prefectul judeţului a solicitat de urgenţă realizarea unor evaluări în teren. Apoi vor putea fi găsite soluţii pentru stoparea fenomenului.
„În satul Cornu de Jos, pe strada Tomşenilor, este Mănăstirea Sfântul Ioan Evabghelistul şi Sfânta Cuvioasă Eufrosina. S-a reactivat o alunecare de teren cu o lungime de aproximativ 1.000 de metri, lăţime aproximativ 100 de metri şi o adâncime de aproximativ 200 de metri. Ieri s-a discutat cu Comitetul Judeţean Pentru Situaţii de Urgenţă…, propunerea este un proiect de hotărâre de guvern, pentru obţinerea fondurilor necesare lucrărilor de consolidare şi stopare a fenomenelor de alunecare. Mai avem şi pe DJ 101R, strada Sinăii, în punctul Frâncu…
Sunt mai multe zone în care s-au constatat reactivări”, a declarat prefectul de Prahova, Marius Sersea.
Din păcate, dacă vremea va mai fi ploioasă, alunecările de teren se pot înmulţi. În pericol sunt şi mai multe drumuri judeţene şi comunale, care sunt deja aproape impracticabile.
Situaţia a ajuns şi la cunoştinţa ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Ana Varga. Oficialul a sosită la Ploieşti pentru o întâlnire cu primarii, cărora le-a comunicat principalele modificări legislative în ceea ce priveşte măsurile de urgenţă, apoi a mers în comunele Cornu şi Telega pentru a vedea cât de grave sunt problemele din cele două localităţi.
Însoţit de deputaţii Graţiela Gavrilescu, Virgil Guran şi Mircea Roşca, a dat asigurări că se va face tot posibilul pentru depăşirea acestestor probleme. “În momentul de faţă încercăm să depistăm problemele existente în judeţ în mai multe localităţi. Încercăm să vedem care sunt soluţiile şi cu puţinii bani care există să găsim şi o cale de a rezolva aceaste probleme ale oamenilor pentru că sunt zone în care accesul este periclitat de aceste alunecări de teren”, a declarat deputatul Virgil Guran.
“Suntem o echipă şi în această perioadă nu foarte fastă prin care trec românii cred că avem o responsabilitate în plus şi trebuie să fim mereu prompţi. Doamna ministru a făcut o vizită, o avea în agenda dânsei şi tot în agenda dânsei am observat că problemele judeţului nostru sunt o prioritate”, a spus deputatul Mircea Roşca.
“Domnul prefect m-a anunţat despre această situaţie din judeţul Prahova. Am venit la Cornu ca să stau de vorbă cu domnul primar, să văd ce documente au, astfel încât să alocăm fonduri în regim de urgenţă.
Domnul prefect a iniţiat deja un proiect de hotărâre de govern, îl voi susţine pentru că am fost aici şi am văzut că trebuie neapărat făcute investiţii”, a declarat ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Ana Varga.
Necazul măicuţelor
În comuna Cornu cea mai gravă alunecare de teren este la Mănăstirea Sfântul Ioan Evanghelistul, unde cele 25 de măicuţe au rămas şi fără locul de rugăciune şi fără chilii.
“Noi am împădurit toată zona, când am venit; am pus şi în spate, dar nu a ţinut ca a fost alunecare chiar din septembrie după ce am venit noi”, a declarat stareţa Mănăstirii Sfântul Ioan Evanghelistul, din Cornu, Paraschiva Bucur. “Vorbim numai de o reactivare a alunecării de teren din 2008. Am avut şi în 2009 şi în 2011… A fost constatată acum zece zile.
Credem într-o bună intenţie de a ne ajuta şi a ne sprinini să se poată continua activitatea monahală de la mănăstirea din Cornu”, a declarat primarul comunei, Cornel Nanu.
Risc major
În comuna Telega, alunecările de teren şi surpările sunt atât de grave încât un sat întreg ar putea rămâne fără apă.
“Telega este o comună care figurează pe lista noastră de puncte critice. Am fost să vâd la faţa locului situaţia. Există studio de fezabilitate şi vom promova lucrări pe cursul Telega astfel încât să apărăm cetăţenii şi bunurile acestora”, a explicat ministrul Lucia Ana Varga.
“Ne bucură intenţiile bune ale doamnei ministru şi ale delegaţiei care a însoţit-o. Se pare că şi-a îndreptat ochii spre localitatea noastră, pentru a rezolva problema de reabilitare a pârâului Sărata.
Dacă nu se intervine, vă spun cu toată sinceritatea, DC 5 şi DJ 100E vor fi puse în pericol şi costurile înzecite”, a spus primarul comunei Telega, Ilie Gheorghe.
“Există alunecări şi e o problemă cu acest râu. Alunecările sunt din ce în ce mai abundente. Este deja patul de sare pe care comuna Telega este situat, apoi acest râu care curge în aval spre Scorţeni şi apoi trece şi prin Cocorăştii Misli…
Lucrurile trebuie neapărat rezolvate, trebuie să existe finanţare”, a declarat deputatul Graţiela Gavrilescu.
Alunecările de teren se produc, în principal, din cauza defrişări necontrolate a pădurilor. Deputatul Virgil Guran a avut chiar săptămâna trecută o întâlnire cu silvicultorii pentru a găsi soluţii la aceasta problema. Mariana BADEA; Elena TOMA