Actualitatea economică
Legea privind taxa auto e promulgată
Preşedintele Traian Băsescu a semnat joi decretul pentru promulgarea Legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
Noua lege privind taxa auto prevede o reducere acesteia cu până la 25%. Actul normativ dă posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, contribuabilii să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită. Taxa de poluare va fi plătită o singură dată, atât pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România, indiferent dacă autovehiculul este produs în România sau în străinătate, cât şi pentru cele înmatriculate înainte de 2007 pentru care nu a fost plătită o astfel de taxă, prevede acelaşi act normativ.
Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, în cazul înstrăinării acestora, după intrarea în vigoare a legii.
Modalitatea de calcul a taxei este unitară pentru toate situaţiile în care aceasta se achită. Aceasta se calculează pe baza unor criterii obiective (tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 şi norma de poluare), luând în considerare şi deprecierea autoturismului. Statul va încasa anual în urma aplicării noii variante a taxei de poluare peste 330 de milioane de lei.
Dobânda cheie a BNR a ajuns la minimul istoric!
Consiliul de Administraţie al băncii centrale a decis azi reducerea dobânzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 5,75%, începând cu data de 6 ianuarie 2012, nivel minim de la adoptarea modelului actual de politică monetară, potrivit unui comunicat transmis de Banca Naţională a României (BNR).
Banca centrală modificase dobânda cheie la 6% la începutul lunii noiembrie 2011, după ce o menţinuse neschimbată din mai 2010, la 6,25%. Totodată, banca centrală a menţinut joi ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelurile actuale, de 15% pentru pasivele în lei şi de 20% pentru cele în valută ale băncilor. În comunicatul de joi, BNR a mai menţionat că va practica gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.
De asemenea, Consiliul de Administraţie al BNR reafirmă că banca centrală va monitoriza în continuare evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin ajustarea corespunzătoare a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare.
Selecţie de familii pentru locuinţe Habitat
Habitat for Humanity Romania în parteneriat cu Consiliul Local al Municipiului Ploieşti lansează procesul de selecţie a familiilor pentru primele 12 locuinţe ce se vor construi în cadrul programului de locuinţe Habitat Ploieşti.
Sunt vizate familiile ploieştene, luarea în evidenţă pentru preselecţie făcându-se printr-o cerere tip care se găşeste la sediul din Ploieşti al organizaţiei de pe strada Panselei nr. 5-7 etajul 2, de luni pana vineri între orele 09:00-12:00 si 16:00-18:00 începand cu data de 11 ianuarie şi până în data de 31 ianuarie 2012. Aceasta este prima etapă a selecţiei, urmând ca cea de-a doua etapă a selecţiei, care constă în 4 sesiuni de informare, să înceapă în 15 februarie 2012. Selecţia familiilor se bazează pe trei criterii principale:
• nevoia şi urgenţa unei locuinţe;
• disponibilitatea de a voluntaria alături de Habitat;
• existenţa unui venit constant care să permită plata unor rate mici, fără profit şi fără dobândă (ratele sunt folosite la construcţia/renovarea altor locuinţe Habitat).
Ce locuinţe oferă Habitat în cadrul acestei selecţii?
12 Locuinte noi construite in 3 cvadruplexuri pe un teren pus la dispozitie de Primăria şi Consiliul Local Ploiesti pentru familiile care vor fi selectate
Rubrică realizată de cotidianul online www.prahovabusiness.ro