Actualitatea economică
![](https://www.zvp.ro/wp-content/litespeed/avatar/d96d70bf1d5d73aceffd5822056b2ab0.jpg?ver=1736965198)
Premii de 2.500 lei la tombola Protejeaza Natura
Regia Autonomă de Servicii Publice Ploieşti, în parteneriat cu organizaţia colectivă C.C.R. Logistics Systems RO, anunţă premierea participanţilor tombolei „PROTEJEAZĂ NATURA!” – in data de 19 decembrie. Anunţul privind locaţia se va face pe site-ul www.ratsp.ro. Premiile tombolei “Protejează natura”, în valoare de 2.500 lei, sunt susţinute financiar de CCR Logistics Systems RO S.R.L. Premiile se atribuie în baza tragerii la sorţi. Regulamentul este publicat la sediul RASP şi pe site-urile www.ratsp.ro şi www.relectra.ro. Pe aceleaşi site-uri vor fi făcute publice şi datele de extragere a câştigătorilor tombolei. La concurs pot participa persoanele fizice care au completat cu toate datele solicitate “biletul de tombolă” primit la predarea unui aparat electric sau electronic uzat nedezmebrat. Pentru fiecare echipament predat se primeşte câte un bilet de tombolă. Obiectivul acţiunilor comune constă în eficientizarea procesului de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice atat prin oferirea unui nivel ridicat de informaţie cât şi pentru însuşirea de cunoştinţe pentru cetăţeni, în sensul gestionării eficiente a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, la nivelul municipiului Ploieşti.
Contribuabilii cu afaceri sub 119.000 lei vor putea solicita oricand regimul special de scutire de TVA
Contribuabilii care sunt înregistraţi în scopuri de TVA, dar care nu au depăşit în anul precedent plafonul de cifră de afaceri de 119.000 lei, vor putea solicita scoaterea din evidenţă şi aplicarea regimului special de scutire oricând în cursul anului următor, potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal elaborat de Ministerul Finanţelor Publice. Până acum, contribuabilii aveau posibilitatea să facă această solicitare doar până la data de 20 ianuarie. Condiţia va fi ca solicitantul să nu depăşească plafonul de 119.000 lei nici până la data scoaterii din evidenţă. De asemenea, pentru a impulsiona deregistrarea voluntară a contribuabililor, s-a prevăzut ca măsură de stimulare ca aceia care vor solicita scoaterea din evidenţă în cursul anului 2012 să nu fie obligaţi să restituie la bugetul de stat, prin mecanismul ajustărilor de TVA, taxa aferentă stocurilor şi bunurilor de capital cumpărate până la data de 31 decembrie 2011.
Motorina se scumpeste chiar de la 1 ianuarie 2012!
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) intenţionează să majoreze acciza pe motorină începând chiar cu 1 ianuarie 2012 pentru a ajunge la nivelul asumat de România în negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Începând din prima zi a anului viitor, acciza pe tona de motorină va creşte de la 358 euro, în prezent, până la 374 euro pe tonă, iar acciza pe 1.000 de litri de motorină va urca de la nivelul actual de 302,51 euro până la 316,03 euro, informează Capital. “Potrivit perioadei de tranziţie acordate României, prevăzută în Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, România trebuie să atingă nivelul accizelor pentru motorină în anul 2013. Acest nivel este de 391,000 euro/tonă, respectiv 330,395 euro/1.000 litri”, se arată în Nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de ordonanţă de urgenţă publicat de MFP.
Firmele vor putea deduce 50% din TVA la achizitia de autovehicule si combustibil
Firmele vor putea să deducă din 2012, în proporţie de 50%, taxa pe valoarea adăugată aferentă achiziţiilor de autovehicule şi combustibil destinat funcţionării acestora, după ce în perioada 2009-2011 a fost aplicată o interdicţie totală în acest sens, potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal elaborat de Ministerul Finanţelor Publice. Proiectul prevede acordarea deductibilităţii în proporţie de 50% a cheltuielilor privind combustibilul pentru vehiculele rutiere destinate transportului rutier de persoane, care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii direct productive, la calculul impozitului pe profit şi impozitului pe venit, precum şi acordarea unei deductibilităţi în proporţie de 50% a TVA-ului la achiziţia acestora şi a combustibilului necesar funcţionării lor, faţă de situaţia actuală când aceste cheltuieli sunt nedeductibile în totalitate.
Rubrică realizată de cotidianul online www.prahovabusiness.ro