Cultura

A fi sau a nu fi… Revista Nouă?

Cultura, în Câmpina, are un reprezentant de seamă: Revista Nouă! Apărută sub conducerea lui Bogdan Petriceicu Hasdeu la 15 decembrie 1887, şi-a încetat apariţia după 30 de numere, în condiţiile în care savantul nu mai era interesat şi nu mai găsise fonduri pentru continuarea apariţiei.

Apoi, timp de un secol, revista a lipsit pe piaţa literară românească. În 1990, a apărut seria a doua a publicaţiei Revista Nouă, la Ploieşti, fiind editată de un grup de scriitori şi intelectuali ploieşteni. Au apărut numai două numere din această serie. Abia în anul 2000 apare a treia serie a publicaţiei Revista Nouă, ca supliment al ziarului Zarva. Din 2004, ea apare ca revistă de interes naţional, fiind seria a patra, editată de Cercul Literar „Geo Bogza” al Casei Municipală de Cultură din Câmpina. Publicaţia de acum înseamnă, înainte de toate, contactul Câmpinei cu lumea. Punând problema contactului cu lumea culturală din ţară, dar şi din Europa, ea este citită, este de mare interes. „Cuprinsul revistei este cu preponderenţă literar, dar se ocupă şi de evenimentele muzicale care au loc la Câmpina sau la Ploieşti, în judeţul Prahova cu precădere, de evenimentele plastice care au loc în acelaşi areal cultural. Chiar pe coperţile revistei, dar şi în interior, apar reproduceri de  opere de artă ale unor creatori din zona Văii Prahovei sau ale unor oaspeţi care au sosit la noi, au lăsat urme ale lor, tablouri, ceramică, sculptură”, a spus redactorul-şef al publicaţiei „Revista Nouă”, Florin Dochia. Publicaţia are colaboratori din întreaga ţară, dar şi din străinătate. Toţi iubitorii de cultură şi artă pot intra foarte uşor în posesia acesteia. „Revista este implicată în viaţa culturală locală, organizează diverse manifestări, este de găsit la Bibliotecă, la cele două muzee, oricine o poate lua şi de la redacţie, adică de la Casa de Cultură, gratuit”, a mai spus Florin Dochia. Din păcate, în vreme de criză, şi acest domeniu de suflet are de suferit. Banii pentru editarea revistei sunt din ce în ce mai puţini.
„Nu ştiu dacă anul acesta va mai apărea revista în continuare, pentru că fondurile din subvenţia acordată de Primăria Câmpina, de Consiliul local exclusiv pentru tipărire, au fost amputate la ultima şedinţă de consiliu şi, în condiţiile în care nu vom reuşi să găsim nişte sponsori generoşi, revista îşi va înceta apariţia, din nefericire. Este adevărat, la mult mai multe numere decât a reuşit Hasdeu; el a scos 30 de numere, noi am sărbătorit 50 de numere în mai 2009,a cum suntem la nr. 65. Am fi vrut să rămână această revistă, sa reprezinte Câmpina şi Prahova în toată ţara; iată că mesajul nostru va însemna, de acum încolo, tăcere, dar sperăm ca această tăcere să fie elocventă”, a adăugat Florin Dochia. D. R. u

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co