Cultura

509 ani de istorie

Câmpina a împlinit, pe 8 ianuarie, 509 ani de la atestarea documentară, deşi unele acte de arhivă arată că localitatea exista de mai mult timp.

Evenimentul a adunat, luni, elevi, consilieri, profesori, militari în rezervă şi oameni de cultură la un simpozion desfăşurat în Sala Praznicală a Parohiei „Sf. Nicolae”. În cadrul manifestării moderate de directorul Casei Municipale de Cultură, Florin Dochia, profesorul Alin Ciupală a făcut un „Zig-zag prin istoria câmpineană…” „Câmpina a evoluat lent în timp: în 1663 a devenit târg, în 1866, prin Înalt Decret Domnesc semnat de Alexandru Ioan Cuza, devine oraş. Din epoca lui Cuza, avem o mărturie, pierdută în uitare: la intersecţia Calea Doftanei cu strada care duce la Turnătorie, este o cruce de piatră masivă care a avut şi o inscripţie. Ea a fost restaurată cu ani în urmă de sculptorul Alfred Dumitriu. Această cruce a fost pusă în amintirea vizitei pe care Cuza şi Kogălniceanu au făcut-o în Câmpina în 1864, anul Reformei, când locuitorii din satele vecine cu Câmpina au fost împroprietăriţi”, a povestit muzeograful şi profesorul Alin Ciupală.

Vestigii
Ţinând cont de locaţia desfăşurării evenimentului, arheologul Alin Frânculeasa a prezentat publicului vestigii arheologice descoperite în zona Parohiei „Sf. Nicolae”. Aici au fost găsite în anii anteriori morminte dintr-un cimitir din epoca bronzului. Descoperirile care s-au făcut împing istoria vetrei Câmpinei până acum 3500 de ani. „Au fost găsite atât morminte de inhumaţie, cât şi morminte de incineraţie. Ne surprinde la Câmpina procentul mare de morminte de incineraţie, aproape 25%. În general, sunt sub 5% în astfel de cimitire. Interesantă este o descoperire de anul trecut, o locuinţă medievală, care cred că este anterioară uşor construcţiei Casei Parohiale”, a spus arheologul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie, Alin Frânculeasa.
De Ziua Câmpinei, au fost amintite şi perioadele mai grele care au trecut peste această zonă… „Se precizează că luptele din Câmpina au atins punctul culminant la 25 august 1944, orele 16.00, când batalionul de pompieri germani dislocaţi în acest oraş a atacat Uzina Concordia, fiind înfrânţi şi siliţi să capituleze”, a amintit consilierul Marian Dulă.
În zilele noastre, totul este într-o continuă schimbare, se încearcă o evoluţie care să ne îndrepte municipiul către o viaţă socială mai bună. „Schimbările sunt continue. Încercăm să corectăm ceea ce se poate, să aducem evoluţii, pentru că aşa se întâmplă şi în celelalte ţări europene. Schimbările nu se termină niciodată, iar noi mai avem şi un handicap, al timpului”,  a conchis primarul Câmpinei, Horia Tiseanu.  Diana ROMAN

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co