„WHAT’S UP!”
Cultura străzii poate fi o formă de artă şi nu una de vandalism. Asta încearcă să demonstreze asociaţia 4YOUNG, care a lansat proiectului „WHAT’S UP!”, finanţat cu sprijinul Comisiei Europene prin programul „Tineret în Acţiune”.
Cei 35 de participanţi, veniţi din Serbia, Macedonia, Polonia, Malta şi România, vor avea oportunitatea de a identifica valori comune ale tinerilor proveniţi din cinci ţări diferite şi vor experimenta elemente ale culturii urbane pentru a le folosi ca instrumente de includere în societate a tinerilor cu oportunităţi reduse. Aceştia vor participa la ateliere de beatboxing, fotografie, graffiti şi break dance. “Ideea proiectului este de a cultiva înţelegerea reciprocă dintre tineri şi, sigur, micşorarea violenţei în şcoli. Formele lor de exprimare vin să pună capăt unei idei preconcepute – aceea că graffiti sau break dance sunt forme de vandalism. Nu! Ele sunt o formă de artă atunci când sunt realizate într-un cadru organizat”, a explicat coordonatorul proiectului „WHAT’S UP!”, Marinela Baciu. Liderul echipei române, Luciana Baciu, a declarata că “proiectul a fost realizat în Anul european de luptă împotriva excluziunii sociale şi împotriva sărăciei şi va include şi tineri din medii defavorizate. Chiar în echipa română sunt două astfel de persoane, minunate de altfel. Este vorba despre o tânără de la Şcoala specială din Ploieşti, care ne va reprezenta la atelierul de break dance, şi un tânăr de etnie romă care va participa la atelierul de fotografie. Se doreşte, practic, să se rupă barierele culturale şi entice dintre tineri şi sper ca prin proiectul acesta să reuşim”.
Atitudinea e importantă
Participanţii la proiect sunt de părere că au şansa de a demostra că pasiunile lor nu sunt altceva decât o modalitate de exprimare. “Nu sunt o profesionistă în acest stil de dans, însă vreau să demonstrez prin participarea mea că break dance-ul poate fi practicat de oricine: fie el băiat, fie ea fată, nu contează”, a explicat Florentina, membră a echipei române. Activităţile proiectului se vor desfăpşura în perioada 9-18 aprilie în Sinaia, unul dintre cele mai importante momente fiind programat pe data de 16 aprilie când, în Parcul Ghica din localitate, tinerii vor dansa street dance-breakdance, vor face graffiti şi beatboxing şi vor expune fotografii făcute în timpul proiectului. M. B.