Cultura

„Tapiserie – Pictură – Ceramică” la Ploieşti

Liliana Anastasescu-Udrescu a lansat joi seară, la Galeriile de Artă din Ploieşti, expoziţia „Tapiserie – Pictură – Ceramică”, la care au luat parte importanţi oameni de cultură ai oraşului cât şi rude şi prieteni apropiaţi ai artistei.

Liliana Anastasescu-Udrescu, absolventă a secţiei de arte decorative a Institutului de Arte din Bucureşti şi a Academiei de Arte Frumoase de la Woluwé-Saint-Pierre, Bruxelles şi-a surpins într-un mod plăcut admiratorii, cu obiecte de artă care exprimă o altă Liliana Anastasescu, adică optimistă şi plină de viaţă.
„Mă impresionează foarte mult stilul ei. Este foarte diferit de cum îl ştiam eu. Este de o dinamică şi un colorit impresionant. Resimt în lucrările ei mult mai mult optimism. Culorile sunt mult mai vii, iar obiectele de ceramică sunt absolut fabuloase”, a declarat Luciana Tatic, o prietenă a artistei. “Ştie foarte bine să îmbine culorile şi se joacă foarte frumos cu formele.
Este foarte talentată iar expoziţia este o adevarată încântare pentru suflet. Este o  onoare să avem la Galeriile de Artă o asemena expoziţie”, a declarat  profesorul din cadrul Liceului de Artă “Carmen Sylva” din Ploieşti, Ioan Mihai Cochinescu.

Paşi în carieră
După o carieră de profesor şi creatoare de modele de tapiserie în România, Liliana Anastasescu-Udrescu a început să lucreaze în Belgia, în 1990, ca animatoare pentru diverse ateliere artistice din Bruxelles.

Ea a expus în mai multe oraşe din România până în 1987, iar din 1991 tapiseriile sale, gravurile, pictura pe mătase şi ceramica sa au putut fi admirate la Galeria „Point de rep&egravere” din Louvain-la-Neuve şi la „Maison des Artistes” din Anderlecht, Bruxelles.
„În fiecare creaţie artistică există ceva care se adresează fie vizitatorului ocazional al unei expoziţii, fie criticului de artă.
Fiecare dintre noi găseşte acest ceva în funcţie de afinităţile sale sau, cel mai adesea, de starea sa de moment. Şi pentru ca vizitatorul să-şi descopere calea sa de acces la creaţia artistică, nu trebuie decât să fie un pic disponibil şi deschis să primească”, a explicat  artista Liliana Anastasescu-Udrescu.

Mare sensibilitate
În construcţia imaginii, artista dovedeşte o înclinaţie spre poetica narativă, în timp ce, în alegerea temelor sale, ea tinde mai ales spre o delicateţe şi o candoare lirică fără pereche. Întâmplător sau nu, lucrarea preferată a artistei, începută în urmă cu doi ani şi expusă acum la Galeriile Artă,  se numeşte „Japoneza”. Este o tapiserie lucrată în culori vii şi dedicată poporului japonez, greu încercat în acestă perioadă, de furia naturii.
„Lucrarea mea preferată se numeşte „Japoneza”. Este o îmbinare a mai multor elemente româneşti cu cele japoneze. Când m-am apucat de această tapiserie, nici prin gând nu-mi trecea prin ce momente grele va trece poporul japonez. Îl admiram şi înainte, dar acum îl admir şi mai mult. Nu cred că există un alt popor cu o aşa demnitate fantastică în faţă morţii, a destinului. Pentru mine, dedicarea lucrării pentru acest popor este un umil semn de preţuire”, a declarat Liliana Anastasescu-Udrescu.
Iubitorii de artă şi frumos pot vizita expoziţia de la Galeriile de Artă din Ploieşti, până la sfărşitul lunii aprilie.  M. B.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co